Plemenita akcija za djecu s poteškoćama u razvoju

Dani sporta na Trnju: poznati sportaši donirali dresove, treneri s KIF-a pripremili besplatne radionice

Dječak igra nogomet

Malonogometni klub Trnje priprema bogat program kojem je u cilju inkluzija djece s poteškoćama u razvoju među njihove vršnjake, bezbrižno i veselo djetinjstvo te promoviranje sporta i zdravog načina života. Posjetitelje očekuju besplatne radionice, aukcija dresova, turniri u malom nogometu i košarci.

Svako dijete ima pravo na jednake prilike i mogućnosti. Razvijanjem socijalnih, tjelesnih i emocionalnih sposobnosti, djeca stječu samopouzdanje te vještine koje su im itekako važne za daljnji život. Da je stvarnost potpuno drugačija, najbolje znaju djeca s poteškoćama u razvoju koja se nerijetko osjećaju izolirano i neprihvaćeno. Koliko je važna njihova socijalizacija i inkluzija među vršnjake, znaju i organizatori projekta Dani sporta na Trnju koji su pokrenuli ovo jedinstveno sportsko i kreativno druženje. Druženje je otvoreno i besplatno za sve građane koji se pozivaju da svojim dolaskom podrže ovu hvalevrijednu inicijativu 12. listopada 2019. godine na adresi DŠR Staro Trnje, Josipa Andriesa 17, u Zagrebu. 

Projekt se održava u organizaciji Udruge Malonogometni klub Trnje, a pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i u suradnji s Braniteljskom zadrugom, Udrugom Ozana za djecu s Downovim sindromom te Klubom roditelja za djecu s autizmom. Cilj je projekta inkluzija djece s poteškoćama u razvoju među njihove vršnjake, bezbrižno i veselo djetinjstvo te promoviranje sporta i zdravog načina života.

Program započinje u ranim jutarnjim satima, točnije u 9 sati, a posjetitelje očekuju brojne sportske i kreativne radionice pod vodstvom licenciranih animatora i trenera Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Tako će se djeca moći okušati u igranju nogometa, stolnog tenisa, badmintona, košarke ili tenisa. Nakon kratke pauze za ručak, uslijedit će dobrotvorna aukcija. Poznati hrvatski nogometaši donirali su svoje dresove, među kojima su Marko Pjaca, Dejan Lovren, Tin Jedvaj, Ante Rukavina, Jerko Leko, Josip Brekalo i mnogi drugi, a prihodom od aukcije pokrenut će se nove sportske i kreativne radionice za djecu s poteškoćama u razvoju. U večernjim satima posjetitelje očekuju i dva turnira – malonogometni i turnir u košarci, a prihod od kotizacija također će se donirati za pokretanje radionica.

Projektu se pridružio i Centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti Ozana koji ima veliko iskustvo u organizaciji kreativnih i sportskih radionica za njihove korisnike.

– 28 godina provodimo program rehabilitacije te imamo više od 50 korisnika centra, dok u vrtić primamo desetero djece. Bavljenje sportom izuzetno je važno jer utječe na zdraviji razvoj. Sport je generator zdravlja, a nama je važno da pokažemo da su naši članovi i korisnici jednako aktivni članovi zajednice. Inkluzija djece s poteškoćama u razvoju s njihovim vršnjacima primarni nam je cilj. Svi znamo da djeca znaju biti okrutna, pogotovo kada vide nekog tko je na bilo koji način drugačiji. Iskreno vjerujem da ovakvim projektima pokazujemo prave životne vrijednosti, kao što su prijateljstvo, iskrena ljubav, druženje te pokazujemo da su i osobe s intelektualnim poteškoćama jednako ravnopravni članovi društva koji su voljni i željni sudjelovati i pomoći. – izjavila je Vjera Lukavečki, ravnateljica Centra za rehabilitaciju i radne aktivnosti Ozana.

Podršku projektu dali su i Zagrebački nogometni savez, Futsal Akademija Gimka – Uspinjača i OŠ Tin Ujević. Program je besplatan za sve građane, a više informacija može se pronaći na Facebook stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka s laptopom

Edukacija za mlade

Besplatne radionice novinarstva s Arteistovim novinarima

– Učit ćemo vas zanatu i stilistici izvan newsrooma, žutila i huškačke politike. Stvari koje ćete čuti u Zapruđu nećete čuti u visokoobrazovnim ustanovama. – poručuju iz Arteista.

Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe

Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe

Besplatan ulaz u Backo Mini Express i izbor za lokomotivu godine

Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, na radost domaćih i stranih, malih i velikih ljubitelja željeznice poklanja jedinstveni sadržaj i ugođaj – besplatni posjet i razgled makete te provodi izbore za najlokomotivu godine.

https://www.flickr.com/photos/xvii_st3/14126139682/in/photolist-xvQ2d-xvRte-xvPr9-xvPwc-xvQsd-xvRqp-xvRJR-xvS7E-nf3K2c-xvPJR-xvQdd-nwYiM5-xvS3V-xvPS9-xvQY3-xvQxs-nfJR3y-xvRNb-dEszq-xvRf1-tQi9LJ-xvPU3-nwhabs-9ENjU9-9ENjSo-nwWjXV-xvNv1-dEsku-9EKom4-nwhaqf-nfJEUM-nfJUxC-dEskq-Mi5Hfh-Mi5Hef-M2bQDC-Mi5GKj-2ezLLmJ-UdWQqh-uuRGHc-uuHLj5-nfJBWv-nfJBfF-nfJKMJ-6mbJUJ-xvQBu-xvPhA-xvP7U-xvP3a-xvNCx/

Humanitarna akcija Ključ života

Fešta Sv. Duje prvi put u humanitarnom duhu

Pozivom na broj 060 9002 doniraju se sredstva za Dječju traumatologiju Odjela fizikalne medicine, a sve posjetitelje očekuje bogat zabavni i kulturno-umjetnički program.

Donacija KMS-a Centru Juraj Bonači

Humanitarna akcija

Klub mladih Split donirao preko 12 000 kuna Centru Juraj Bonači

Svojom su donacijom KMS-ovci omogućili Centru „Juraj Bonači” uređenje senzorne sobe, prostora koji smiruje i kod osoba stvara osjećaj sigurnosti, a koji se koristi i u svrhu poticanja učenja i socijalne interakcije te smanjivanja nepoželjnih ponašanja.

Pisanje

Udruga „ZAMISLI”

Prilika za mlade: Besplatne radionice pisanja projekata

Do 18. rujna traže se mladi koji imaju ideje, a ne znaju kako ih provesti u praksu. Zaposlenici Udruge „ZAMISLI” za njih će održati posljednji ciklus radionica posvećenih izradi projekata.