Aktivno sudjelovanje mladih u društvu

Saznajte što radi Učeničko vijeće i zašto je važno aktivirati se u njegovu radu

https://pixabay.com/photos/convention-conference-meeting-1410870/

Donosimo informacije o radu Učeničkog vijeća i iskustvo studentice koja je, usprkos općoj nezainteresiranosti i manjku sredstava za realizaciju prijedloga, aktivno sudjelovala u njegovu radu.

Studenti se nerijetko osjećaju kao da ništa u vezi svog studiranja, položaja na fakultetu ili uvjeta u kojima studiraju ne mogu promijeniti. Neki misle da ih se to i ne tiče, a kad saznaju za predstavnička tijela koja postoje uvjereni su da njihovo sudjelovanje u njima ne može mnogo promijeniti pa se većina nikada ne odluči na aktivaciju. Slično je i za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, a već tada mladima se pruža mogućnost sudjelovanja u raznim predstavničkim tijelima u kojima mogu poboljšati svoj položaj te steći razna znanja i iskustva. 

Takvo je tijelo Učeničko vijeće. Ono je jednako vrijedno kao Nastavničko vijeće, Razredno vijeće, Vijeće roditelja, a komunicira i s Gradskim vijećem i ostalim gradskim institucijama. Svaki razred iz škole odabire po jednog predstavnika koji će u tekućoj školskoj godini sudjelovati u radu vijeća. Razgovarali smo sa studenticom koja se aktivirala već u srednjoškolskim danima te nam je ispričala kako je postala članica Vijeća:

– Budući da sam bila predsjednica razreda, automatski sam postala članica Vijeća učenika, a spletom okolnosti i Gradskoga vijeća i Savjeta mladih pa se od onoga da nemam gdje činiti nešto za boljitak situacija promijenila na to da moram zaista s tim djelovanjem i početi.

Zadaci Učeničkog vijeća formalni su poput odabira predstavnika i sl. preko upućivanja prijedloga i mišljenja i školskim tijelima i ravnatelju o pitanjima koja se odnose na ostvarivanje prava i obveza učenika do poticanja učenika na uključivanje u školske aktivnosti, brige o školskim prostorima ili obilježavanja važnih datuma ili organizacije različitih svečanosti.

Također, članovi Učeničkog vijeća sudjeluju u organizaciji izleta i maturalnih svečanosti, predlažu pohvale i nagrade za svoje kolege i što je najvažnije – ukazuju na probleme s kojima se učenici u školi susreću; oni bi trebali biti glas koji će osigurati da se čuju glasovi ostalih učenika i da u suradnji s nastavnicima pronađu rješenje problema i nastave raditi na boljitku života i rada škole i svih u njoj.

Naša sugovornica često nije bila zadovoljna radom Vijeća s obzirom na činjenicu da ih škola nije podržavala u svemu:

– Kada pogledam unazad, rastužuje me da silina talenata, organizacijskih sposobnosti i motivacije ljudi u mojoj školi često nije prelazila nešto iznad jednostavnih stvari, ali svakako pohvalnih kao što je donacija sitnih priloga za naše potrebite.
Na razini Gradskoga vijeća, u blizini ovlaštenih i moćnih, značajnije su se stvari odvijale i činile i zbog toga sam sretna i zahvalna na iskustvu koji je srušio moju predrasudu o potpunoj marginalizaciji mladih. Sad ne mislim da su potpuno marginalizirani, nego malo manje.

Svjesna je i činjenice da su učenici, a kasnije i studenti nezainteresirani za sudjelovanje u predstavničkim tijelima i to iz više razloga:

– Naši srednjoškolci i nemaju prevelik utjecaj na zbivanja u svojim gradovima iz više razloga; jedan je ona klasična indiferentnost, vjerojatno zbog tinejdžerskih godina i općeg boli me briga stava s kojim je prilično lakše prolaziti životom, a drugi je svakako što su naše vlasti tako slojevito i dubinski komplicirane da svaki pokušaj djelovanja često završi odbijen, zanemaren ili ismijan.

Nju ništa od toga nije obeshrabrilo već je usprkos negativnom stavu svojih kolega ustrajala u svojim idejama:

– Ipak, jer sam se rodila s par pokretačkih motora više u sebi, kolege su uvijek primjećivali da kao onaj koji pronalazi greške tamo gdje ih i nema, mogu dati svoj udio u rješavanju izazova koje nameće sivkasta realnost svijeta prilika i života mladih.

Zaključuje da je ipak važno aktivirati se, izraziti svoje mišljenje, podijeliti ideje pa čak i ako se ne ostvare, mogu potaknuti druge da se aktiviraju u zajednici i pokušaju promijeniti ono čime nisu zadovoljni. Aktiviranjem već u Učeničkom vijeću, smatra naša sugovornica, stvara se dobra podloga za kasniju aktivaciju u predstavničkim tijelima na fakultetu, a što se mladi prije aktiviraju imaju više vremena za raditi pozitivne promjene.

Aktivno sudjelovanje mladih u društvu potiče Centar za razvoj mladih projektom Kutak za informiranje mladih, koji provodi u partnerstvu s Institutom za stručno usavršavanje mladih, a uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

Festival "Mladi glumci gradu Rijeci – mi smo tu"

Umjetnička scena

Studenti pokreću festival „Mladi glumci gradu Rijeci – mi smo tu"

– Uzimajući u obzir riječku titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, manifestacijom želimo doprinijeti i obogatiti kulturni izričaj grada Rijeke. – navode organizatori festivala.

Summit u Bruxellesu

Stručni skup posvećen rukovođenju

„Young Leaders Summit“ okuplja mlade iz cijelog svijeta u Bruxellesu; svi troškovi pokriveni

Ovogodišnja briselska konferencija za studente i mlade stručnjake bit će usmjerena na tri kritičke razine rukovođenja. Odlična je vijest da su troškovi puta, smještaja i prehrane u potpunosti pokriveni, a svi zainteresirani prijaviti se mogu do 20. svibnja.

Lazy senior

Puno se toga promijeni

Razlike između brucoša i starijih kolega

Biti brucoš ponekad nije lako, a isto vrijedi i za starije kolege. Međutim, nije isto pripadati jednoj ili drugoj grupi. Razlike su više nego očigledne.

Informativni vodič za mlade

Zagreb za zdravlje mladih

Grad Zagreb izdao Informativni vodič za mlade

Informativni vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova Grada Zagreba namijenjen je mladima s ciljem pružanja pomoći u rješavanju zdravstvenih i socijalnih problema s kojima se mlada populacija součava.

Susret mladih grada Splita u mjesecu zaljubljenih

Hrvatsko Nadzemlje Split

Susret mladih grada Splita u mjesecu zaljubljenih

Cijeli će susret biti zabavnog karaktera s mnoštvom društvenih igara za mlade parove.