Pravilna organizacija vremena

Uspješno uskladite posao i studentske obveze

OTP banka

Fakultet i studentski život za mnoge su razdoblje uživanja bez briga, ispijanja kava i vrijeme ludih provoda. No nekima i nije tako bezbrižno, a to su studenti koji svoje akademske obveze rješavaju uz studentski posao.

Istraživanja pokazuju kako hrvatski studenti u segmentu rada za vrijeme studiranja nimalo ne zaostaju za europskim prosjekom pa je tako gotovo pola njih obavljalo neki plaćeni stalni ili povremeni posao. Koliko je zapravo zahtjevno studirati i raditi istovremeno i što sve moraju žrtvovati, znaju oni koji su to iskusili na vlastitoj koži. No utječe li posao na njihov akademski uspjeh te kako se nose sa stresom koji je zasigurno prisutan kod spremanja ispita?

Učenje i polaganje ispita traži velike napore što je i logično za takvo visoko obrazovanje. Potrebno je uložiti puno vremena u svoje znanje kako bi se to jednog dana dvostruko vratilo. Diploma je nešto što je zasigurno vrijedno truda, ali studentima koji rade često je vrlo teško obveze na fakultetu uskladiti s poslom. Većini njih dan od 24 sata jednostavno nije dovoljan, jer obveza je puno, a vremena malo. Ponekad jednostavno ne stignu na sva predavanja na kojima bi inače bili prisutni. Bilo da je riječ o profesorima koji ne izlaze u susret ili poslodavcima koji traže puno radno vrijeme, ne uvažavajući pritom studentske obveze. Studenti su tako prisiljeni birati između predavanja i odlaska na posao, što samo povećava stres i otežava im studiranje.

Dobra organizacija vremena bit je svega
 

Imam sreće što šef i kolege s posla imaju jako puno razumijevanja za moje studentske obveze te što s njima mogu dogovoriti organizaciju rada koja mi najviše odgovara za odlaske na predavanja i polaganje ispita. S druge strane, bitni su i kolege s fakulteta koji me redovito izvještavaju o svim zbivanjima na predavanjima koja propustim zbog posla. No, na kraju krajeva sve se svodi na vas same i vašu sposobnost da organizirate vlastiti dan. - rekla je Ivana, studentica diplomskog studija pedagogije koja studentski budžet povećava radeći u shopping centru.

I dok su izvanredni studenti na svakom sveučilištu oslobođeni čak 50% ili više dolazaka na nastavu, redovnim studentima je organizacija vremena puno teža. To znači da oni moraju voditi računa o postotku pohađanja obveznih predavanja, kako bi zatim mogli izaći na ispite. No, ponekad je stvarno teško kada ne mogu izaći ranije s posla i doći na vrijeme na predavanje. 

Dok nisam radio, već samo imao fakultetske obveze, bilo mi je puno lakše pohađati predavanja i polagati ispite. Društveni život mi nije patio, ali sada kada svakodnevno radim moram promisliti hoću li ostati na piću do ponoći ili ću ranije na spavanje, s obzirom da ujutro ustajem zbog faksa ili zbog posla. Zaposlenje mi je stvarno bilo potrebno kako bih se mogao nastaviti školovati. Naravno, važno mi je da završim fakultet, ali bih htio zadržati posao jer nažalost jedno bez drugog ne mogu. Povremeno imam probleme na fakultetu vezano uz broj dolazaka, no nadam se da će se sve to uspješno riješiti i da će profesori imati razumijevanja za moje financijsko stanje. - zaključio je Goran, student radne terapije.

Rad preko studentskog servisa nije dobar samo za povremenu zaradu, već i izgrađuje studenta kao odraslu osobu, što posebno cijene poslodavci po završetku studija. Iskustvo rada i radna navika stječe se upravo kroz fakultetske dane, a mnogi studenti bez obzira na gomilu obveza na poslu, stignu uraditi zadaće na fakultetu i slobodno vrijeme provesti sa svojim najdražima. Kao zaposleni student vrlo je važno napraviti plan i toga se pridržavati kako bi uspjeli riješiti sve svoje obveze. Nije lako biti student u radnom odnosu, ali oni su primjer da se sve u životu može ostvariti ako postoji volja i ustrajnost.

Također, obavezno se pobrinite da banka u kojoj imate otvoren račun ima usluge koje najbolje odgovaraju vašem tempu života. Za više informacija posjetite službenu stranicu OTP banke i ugovorite tekući račun po mjeri. 

Komentari na članak

Vezani članci

Youth reshaping future

Mladi iz svih dijelova svijeta

Organizacija studentske konferencije „Manager 20-Youth reshaping the future” na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nadmašila očekivanja

Neočekivano su je organizirali studenti, a bila je besplatna za posjetitelje. Bogatim sadržajem oduševila je 300-tinjak hrvatskih te 70-ak stranih posjetitelja.

Berlin

Otvoreni natječaji

Tjedna ponuda školarina za studije izvan Hrvatske

Otvoreni natječaji za BA studije izvan Hrvatske. Što se nudi i što je potrebno za prijavu? Nađite odgovore na jednom mjestu.

Bill Gates PR

Tražiš posao? Napravi vlastitu PR strategiju!

Samoprezentacija je jako bitan faktor pri zapošljavanju

I ptičice na grani znaju da pronalazak posla, posebno u današnje vrijeme u Hrvatskoj, stvarno košta živaca. Čak i kad nađete neki natječaj ili oglas za posao i savršeno odgovarate svim kriterijima, potrebno je uvjeriti poslodavca kako ste upravo vi pravi izbor za radno mjesto koje se nudi. Razmislite o potpuno novom pristupu - izgradnji vlastite PR strategije.

Ugovor o djelu redovitog studenta

Studentski rad

Studentski Centar u Osijeku objavio rok za povrat ugovora

Donesena je važna obavijest za sve članove osječkog Student servisa, vezana za Ugovore o djelu.

Pariz

Grad ljubavi i studenata

Najbolji grad na svijetu za studente je - Pariz!

Pariz je četvrtu godinu zaredom najbolji grad za život studenata. Ako planirate studirati u inozemstvu, možda je baš Pariz najbolje rješenje za vas!