Intervju s predsjednikom Udruge srednjoškolaca Hrvatske

"Upisom fakulteta dolaze nove obaveze, a pravilno upravljanje novcima olakšava studiranje"

OTP banka

Valentino Vasilik, predsjednik Udruge srednjoškolaca Hrvatske, nedavno je uplovio u studentske vode. Otkriva na što studenti moraju pripaziti pri biranju bankarskih usluga.

Na fakultetu se uz akademske obaveze pojavljuju i one koje se tiču samostalnosti i financija. Razgovarali smo s Valentinom Vasilikom, predsjednikom Udruge srednjoškolaca Hrvatske i osobom bliskom maturantima, budućim brucošima. Radi se o mladiću koji je i sam tek nedavno uplovio u studentske vode pa iz prve ruke može reći na što studenti moraju pripaziti kod biranja bankarskih usluga.

Misle li maturanti (budući brucoši) o financijama čim upišu fakultet? Odnosno, razmišljaju li o samostalnosti, studentskim poslovima i sličnomu?

Najveći dio današnjih maturanata, ali već i brucoša nije previše osviješten o svojim financijama. Nisu naučeni efikasno i smisleno raspodijeliti vlastite novce. Veliki dio mladih potrebno je educirati o raspoređivanju svog budžeta kako kasnije ne bi upali u financijske probleme.

Koji je obično prvi susret mladih studenata s bankama i bankarskim proizvodima?

Zbog današnje razine tehnologije mladi se s bankama i bankarskim proizvodima susreću već u srednjoj školi. Roditelji im otvaraju vlastite račune kako bi im dali džeparac i pratili na što taj novac troše. Određen broj srednjoškolaca i studenata otvara račune kako bi mogli raditi preko studentskih ili učeničkih servisa te na taj način mogli zaraditi svoje prve plaće.

Postoji mišljenje da čak ni studenti ekonomije ne razmišljaju dovoljno o financijama i biranju pravih usluga. Koji je razlog tome?

Veliki problem u našem obrazovnom sustavu jest to što nas bombardiraju raznim stručnim pojmovima i teorijama, ali ne uče direktno kako svo to znanje iskoristiti u smislene svrhe. Ekonomisti uče sve o funkcijama banke, države i drugim financijskim ustanovama, ali nikad se ni ne spominje, primjerice, vođenje vlastitog budžeta i izrada financijskog plana za vlastite potrebe.

Jesu li banke dovoljno usmjerene prema brucošima koji tek kreću u ozbiljniji dio svog obrazovanja?

Određene velike banke svojim se uslugama pokušavaju sve više približiti mlađim potrošačima (učenicima i studentima), ali su za mnoge usluge i dalje preskupe ili komplicirane za korištenje. Bankomati bi se trebali postavljati u blizini fakulteta, središtima okupljanja mladih, kao što su na primjer klubovi, kafići i restorani. Samo ugovaranje usluga bi se trebalo pojednostaviti da bude što razumljivije mladima i pomogne im u vođenju vlastitih financija.

Je li povoljna usluga i jednostavnost korištenja dovoljna za odluku o ugovaranju računa u banci?

Uz cijenu i jednostavnost usluge trebalo bi raditi na pružanju konstantnog informiranja mladih koji tek ulaze u studentski život. Informacije bi trebale biti dostupne u svakom trenutku te bi bankarstvo više trebalo pratiti trendove i nove tehnologije koje mladi svakodnevno koriste (internetsko bankarstvo, mobilno bankarstvo).

Kako se jedan maturant ili student početnih godina fakulteta snađe u moru usluga banaka na tržištu i odabere onu pravu? 

Hrvatska se može pohvaliti povećim brojem poslovnih banaka, uzmemo li u obzir trenutnu gospodarsku situaciju. Banke se zadnjih godina sve više posvećuju kreiranju raznih ponuda usmjerenih na mlade. Većina velikih banaka ima posebno izdvojene studentske pakete koji obično uključuju besplatno otvaranje i vođenje računa, mobilno i internetsko bankarstvo. Uz standardne studentske pakete raste i broj paketa za učenike (maloljetnike). Pa tako, primjerice, OTP banka nudi maloljetnicima Visa web prepaid karticu bez upisnine i članarine, žiro i tekuće račune bez naknade te njihovim opunomoćenicima mogućnost korištenja računa bez naknade. Studentski paketi pak omogućuju i prekoračenja uz znatno niže kamatne stope od uobičajenih, vrlo jeftine studentske kredite i sl.

