Tajne dobrog šopinga

Trikovi uspješne online kupnje: Od poštarine i carine do sigurnosti na internetu

online shopping plaćanje kartica

Internetska kupnja praktična je, efikasna i može se odvijati iz sigurnosti vlastita doma, zbog čega je sve popularnija. Donosimo savjete kako iskoristiti njezine prednosti na siguran način te pritom novčano profitirati, ali i očuvati osobne podatke.

Već se nekoliko godina svaka druga kupnja odvija u internetskim prostranstvima, tvrdi Fortune. Online dućani sve su razrađeniji, korisničko je iskustvo na nivou i teško je odoljeti kupnji koja je gotova nakon samo nekoliko klikova. Na internetu možete kupiti baš sve – od bilježnice do mobitela; od kupaćeg kostima do kaputa. Iako neki još uvijek zaziru od ovakvog načina šopingiranja, svakako je puno više argumenata koji mu idu u prilog – ako znate što i kako trebate činiti. Stoga donosimo nekoliko savjeta, korak po korak, koji će vam pomoći da se snađete te da kupujete povoljno, a pritom i sigurno.

Budite digitalno pedantni

Kada vam se ponudi da se na neku stranicu prijavite pomoću svoga profila na Facebooku, nemojte to napraviti. Važno je pri svakoj prijavi na novu stranicu osmisliti drugačiju lozinku, barem 12 znakova koji će biti kombinacija malih i velikih slova, brojeva i drugih znakova. Na taj ćete način biti sigurni da netko neće samo jednom lozinkom uspjeti ući na sve vaše račune – a kada shvatite da računalo u sekundi može generirati milijarde lozinki, poželjet ćete da su vaše što pomnije osmišljene. Poželjno je imati i dvije e-adrese: jednu koju nećete dijeliti s drugima, nego ćete ju koristiti isključivo kao korisničko ime na aplikacijama i stranicama te drugu – onu s koje ćete slati poruke profesorima i na koju ćete primati newslettere.

Stavite datum u kalendar

Zašto je dobro primati newslettere? Zato što ćete na taj način dobivati obavijesti o popustima i različitim akcijama online dućana koji vam se sviđaju. Veći high street dućani s odjećom, ali i primjerice trgovine elektroničkom opremom, imaju već dobro poznata sezonska sniženja, što je izvrsna prilika za kupnju svega što vam se sviđa po znatno nižim cijenama. Iskusni prate datume te nekoliko trenutaka prije početka sniženja sve što žele kupiti pripreme u košarici kako bi bili sigurni da im se željeni artikli neće razgrabiti. U nekim online trgovinama ne morate platiti poštarinu ako potrošite više od određenog iznosa, stoga nije loše udružiti se s prijateljem ili prijateljicom te sve što želite kupiti na jedan račun kako biste izbjegli plaćanje poštarine.

FOTO: Pixabay

Malo skepse dobro dođe

Uz poštarinu je važno paziti i na carinu – ona se, kako navodi Središnji državni portal, plaća za neke pošiljke koje vam stižu iz zemalja izvan Europske unije, no pošiljke vrijednosti do 22 eura oslobođene su carine i PDV-a. Online trgovine niču u svim dijelovima svijeta, stoga nemojte vjerovati svakoj reklami s instagramskog storyja. Pokušajte guglati dućan prije nego što obavite novčanu transakciju kako biste se uvjerili u to da on stvarno postoji te pročitali iskustva drugih kupaca na forumima ili blogovima. Kada se uvjerite u to da je dućan siguran, možete nastaviti s pregledavanjem asortimana.

