Financijska potpora

Postani perspektivna stipendistica belgijskog fonda za kvalitetno novinarstvo i stani na kraj „lažnim vijestima"

News

Mlada si žena, željna istraživanja i praktičnog novinarskog iskustva, a nedavno si završila diplomski studij? Ne prođe ni dan da ne maštaš o pokretanju i razvoju kvalitetne profesionalne novinarske karijere? Onda bi možda baš odaziv na ovaj poziv mogao označiti početak tvoje blistave novinarske budućnosti na ozbiljnoj europskoj medijskoj sceni. 

U moru lažnih informacija i iskrivljenih percepcija izrazito je važno razumjeti funkciju kvalitetnog novinarstva koje je, čini se, potrebnije više nego ikada prije. Nestabilna sadašnjost i stalna previranja na globalnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj razini često ne ulijevaju mnogo povjerenja u mogućnost kreiranja zdravih, stabilnih i demokratskih društvenih odnosa kojima ćemo zakoračiti u bolju i sigurniju budućnost. Dok neki smatraju kako ozbiljno i kvalitetno novinarstvo nikada neće izumrijeti, drugi su pak čvrsto uvjereni u postojanje procesa polaganog izumiranja vrijednih novinarskih formi i etičkih principa na kojima se temelje vjerodostojne i transparentne medijske politike.

Kako god bilo, činjenica jest da je kvalitetno novinarstvo danas još uvijek itekako prisutno, no kako bi se moglo održati u ovim neizvjesnim i nestabilnim vremenima, ono zahtijeva konstantno, obilno i dugotrajno ulaganje u održavanje najviše razine kvalitete medijskoga profesionalizma, osiguravanje slobodnog, otvorenog i transparentnog rada svih elemenata medijske industrije, poštivanje etičkih barijera novinarske profesije, ali i neprestano prilagođavanje novim tržišnim zahtjevima, promjenjivim medijskim trendovima i raznovrsnim tehnološkim inovacijama. 

Esencijalnu ulogu u procesu konstruiranja dostojanstvenog, otvorenog i stabilnog svijeta ima upravo razvoj i širenje kvalitetnog i ozbiljnog medijskog sadržaja, a belgijska obitelj Lénaïc prepoznala je iznimnu važnost njegova postojanja. U tom su duhu članovi istoimene obitelji prije nekoliko godina osnovali Fond za kvalitetno novinarstvo koji pruža financijsku podršku mladim perspektivnim novinarkama na području Europske unije.

Nastavljajući vlastitu obiteljsku tradiciju, i ove je godina ova skupina Belgijanaca osigurala pozamašna materijalna sredstva za promicanje važnosti novinarske profesije i financiranje najviše dviju mladih ženskih osoba iz jedne od zemalja Europske unije koje žele slijediti svoju strast i ostvariti svoje profesionalne snove u svijetu ozbiljnog i kvalitetnog novinarstva. Zainteresirane kandidatkinje, koje bi potencijalno mogle postati stipendisticama ovog prestižnog belgijskog fonda, ne smiju biti starije od 28 godina, a moraju biti iznimno motivirane i zainteresirane za razvoj obećavajuće karijere u europskome novinarstvu sa sjedištem u Bruxellesu, glavnom gradu Belgije. 

Odabranim će stipendisticama biti dodijeljena novčana sredstva u ukupnom iznosu od najviše 5 000 €, a dobit će i izvanrednu priliku za obavljanje dinamične polugodišnje stručne prakse u jednoj od brojnih utjecajnih briselskih medijskih organizacija koje su prvenstveno fokusirane na praćenje i izvještavanje o aktualnim poslovima Europske unije. 

Sve zainteresirane kandidatkinje na natječaj se mogu prijaviti slanjem životopisa i motivacijskog pisma na adresu elektroničke pošte info@lenaic.eu. Imaj na umu da se prijave zaprimaju najkasnije do 31. prosinca 2017.

Detaljnije informacije o postupku prijave i potrebnoj dokumentaciji, kao i o obitelji Lénaïc te dosadašnjim stipendisticama fonda možeš potražiti na poveznici

Komentari na članak

Vezani članci

Logo Ministarstva turizma

POTICANJE OBRAZOVANJA KADROVA U UGOSTITELJESTU I TURIZMU

Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv za program bespovratnih potpora

Prema planu rasporeda sredstava, stipendije bi mjesečno iznosile 500 kuna po učeniku, odnosno 800 kuna po studentu.

Feminizam Barbika

Katarina Jukić

Zašto nam je feminizam još uvijek potreban?

Ovo nisu vremena za opuštanje i moramo biti svjesne da nam neki budući vladajući, nažalost, mogu ugroziti naša prava i slobode.

Stipendija Japan

Financijska podrška

Vlada Japana dodjeljuje stipendije studentima u Hrvatskoj

Svi kandidati za stipendiju japanskog ministarstva potrebnu dokumentaciju trebaju poslati do 16. veljače, a daljnje će se testiranje obaviti 22. veljače u veleposlanstvu.

Američki zatvor za žene

Kršenje zakona

Kalifornija: otkriveno 39 slučajeva ilegalne sterilizacije žena u zatvorima

Zatvori protiv kojih je podignuta tužba su: Folsom Women’s Facility, Central California Women’s Facility, Valley State Prison for Women i California Institution for Women, prenosi Independent.

Royal Club ZG Kaptol

Financijska pomoć

Rotary Club Zagreb Kaptol pomaže studentima, djeci bez roditeljske skrbi

Iznos stipendije je 1600 kuna, a dodjeljuje se minimalno sedam stipendija u trajanju od pet akademskih godina, računajući od 1. studenoga 2016. godine.