LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Igra znanja

Svjetsko prvenstvo u kvizu u lipnju u Hrvatskoj

Pojedinačno svjetsko prvenstvo u kvizu od ove godine održava se i u Hrvatskoj. Pročitajte što o projektu kaže jedan od organizatora.

Pojedinačno svjetsko prvenstvo u kvizu od ove godine održava se i u Hrvatskoj. Pročitajte što o projektu kaže jedan od organizatora.

U Hrvatskoj će se ove godine po prvi put održati Svjetsko kviz prvenstvo. SKP je pojedinačno kviz natjecanje koje od 2003. g. organizira Međunarodni kviz savez (IQA) sa sjedištem u Londonu, a odvija sa simultano u velikom broju država. Natjecanje je individualno, a kviz pomalo podsjeća na pismeni ispit na fakultetu. Sastoji se od 8 velikih tematskih cjelina sa po 30 pitanja. Više detalja o formatu i pravilima natjecanja možete pronaći ovdje.

Mi smo popričali s jednim od organizatora Svjetskog kviz prvenstva Dejanom Cerovcem. Dejan Cerovec je organizator i natjecatelj na mnogim pub kvizovima, sudjelovao je na više televizijskih kvizova, a dopredsjednik je novoosnovane udruge Hrvatski kviz savez.

Kako ste doveli Svjetsko kviz prvenstvo u Hrvatsku?

Pub kviz scena postoji u Hrvatskoj nekih 6-7 godina za razliku od Velike Britanije u kojoj postoji još od 80-tih. Postojanje takvih. manjih - neformalnih natjecanja jedan je od glavnih uvjeta da bi se krenulo u neki veći projekt. Svjetsko prvenstvo također je nastalo u Velikoj Britanije 2003. i od tada se lagano širi po svijetu i to tako da svaka država koja sudjeluje ima status domaćina. Mi smo na ideju o sudjelovanju došli ove godine, a pomogle su nam kolege iz Srbije koja u projektu sudjeluje od 2010. Oni su nas uputili na Međunarodni kviz savez (IQA). Iz saveza su srdačno prihvatili našu inicijativu i sugerirali nam da osnujemo formalnu udrugu koja bi to provela.

Kviz
 
Kviz , FOTO: D.C.
 

Tako je nastala udruga "Hrvatski kviz savez"?

Da, udruga je osnovana za potrebe organizacije prvenstva. Međutim, sada kad već imamo udrugu nećemo se zaustaviti na tome. Učlaniti se može bilo koji građanin Hrvatske, ne moraju čak biti ni punoljetni. Najbolji način za učlanjenje je prijava za sudjelovanje u SKP jer svi sudionici automatski postaju članovi. Cijena prijave, odnosno članstva u udruzi, iznosi 50 kuna. Natjecanje će se održati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Imate li u vidu još neke projekte?

Glavni cilj udruge je promovirati kviz kao intelektualni sport poput, primjerice, šaha. Također, namjeravamo organizirati i Prvenstvo Hrvatske u kvizu koje bi bilo ekipnog karaktera. To ćemo organizirati u drugoj polovici ove godine Imamo još nekih ideja no one su za sada sporedne jer je sve usmjereno na organizaciju Svjetskog prvenstva.

Obrazac za prijavu na Svjetsko kviz prvenstvo možete ispuniti ovdje.

FOTO: HRVATSKI KVIZ SAVEZ