Opismenjavanje

Financijski impuls u borbi protiv niske razine financijskog znanja srednjoškolaca

Financijsko opismenjavanje srednjoškolaca Slavonije i Baranje

Čak 19 srednjih škola na području Osijeka, Đakova, Slavonskog broda, Vinkovaca, Vukovara i Dalja obuhvaćeno je edukacijom Financijskog impulsa.

Studentska udruga Financijski impuls, koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, drugu godinu zaredom provela je projekt Financijsko opismenjavanje srednjoškolaca. S projektom na području grada Osijeka započela je prošle godine, a zbog odlične prihvaćenosti, proširen je i na druge gradove Slavonije i Baranje – Đakovo, Slavonski Brod, Vinkovce, Vukovar i Dalj.

Cilj je ovog projekta bio poboljšati financijsku pismenost srednjoškolske populacije. Potrebu za ovakvim tipom edukacije organizatori su prepoznali u rezultatima PISA testova na kojima su hrvatski srednjoškolci zauzeli 14. od ukupno 18. mjesta u kategoriji financijske pismenosti te u zaključcima istraživanja koje su provele Hrvatska narodna banka i Hanfa u suradnji s Ministarstvom financija Republike Hrvatske.

Istraživanje je pokazalo da mlađi od 19 godina imaju najnižu razinu financijskog znanja, ali i odgovarajućeg financijskog ponašanja i odnosa prema novcu, u čemu je prepoznata prilika za djelovanjem. Također je zanimljivo spomenuti da 55 posto građana Republike Hrvatske ne postavlja dugoročne financijske ciljeve zbog čega 48 posto njih ne bi moglo pokriti iznenadni trošak u visini mjesečnih primanja. Drugim riječima, osoba s plaćom od 4000 kuna ne bi mogla platiti iznenadni kvar automobila u visini od 4000 kuna bez zaduženja.

Edukacijom je obuhvaćeno 19 srednjih škola ovom edukacijom ove školske godine neformalno obrazovano oko 2500 učenika. Predavanja su bila interaktivna pa su učenici u njima sudjelovali od samoga početka jer organizatori vjeruju da će upravo takav pristup polučiti bolje rezultate od tzv. ex cathedra predavanja.

Učenici su vrlo brzo usvajali predstavljeno gradivo, bili su znatiželjni i voljni sudjelovati u predavanju. Područja financijske pismenosti koja su bila obuhvaćena predavanjem jesu: inflacija, kamatna stopa, štednja, bankovne kartice, bruto i neto plaća, dionice, investiranje i rizik, diverzifikacija, fakture, popunjavanje opće uplatnice te sigurnost na internetu.

– Nakon jednog školskog sata, točnije 45 minuta koje uistinu brzo prolete, učenici ne mogu reći da su financijski pismeni. Ono što se mi nadamo da su mogli reći jest da su se zainteresirali za osobne financije te da će se sami aktivno truditi nadograditi stečeno znanje. Pokušali smo prenijeti poruku da ekonomisti i financijaši nisu jedini koji svoju edukaciju trebaju usmjeriti prema financijama. Trgovci, kozmetičari, pjevači, automehaničari, građevinari, liječnici, učitelji, domaćice, umirovljenici – sve su to ljudi čije znanje o osobnim financijama izravno utječe na smjer njihovog života – poručuju iz Financijskog impulsa.

Udruga je osigurala i simbolične nagrade u vidu čokoladica i promotivnih poklona sponzora za učenike koji najbrže odgovore na tzv. nagradna pitanja, što je često uključivalo i korištenje svima inače omražene spravice koja ih podsjeća na matematiku – kalkulatora. Zbog izvrsnih rezultata koji su odskakali od prosjeka drugih učenika, nekolicina je nagrađena malo vrjednijim nagradama – eksternim baterijama za mobitele, slušalicama i bluetooth vodootpornim zvučnicima.

Sudionici ovog projekta dolaze iz grada i sa sela, sa zavidnim i manje zavidnim predznanjem iz područja osobnih financija, s velikom željom za učenjem ili pak velikom željom za dokazivanjem. Educirani su i učenici koji nastavu pohađaju po prilagođenom programu, i gimnazijalci i strukovnjaci, i oni koji slušaju ekonomske predmete i oni koji se u svome školovanju ni s jednim nisu susreli. Ono što je zajedničko svakom od njih 2500 jest da svi oni zaslužuju minimalno financijsko obrazovanje koje će ih pripremiti za svijet odraslih, u koji mnogi od njih ulaze već sada – obrazovanje koje ih neće baciti na začelje svjetske statistike.

Komentari na članak

Vezani članci

Organizatorice Filmske RUNDE

Revija kratkometražnih filmova

Preko 30 nagrađivanih filmova prikazuje ovogodišnja Filmska RUNDA

Vođen kvalitetom, ovogodišnji program Filmske RUNDE donosi selekciju profesionalnih i studentskih filmova nagrađenih na domaćim i međunarodnim festivalima, koji će se napokon zavrtiti i pred osječkom publikom.

Klub fonetičara

FonET 2015 – edukacijski trening za nefonetičare

Unaprijedite svoje govorničke vještine u samo dva dana!

Za sve brbljavce, nastavnike, izlagače, roditelje, voditelje, glumce i sve ostale koji vole govoriti i slušati, Klub studenata fonetike Eufonija, drugu godinu zaredom, organizira FonET – besplatni edukacijski trening za nefonetičare.

Golo tijelo

U golom tijelu, zdrav duh

Znanstvenici potvrdili: Što ste više goli, to ćete biti zdraviji

Odbacivanje slojeva odjeće pomaže tijelu eliminirati toksine znoja i poboljšava cirukulaciju. Naravno, to ne znači da biste sljedeći put trebali u grad izaći bez odjeće. 

Bez veze nije bezveze 2016

Udruga eStudent

Projekt „Bez veze nije bezveze” potiče mlade na borbu protiv korupcije

Ovaj je projekt namijenjen ponajprije mladima, studentima, srednjoškolcima, ali i ostatku akademske zajednice. Njime se pokušava potaknuti mlade na raspravu o korupciji i mogućnostima zapošljavanja na osnovu vlastitog truda, a ne korisnih poznanstava.

Regrutacija

Prijavi se, popuni svoj životopis i sudjeluj u brojnim projektima!

AIESEC regrutira nove članove

Želiš li raditi i organizirati zanimljive projekte, steći nova poznanstva, poboljšati znanje stranih jezika te razviti svoje potencijale? Želiš li otkriti lidera u sebi i naučiti raditi u timu? Vrijeme je da se prijaviš u AIESEC!