Studentsko pravo

Kraj naplaćivanju potvrda o studiranju; studenti Sveučilišta u Mostaru ozbiljno se pobunili

Papirologija

Iako je Zakonom o upravnim pristojbama zabranjeno naplaćivanje izdavanja potvrda studentima, neki fakulteti još uvijek provode naplaćivanje. Studenti Sveučilišta u Mostaru odlučili su stati na kraj naplaćivanju, što bi trebali i svi studenti od kojih se zatraži plaćanje administrativnih usluga.

Osim učenja i polaganja ispita, za studiranje je mnogima potrebna i stipendija ili jednokratna pomoć. Kao student imaš pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. Povlastice u javnom i gradskom prijevozu također su moguće uz predočeni status studenta. Za sve ovo i još mnogo sličnih stvari potrebna je potvrda o studiranju. Uostalom, za samu prijavu u studentski dom primarna je potvrda s fakulteta te prijepis ocjena. Potvrde s fakulteta neizostavan su dio studiranja svakog studenta. Zato su neki fakulteti u tome uvidjeli korist i došli do odlične ideje za sebe, no pogubne za studente. Obične potvrde o studiranju na određenom fakultetu, prijepisi ocjena, a negdje čak i potvrda o ispisu s fakulteta naplaćuju se novčanim iznosom.  

Nedavno je objavljena peticija za ukidanje plaćanja potvrda o statusu redovitog studenta koju su raspisali studenti Sveučilišta u Mostaru.

– Općepoznata je informacija da studirati na Sveučilištu u Mostaru nije jeftina opcija. Najveći problem predstavlja što osim obveznih stvari, studenti moraju izdvojiti ogromne financijske izdatke za raznu papirologiju, uključujući i potvrde o redovitosti studiranja. – stoji na početku priopćenja Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Na zahtjev su se dekani nekih fakulteta Sveučilišta u Mostaru odazvali ukinućem plaćanja potvrda, no neki se još uvijek protive. Zato su studenti odlučili pokrenuti peticiju i već sakupili mnogobrojne potpise. 

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o upravnim pristojbama, prema kojemu je naplaćivanje bilo kakvih potvrda zabranjeno:

– Pristojbe se ne plaćaju na radnje vezane uz redovno školovanje učenika i studenata, osim pristojbi za svjedodžbu nakon završenog školovanja ili diplome. – stoji u Zakonu.

Kod svakog odstupanja od ove točke iz Zakona o upravnim pristojbama, što znači da ako fakultet traži novčanu naknadu za izdavanje potvrda, studenti imaju pravo odbiti plaćanje. Za takve slučajeve svakom je studentu na raspolaganju studentski pravobranitelj koji će provesti postupak da se zatraži ukidanje plaćanja studenata fakultetu za bilo kakve usluge na koje student ima pravo na temelju svojeg statusa. 

Sa situacijom nezakonite naplate dokumenata susreli su se i zagrebački studenti, a studentska pravobraniteljica Barbara Šimić na istu je reagirala.

Komentari na članak

Vezani članci

Pravni fakultet u Zagrebu

Listopad bez dodatnih rokova

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu ukinut dekanski rok!

 Sredinom lipnja ove godine na sastanku predstavnika Studentskog zbora s Upravom Pravnog fakulteta u Zagrebu, donešena je odluka kojom se utvrđuje da održavanje dekanskog roka, početkom listopada, nije moguće.

Laboratorij

Zdravstveni sustav

Studenti peticijom traže ozakonjenje magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike

– I dok tako, s jedne strane, Hrvatska razmišlja što će ili što neće s visokoobrazovanim građanima, magistri medicinsko laboratorijske dijagnostike imaju priliku zaposliti se u državama članicama EU. – otkriva nam Petra, jedna od pokretačica peticije.

Peticija za pseći azil

Psi laju, obećanja prolaze

Muke zadarskog azila u Žmirićima

Zadarskom azilu prijeti gašenje. Spriječite to potpisivanjem ove peticije.

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru

Edukativne radionice u organizaciji Studentskog savjetovališta

Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru organizira besplatne radionice edukativnog karaktera na temu panike, anksioznosti, odgađanja učenja i izrade seminara.

Studenti

Provedba cjelovite kurikularne reforme

Ostvarivanje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije dovedeno u pitanje

„Umjesto da se vrši pritisak na ljude koji marljivo i savjesno rade na izradi novih kurikuluma, odgovorni bi trebali poduzeti mjere koje bi omogućile brže i djelotvornije provođenje svih ciljeva i mjera Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije“, stoji u priopćenju Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije.