Savjeti za pametnije trošenje

Držite svoje financije u vlastitim rukama!

Kasica prasica

Koliko vam se puta dogodilo da ostanete bez novaca prije kraja mjeseca? Ponekad niti ne primjećujete koliko vam „mali troškovi“ puno oduzimaju, stoga je vrijeme da uvedete neke promjene u upravljanje svojim financijama.

Kada je u pitanju prekomjerno trošenje novaca, najbitnije je organizirati se, znati na što se troši i koliko. Često se dogodi da bez razmišljanja sami sebe nagrađujete sitnicama i uživate u trenutačnim zadovoljstvima bacajući novac umjesto da mislite na budućnost. Kada se one stave na hrpu čine jedan veliki trošak, trošak s kojim student teško da može držati korak.

Jedan od trikova kada je u pitanju pametno trošenje je biti svjestan kako trošimo svoj novac, te znati prepoznati loše navike. Iako to nije niti zabavno niti lako, morate biti svjesni da kao studenti živite iz mjeseca u mjesec na određenom budžetu i da vam je svaka kuna važna. Postoji mnogo malih promjena koje možete uvesti u svoju svakodnevicu kako biste lakše uštedjeli:

1. Izbjegavajte restorane

Hrana je jedan od najvećih troškova koji nikako ne možete izbjeći, ali uvijek možete učiniti nešto da ga barem malo smanjite, stoga izbjegavajte restorane. Nije bitno je li to fast food ili neki drugi restoran, odlazak u menzu ili kuhanje kod kuće će uvijek biti isplativije, a vjerojatno i zdravije. Također, nemojte zaboraviti – nikada ne idite u dućan gladni!

2. Gasite svjetla

Svima se ponekad dogodi da ostave upaljeno svjetlo pri odlasku iz kuće, zato prije nego što odlazite prošećite kućom još jednom za svaki slučaj. Najčešće ostavljamo punjač za mobitel ili laptop uključen u struju iako ga ne koristimo što nam samo stvara dodatne troškove, a pomoći će i da iskopčate iz struje aparate kao što su kuhalo za vodu ili toster.

3. Vježbajte sami

Vježbanje je zdravo i veoma potrebno, ali odlasci u teretane mogu biti skupi stoga je bolje natjerati se na trčanje, vožnju biciklom, rolanje, plivanje... mogućnosti je mnogo! Tako ćete i dalje koristiti to vrijeme za vježbu i rekreaciju, a u isto vrijeme čuvati svoje novce u novčaniku.

4. Trebate ili želite?

Napravi popis stvari koje trebaš i popis stvari koje želiš. Velika je razlika između ta dva popisa. Stvari koje želiš nisu uvijek nužne za tvoje zdravlje i život, a vidjeti to na papiru pomoći će ti da shvatiš da zapravo i možeš bez njih i lakše ćeš balansirati sa svojim budžetom.

5. Beskontaktna kartica

Jedan od načina koji pomaže kod pametnog trošenja je upotreba OTP Mastercard contactless prepaid kartice koja omogućuje da sami sebi odredite limit tako što ćete prebaciti željenu svotu novca na nju i jednostavno trošiti onoliko koliko ste unaprijed sami sebi odredili. Osim toga, beskontaktna kartica omogućuje sigurnije korištenje samim time što je uvijek u vašoj ruci. Mastercard contactless prepaid karticu možete ugovoriti i ako nemate tekući račun u OTP banci.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Novac

Borba s financijama

Prosječni hrvatski student marljivošću se može obogatiti

Obogatiti se želimo svi, a jesmo li spremni zbilja poduzeti neke korake da to ostvarimo ili ćemo i dalje samo sanjariti? Nudimo vam četiri savjeta koji vam polako, ali sigurno mogu pomoći da se obogatite.

Radionica osobnih financija

Radionica o osobnim financijama

Napokon imate priliku otkriti razliku između debitnih i kreditnih kartica

Naučite odgovorno upravljati svojim novcem, ispravno planirati financijske ciljeve, razlikovati potrebe od želja i donositi pametne financijske odluke.

Izvor: Pixabay, Financije

Radionica o financijskoj pismenosti

Popni se na „Stablo znanja" i saznaj kako uštedjeti novac

Uz pomoć interaktivnog programa i društvenih igara lakše se i brže uči kako na najbolji način raspolagati vlastitim budžetom. Za sve sudionike organizatori su pripremili i poklone. Prijave traju do 10. prosinca.

Urbana mladež

Promicanje mobilnosti

Urbana mladež vodi vas na besplatan put oko svijeta

Projektni menadžer za Erasmus projekte Roberto Mesir ove će vam nedjelje u Kulturnom centru Dubrava predstaviti ideje i načine za besplatno putovanje svijetom.

Einstein Forum

Natječaj za stipendiju

Stipendija od 10 000 eura čeka vlasnike sveučilišne diplome

Kandidati moraju imati sveučilišnu diplomu iz humanističkih, društvenih ili prirodnih znanosti.