LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje i sport

Biti vrhunski sportaš i intelektualac nije nemoguće

Da obrazovanje i sport nekada ne mogu zajedno, dokazuje nam nekoliko primjera iz naše države. Ali uvijek postoji i ona druga strana, a to su u ovom slučaju nogometaši koji imaju svoje diplome i uspješnu sportsku karijeru.

Da obrazovanje i sport nekada ne mogu zajedno, dokazuje nam nekoliko primjera iz naše države. Ali uvijek postoji i ona druga strana, a to su u ovom slučaju nogometaši koji imaju svoje diplome i uspješnu sportsku karijeru.

Nakon završetka srednje škole mnogi se učenici odluče na odlazak na fakultet. No, onima koji se bave sportom i treniraju za neki klub nije baš lako pronaći vrijeme za sport i obrazovanje. Tako smo danas svjedoci tome da mnogi mladi nogometaši odustaju od svoga obrazovanja kako bi se mogli profesionalno baviti sportom. 

Nama najpoznatiji primjeri mladih nogometaša koji su nakon završetka srednje škole odustali od daljnjeg školovanja i primili se potrage za uspješnim sportskim životom su Alen Halilović, Tin Jedvaj i Mateo Kovačić. Naravno, oni nisu jedini. Takvih mladih perspektivnih sportaša sve je više. I to ne samo u nogometu, već i u ostalim sportovima. 

U Hrvatskoj se nažalost događa to da obrazovne ustanove ne zanima što se student bavi nekim sportom i zbog tih obaveza ne uspijeva dolaziti na predavanja koja su obavezna ili su im ispiti u ono vrijeme kada imaju važnu utakmicu. Svi ti problemi i poteškoće s našim obrazovnim sustavom odvlače ih od obrazovanja.

Kao 16-godišnjak, Alen Halilović doživio je ono o čemu svaki dječak sanja. Zaigrao je za prvu momčad  Dinama,  a njegov talent dvije godine kasnije prepoznali su i skauti kluba iz Barcelone. Momak iz Hrvatske najednom je imao priliku zaigrati za jednu od najvećih momčadi ovog doba.

Njegov prethodnik Mateo Kovačić također je otišao iz Hrvatske u potrazi za uspješnom nogometnom karijerom. Sa svojih 17 godina u prvoj momčadi Dinama zaigrao je protiv velikog Real Madrida. Tri godine kasnije, Kovačić je prihvatio transfer u talijanski Internazionale, a ove godine došao je u Real Madrid, klub protiv kojeg je igrao sa svojih 17 godina, a sada igra za njih. 

Tin Jedvaj za prvu momčad Dinama zaigrao je sa svojih 17 godina te je na kraju svoje prve profesionalne sezone već potpisao za talijansku Romu. Godinu dana kasnije, ovaj perspektivni mladić prelazi u njemački Bayer Leverkusen.

Ova trojica nogometaša završili su svoje srednjoškolsko obrazovanje, a na fakultetsko obrazovanje nisu ni pomišljali jer su stvorili uspješnu nogometnu karijeru. Za razliku od njih, postoje i primjeri nogometaša koji su završili fakultet i visoko su obrazovane osobe. 

To su, na primjer, bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić koji je diplomirani pravnik, zatim trener Manchester Uniteda, Louis van Gaal, profesor tjelesnog odgoja, bivši reprezentativac hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban završio je studij povijesti, a dugogodišnji trener Arsenala, Arsene Wenger, ima diplomu iz ekonomije.

Stereotipi o tome kako nogometaši imaju nizak nivo inteligencije nekada su sasvim pogrešni. Neki jednostavno ne uspijevaju završiti fakultet zbog previše sportskih obaveza. No, ima i onih koji nam svojim trudom i upornošću dokazuju da se do diplome može doći čak i ako se bavimo profesionalnim sportom, a igramo za klub u svojoj državi. Druga je stvar kada nogometaši nastavljaju svoju karijeru u inozemstvu. Tu se javlja problem jezika i slično. Ipak, sve je moguće, ako se želi.  

 

FOTO: DAMN GEEKY