Studentsko pravo

Kraj naplaćivanju potvrda o studiranju; studenti Sveučilišta u Mostaru ozbiljno se pobunili

Papirologija

Iako je Zakonom o upravnim pristojbama zabranjeno naplaćivanje izdavanja potvrda studentima, neki fakulteti još uvijek provode naplaćivanje. Studenti Sveučilišta u Mostaru odlučili su stati na kraj naplaćivanju, što bi trebali i svi studenti od kojih se zatraži plaćanje administrativnih usluga.

Osim učenja i polaganja ispita, za studiranje je mnogima potrebna i stipendija ili jednokratna pomoć. Kao student imaš pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. Povlastice u javnom i gradskom prijevozu također su moguće uz predočeni status studenta. Za sve ovo i još mnogo sličnih stvari potrebna je potvrda o studiranju. Uostalom, za samu prijavu u studentski dom primarna je potvrda s fakulteta te prijepis ocjena. Potvrde s fakulteta neizostavan su dio studiranja svakog studenta. Zato su neki fakulteti u tome uvidjeli korist i došli do odlične ideje za sebe, no pogubne za studente. Obične potvrde o studiranju na određenom fakultetu, prijepisi ocjena, a negdje čak i potvrda o ispisu s fakulteta naplaćuju se novčanim iznosom.  

Nedavno je objavljena peticija za ukidanje plaćanja potvrda o statusu redovitog studenta koju su raspisali studenti Sveučilišta u Mostaru.

– Općepoznata je informacija da studirati na Sveučilištu u Mostaru nije jeftina opcija. Najveći problem predstavlja što osim obveznih stvari, studenti moraju izdvojiti ogromne financijske izdatke za raznu papirologiju, uključujući i potvrde o redovitosti studiranja. – stoji na početku priopćenja Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Na zahtjev su se dekani nekih fakulteta Sveučilišta u Mostaru odazvali ukinućem plaćanja potvrda, no neki se još uvijek protive. Zato su studenti odlučili pokrenuti peticiju i već sakupili mnogobrojne potpise. 

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o upravnim pristojbama, prema kojemu je naplaćivanje bilo kakvih potvrda zabranjeno:

– Pristojbe se ne plaćaju na radnje vezane uz redovno školovanje učenika i studenata, osim pristojbi za svjedodžbu nakon završenog školovanja ili diplome. – stoji u Zakonu.

Kod svakog odstupanja od ove točke iz Zakona o upravnim pristojbama, što znači da ako fakultet traži novčanu naknadu za izdavanje potvrda, studenti imaju pravo odbiti plaćanje. Za takve slučajeve svakom je studentu na raspolaganju studentski pravobranitelj koji će provesti postupak da se zatraži ukidanje plaćanja studenata fakultetu za bilo kakve usluge na koje student ima pravo na temelju svojeg statusa. 

Sa situacijom nezakonite naplate dokumenata susreli su se i zagrebački studenti, a studentska pravobraniteljica Barbara Šimić na istu je reagirala.

Komentari na članak

Vezani članci

Neisplata stipendija

Stipendija nije isplaćena većini dobitnika

Studenti (ne)dobitnici Državne stipendije pripremaju se na prosvjed

Studenti u peticiji traže da se Natječaj za ostvarivanje prava na Državnu stipendiju raspiše do polovice listopada tekuće akademske godine, a zahtijevaju objavu privremenih i konačnih rezultata do 10. siječnja tekuće akademske godine.

Partizansko groblje, Mostar

Incident u Mostaru

Napadnuti i hrvatski studenti na Partizanskom groblju

Predstavnici studenata u Mostaru zgroženi su napadom na studente koji se odvio na Partizanskom groblju, oštro osuđuju i reakciju policije.

Dompes

Gradnja „Kuće kruha i duha“

Više od milijun eura donirano studentskom domu Dompes u Mostaru

Gradnja doma za studente slabijeg imovnog stanja Dompes napreduje po planu i očekuje se da će biti otvoren u rujnu tekuće godine. Objavljene su sve donacije, imena donatora i troškovi prilikom gradnje.

NSK

Zahtjevi studenata

Raspisana peticija za prilagodbu radnog vremena NSK, zahtijeva se i otvaranje menze unutar Knjižnice

Studenti su nezadovoljni radnim vremenom Knjižnice i restoranom na 5. katu. S ciljem poboljšanja uvjeta, odnosno produljenja radnog vremena za vrijeme rokova i otvaranjem mogućnosti uzimanja hrane na iksicu, raspisali su peticiju.

eGrađani

Studentici odbijena potvrda sa sustava eGrađani

(Ne)povezane državne institucije i tijela javne uprave na štetu studenata

Pri prijavi za stipendiju Grada Osijeka, studentici nije priznata potvrda o prebivalištu izvađena preko sustava eGrađani, već je po potvrdu morala otići fizički u policijsku upravu.