Čitajte sitna slova, ali i recenzije kupaca

Važno je upoznati se s opcijama koje određena online trgovina nudi, posebice kada je riječ o mogućnostima povrata naručenoga pri naručivanju odjevnih predmeta ili tehnike. Treba provjeriti i rokove dostave te potencijalne dodatne naknade. Kada kupujete na internetu, iskustvo onih koji su to učinili prije vas te naručeno opipali svojim rukama od velike je važnosti, posebno na stranicama poput Ebaya ili Aliexpressa na kojima trguju brojni prodavači. Uvijek potražite komentare i fotografije proizvoda koje su ostavili kupci, što će vam dati uvid u to koji je od prodavača bolji. Potom ćete moći uspostaviti najbolji omjer cijene i kvalitete za artikl koji vrlo često nudi više prodavača, stoga prvo pregledajte sve opcije.

FOTO: Pixabay

Zadnji korak – novac

Nakon što sve dobro proučite, preostaje još samo onaj posljednji klik koji označava novčanu transakciju. Važno je znati da nije svaka kartica pogodna za internetsku kupnju, kao i da vam neće biti prihvaćena uplata bilo kojom karticom. Ovo je ujedno i trenutak od kojega najviše strahuju skeptici – ali s pravom. Broj kartice podatak je koji ne volimo tek tako dijeliti jer u glavi u trenu složimo barem 20 mogućih scenarija s nepovoljnim ishodom te se vidimo na naslovnici lokalnih portala koji o nama izvještavaju kao o još jednoj žrtvi online prevaranata.

Zato nemojte uokolo dijeliti broj svoga žiro računa na koji vam sjedaju stipendija i dragocjeni prihodi od studentskog servisa, nego nabavite Visa web prepaid karticu koja je namijenjena upravo sigurnoj kupnji na internetu. Ona će vam omogućiti da uplatom odredite novčani limit, a i u najcrnjem scenariju možete biti bezbrižni jer jamči naknadu štete u slučaju eventualne zlouporabe kartice prilikom plaćanja na internetu. Transakcije možete u svakom trenutku pratiti pomoću OTPdirekta, a karticu, uz druge pogodnosti, možete dobiti u sklopu svog besplatnog studentskog paketa OTP Indeks. Neka internetska razmjena dobara započne – ne zaboravite redovito provjeravati svoj poštanski sandučić.

Komentari na članak

Vezani članci

Čišćenje

Plahte, jastuci, ručnici...

Pogledajte koliko često trebate prati ovih sedam kućanskih predmeta

Kuhinjske krpe, ručnike i plahte potrebno je prati češće nego što mislite.

Kasica prasica

Popis izdataka

Troškovi prosječnog studenta

Redoviti si ili izvanredni student koji muku muči sa zbrajanjem troškova i traženjem načina kako preživjeti mjesec, a pritom si ne uskraćivati džeparac za izlaske i ostale aktivnosti. Čitaj dalje, imamo rješenje za tebe!

Sale

Vodič za kupovinu

Kako preživjeti sezonska sniženja?

Bilo da imaš neku stvarčicu koju čeznutljivo gledaš od početka sezone, no znaš da si je s tankim studentskim budžetom ne možeš priuštiti po punoj cijeni ili u lov na popuste odlaziš isključivo iz praktičnih razloga i potrebe, kupovina na sezonskim sniženjima nije nimalo lagan zadatak.

Mobitel i poruke

Stvori mjesta za nove uspomene

8 jednostavnih trikova za oslobađanje memorije pametnog telefona

Sad kad smo svi odrasli i imamo svoje mobitele i računala više toliko ne brinemo o tome što ostavljamo u povijesti pretraživanja. Ni na kraj pameti nam nije da i ti podaci zauzimaju dragocjeni prostor.

travelling

Čari inozemstva

Ideje za nezaboravan završetak ljeta – putovanje Europom

Imate slobodnog vremena, želja i maštu punu ideja, a ne znate kako biste ih sve ostvarili? Donosimo vam neke od najboljih opcija kako provesti ljeto i koja mjesta posjetiti kako biste doživjeli nezaboravna iskustva. Na koncu, donosimo vam savjete kako uopće sve to financirati.