Koji bi bio savjet kolegama koji tek kreću sa studijem kada su u pitanju bankarske usluge? Na što trebaju obratiti pažnju pri biranju banke?

Jedan veliki dio vašeg obrazovanja je završio, a samim time dolaze i mnoge nove obveze s upisom fakulteta. Pravilno upravljanje vlastitim novcem olakšat će vam studiranje i baš zato morate odabrati banku usmjerenu vašim potrebama. Rasprostranjenost bankomata i poslovnica te dodatne usluge poput mobilnog i internetskog bankarstva, povoljne kamate pri štednji te dostupnost informacija znatno pomažu pri odluci. Upravo zato preporučam OTP banku koja, primjerice, nudi besplatan Paket OTP Indeks svakom starijem od 15 godina uz potvrdu o upisanoj školskoj ili akademskoj godini, u sklopu kojeg usluge poput mobilnog i internetskog bankarstva ne plaćate ništa. Pri traženju studentskog posla javlja se potreba za otvaranjem računa, a upravo ovdje za žiro ili tekući račun ne plaćate nikakvu naknadu. Pritom je tehnička podrška dostupna sedam dana u tjednu, tako da nema brige. 

Imati sve moguće informacije o računima, plaćanjima, štednji i ostalome uvelike mi je olakšalo i ubrzalo studentske dane pune obaveza, a mobilno bankarstvo mi također pomaže pri studentskim putovanjima, pogotovo u potrazi za bankomatima i poslovnicama u drugim gradovima. Uz ovakve kvalitetne bankarske usluge prepuštate banci da se pobrine za vođenje vaših financija, a vi se onda možete fokusirati na popunjavanje svog indeksa.

Komentari na članak

Vezani članci

RIBRO

Sveučilište u Rijeci

Kamp "RIBROO" priprema brucoše za uspješan početak akademske godine

Kamp je edukativno druženje studenata prve godine, a format olakšava upoznavanje studenata prve godine s iste sastavnice jer program prolaze u istom timu.

FOTO

Studenti kreativci - predstavljamo Luciju Maradin

„Ne bih mogla ni mjesec dana izdržati da nešto ne načrčkam“

Lucija je studentica prve godine strojarstva, ali istovremeno i prava kreativna duša. Najdraže joj je oslikavanje zidova i raznoraznih predmeta, a kaže da najviše inspiracije dolazi baš kad bi se trebala posvetiti učenju.

LSPR day Osijek

LSPR Day u Osijeku

„Već prve godine na LSPR Day privukli smo prave 'face'"

LSPR Day vrhunski je edukativni događaj koji će studentima i svim ostalim zainteresiranim građanima predstaviti stvarna iskustva uspješnih poslovnih ljudi. Uoči događaja porazgovarali smo s voditeljicom Londonske škole za odnose s javnošću, organizatoricom LSPR Dayja.

Daniel Rafaelić

Intervju: prof. Daniel Rafaelić

Filmovi nam pričaju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!

Pročitajte što o prošlosti i sadašnjosti filma ima reći jedan od naših najpoznatijih filmskih stručnjaka. Između ostalog, govori o važnosti filma u 21. stoljeću, novim trendovima u filmskoj industriji, promašajima hrvatske kinematografije te o vlastitoj zanimljivoj profesionalnoj karijeri.

Ispovesti

Intervju: Janko Sokolović

Tko se krije iza stranice „Ispovesti.com”

„Nasuprot tome, mi smo želeli da ljudima skinemo te maske, u smislu potrebe da sebe uzdižu i prikazuju se drugima u najboljem svetlu. Pokušali smo da im na neki mnogo bliži, ljudskiji način pokažemo da smo u suštini svi isti i da sve nas muče isti problemi, svi imamo slične navike i razmišljanja za koje mislimo da nas čine čudnima”.