Tajne dobrog šopinga

Trikovi uspješne online kupnje: Od poštarine i carine do sigurnosti na internetu

online shopping plaćanje kartica

Internetska kupnja praktična je, efikasna i može se odvijati iz sigurnosti vlastita doma, zbog čega je sve popularnija. Donosimo savjete kako iskoristiti njezine prednosti na siguran način te pritom novčano profitirati, ali i očuvati osobne podatke.

Već se nekoliko godina svaka druga kupnja odvija u internetskim prostranstvima, tvrdi Fortune. Online dućani sve su razrađeniji, korisničko je iskustvo na nivou i teško je odoljeti kupnji koja je gotova nakon samo nekoliko klikova. Na internetu možete kupiti baš sve – od bilježnice do mobitela; od kupaćeg kostima do kaputa. Iako neki još uvijek zaziru od ovakvog načina šopingiranja, svakako je puno više argumenata koji mu idu u prilog – ako znate što i kako trebate činiti. Stoga donosimo nekoliko savjeta, korak po korak, koji će vam pomoći da se snađete te da kupujete povoljno, a pritom i sigurno.

Budite digitalno pedantni

Kada vam se ponudi da se na neku stranicu prijavite pomoću svoga profila na Facebooku, nemojte to napraviti. Važno je pri svakoj prijavi na novu stranicu osmisliti drugačiju lozinku, barem 12 znakova koji će biti kombinacija malih i velikih slova, brojeva i drugih znakova. Na taj ćete način biti sigurni da netko neće samo jednom lozinkom uspjeti ući na sve vaše račune – a kada shvatite da računalo u sekundi može generirati milijarde lozinki, poželjet ćete da su vaše što pomnije osmišljene. Poželjno je imati i dvije e-adrese: jednu koju nećete dijeliti s drugima, nego ćete ju koristiti isključivo kao korisničko ime na aplikacijama i stranicama te drugu – onu s koje ćete slati poruke profesorima i na koju ćete primati newslettere.

Stavite datum u kalendar

Zašto je dobro primati newslettere? Zato što ćete na taj način dobivati obavijesti o popustima i različitim akcijama online dućana koji vam se sviđaju. Veći high street dućani s odjećom, ali i primjerice trgovine elektroničkom opremom, imaju već dobro poznata sezonska sniženja, što je izvrsna prilika za kupnju svega što vam se sviđa po znatno nižim cijenama. Iskusni prate datume te nekoliko trenutaka prije početka sniženja sve što žele kupiti pripreme u košarici kako bi bili sigurni da im se željeni artikli neće razgrabiti. U nekim online trgovinama ne morate platiti poštarinu ako potrošite više od određenog iznosa, stoga nije loše udružiti se s prijateljem ili prijateljicom te sve što želite kupiti na jedan račun kako biste izbjegli plaćanje poštarine.

FOTO: Pixabay

Malo skepse dobro dođe

Uz poštarinu je važno paziti i na carinu – ona se, kako navodi Središnji državni portal, plaća za neke pošiljke koje vam stižu iz zemalja izvan Europske unije, no pošiljke vrijednosti do 22 eura oslobođene su carine i PDV-a. Online trgovine niču u svim dijelovima svijeta, stoga nemojte vjerovati svakoj reklami s instagramskog storyja. Pokušajte guglati dućan prije nego što obavite novčanu transakciju kako biste se uvjerili u to da on stvarno postoji te pročitali iskustva drugih kupaca na forumima ili blogovima. Kada se uvjerite u to da je dućan siguran, možete nastaviti s pregledavanjem asortimana.

Čitajte sitna slova, ali i recenzije kupaca

Važno je upoznati se s opcijama koje određena online trgovina nudi, posebice kada je riječ o mogućnostima povrata naručenoga pri naručivanju odjevnih predmeta ili tehnike. Treba provjeriti i rokove dostave te potencijalne dodatne naknade. Kada kupujete na internetu, iskustvo onih koji su to učinili prije vas te naručeno opipali svojim rukama od velike je važnosti, posebno na stranicama poput Ebaya ili Aliexpressa na kojima trguju brojni prodavači. Uvijek potražite komentare i fotografije proizvoda koje su ostavili kupci, što će vam dati uvid u to koji je od prodavača bolji. Potom ćete moći uspostaviti najbolji omjer cijene i kvalitete za artikl koji vrlo često nudi više prodavača, stoga prvo pregledajte sve opcije.

FOTO: Pixabay

Zadnji korak – novac

Nakon što sve dobro proučite, preostaje još samo onaj posljednji klik koji označava novčanu transakciju. Važno je znati da nije svaka kartica pogodna za internetsku kupnju, kao i da vam neće biti prihvaćena uplata bilo kojom karticom. Ovo je ujedno i trenutak od kojega najviše strahuju skeptici – ali s pravom. Broj kartice podatak je koji ne volimo tek tako dijeliti jer u glavi u trenu složimo barem 20 mogućih scenarija s nepovoljnim ishodom te se vidimo na naslovnici lokalnih portala koji o nama izvještavaju kao o još jednoj žrtvi online prevaranata.

Zato nemojte uokolo dijeliti broj svoga žiro računa na koji vam sjedaju stipendija i dragocjeni prihodi od studentskog servisa, nego nabavite Visa web prepaid karticu koja je namijenjena upravo sigurnoj kupnji na internetu. Ona će vam omogućiti da uplatom odredite novčani limit, a i u najcrnjem scenariju možete biti bezbrižni jer jamči naknadu štete u slučaju eventualne zlouporabe kartice prilikom plaćanja na internetu. Transakcije možete u svakom trenutku pratiti pomoću OTPdirekta, a karticu, uz druge pogodnosti, možete dobiti u sklopu svog besplatnog studentskog paketa OTP Indeks. Neka internetska razmjena dobara započne – ne zaboravite redovito provjeravati svoj poštanski sandučić.

Komentari na članak

Vezani članci

Knjiga, učenje

Studentske tragedije

Šest razloga zbog kojih vam ne ide na faksu

Novi semestar, novi početak. Ako ste još u bedu jer prošli nije baš bio onakav kakvog ste očekivali, donosimo vam 6 mogućih razloga za vaše nezadovoljstvo.

Rezultati VND-a 2

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

Mladi ne priznaju ni kilometre ni studentski budžet kad je ljubavna veza u pitanju

Provjerite koliko su daleko hrvatski studenti spremni ići da održe vezu na daljinu. Posvećujemo tekst svima koji se pitaju kako u takvoj vezi sačuvati ljubav.

Meme

Javne Wi-Fi mreže

Što sve hakeri mogu napraviti?

Javne Wi-Fi mreže mjesta su na kojima hakeri jednostavno mogu pristupiti našim podatcima. Potrebno je više od stavljanja lozinke na Facebook da se izbjegne ovakav napad.

EU

Poslovi u zemljama Europe

Savjeti za lakši pronalazak posla

Tražite li posao u zemljama Europske unije? Evo par informacija koje bi vam u tome mogle pomoći.

Stephen King

Poslušajte poznatog spisatelja

Savjeti Stephena Kinga za pisce

„Words create sentences; sentences create paragraphs; sometimes paragraphs quicken and begin to breathe“, Stephen King.