Studentsko pravo

Kraj naplaćivanju potvrda o studiranju; studenti Sveučilišta u Mostaru ozbiljno se pobunili

Papirologija

Iako je Zakonom o upravnim pristojbama zabranjeno naplaćivanje izdavanja potvrda studentima, neki fakulteti još uvijek provode naplaćivanje. Studenti Sveučilišta u Mostaru odlučili su stati na kraj naplaćivanju, što bi trebali i svi studenti od kojih se zatraži plaćanje administrativnih usluga.

Osim učenja i polaganja ispita, za studiranje je mnogima potrebna i stipendija ili jednokratna pomoć. Kao student imaš pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. Povlastice u javnom i gradskom prijevozu također su moguće uz predočeni status studenta. Za sve ovo i još mnogo sličnih stvari potrebna je potvrda o studiranju. Uostalom, za samu prijavu u studentski dom primarna je potvrda s fakulteta te prijepis ocjena. Potvrde s fakulteta neizostavan su dio studiranja svakog studenta. Zato su neki fakulteti u tome uvidjeli korist i došli do odlične ideje za sebe, no pogubne za studente. Obične potvrde o studiranju na određenom fakultetu, prijepisi ocjena, a negdje čak i potvrda o ispisu s fakulteta naplaćuju se novčanim iznosom.  

Nedavno je objavljena peticija za ukidanje plaćanja potvrda o statusu redovitog studenta koju su raspisali studenti Sveučilišta u Mostaru.

– Općepoznata je informacija da studirati na Sveučilištu u Mostaru nije jeftina opcija. Najveći problem predstavlja što osim obveznih stvari, studenti moraju izdvojiti ogromne financijske izdatke za raznu papirologiju, uključujući i potvrde o redovitosti studiranja. – stoji na početku priopćenja Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Na zahtjev su se dekani nekih fakulteta Sveučilišta u Mostaru odazvali ukinućem plaćanja potvrda, no neki se još uvijek protive. Zato su studenti odlučili pokrenuti peticiju i već sakupili mnogobrojne potpise. 

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o upravnim pristojbama, prema kojemu je naplaćivanje bilo kakvih potvrda zabranjeno:

– Pristojbe se ne plaćaju na radnje vezane uz redovno školovanje učenika i studenata, osim pristojbi za svjedodžbu nakon završenog školovanja ili diplome. – stoji u Zakonu.

Kod svakog odstupanja od ove točke iz Zakona o upravnim pristojbama, što znači da ako fakultet traži novčanu naknadu za izdavanje potvrda, studenti imaju pravo odbiti plaćanje. Za takve slučajeve svakom je studentu na raspolaganju studentski pravobranitelj koji će provesti postupak da se zatraži ukidanje plaćanja studenata fakultetu za bilo kakve usluge na koje student ima pravo na temelju svojeg statusa. 

Sa situacijom nezakonite naplate dokumenata susreli su se i zagrebački studenti, a studentska pravobraniteljica Barbara Šimić na istu je reagirala.

Komentari na članak

Vezani članci

Diplomanti s togama i kapama

Novim zakonom odlučit će se status diplomskih studija

Rasprava o kontroverznim izmjenama Zakona o HKO dosegla vrhunac, e-savjetovanje traje još samo dva dana

Studentski zbor i Vijeće studenata složili su se tek u jednoj stvari, pozvali su sve zainteresirane da sudjeluju u e-savjetovanju svojim komentarima, prijedlozima i kritikama da bi novi zakon bio što bolje prilagođen interesima javnosti.

Laboratorij

Zdravstveni sustav

Studenti peticijom traže ozakonjenje magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike

– I dok tako, s jedne strane, Hrvatska razmišlja što će ili što neće s visokoobrazovanim građanima, magistri medicinsko laboratorijske dijagnostike imaju priliku zaposliti se u državama članicama EU. – otkriva nam Petra, jedna od pokretačica peticije.

Mostar, most

Natjecanje u Mostaru

Innovation Hack u ponešto drukčijem izdanju; čekaju se i studentske prijave

Traže se programeri i „gameri", ali isto tako i ljudi s poslovnim štihom, marketinaši, projekt-menadžeri koji bi mogli doprinijeti poslovnoj strani rješenja.

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru

Edukativne radionice u organizaciji Studentskog savjetovališta

Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru organizira besplatne radionice edukativnog karaktera na temu panike, anksioznosti, odgađanja učenja i izrade seminara.

Studentski Centar u Zagrebu

Pokrenuta "online" peticija

Izvanredni studenti traže da im se omogući rad preko Student servisa

– Smatram kako je nužno odobriti izvanrednim studentima rad posredstvom Student servisa, kako bi lakše dolazili do privremenog zaposlenja, te kako bi mogli platiti školarinu koja se plaća izravno iz naših prihoda. – rekao nam je pokretač peticije Marko Leskovar.