LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sportska manifestacija

Studentski dan sporta: provjerite zastupljene aktivnosti i prijavite se!

Uoči samog Dana sporta, porazgovarali smo s organizatorima koji su nam srdačno izašli u susret te odgovorili na sva naša pitanja.

Uoči samog Dana sporta, porazgovarali smo s organizatorima koji su nam srdačno izašli u susret te odgovorili na sva naša pitanja.

Hrvatski akademski sportski savez u suradnji s partnerima organizira tradicionalnu sportsko – zabavnu manifestaciju pod nazivom „Studentski dan sporta“ koja će se u četvrtak, 23. listopada 2014. održati u užem centru Zagreba, Splita i Varaždina.

Uoči samog Dana sporta, razgovarali smo s organizatorima koji su nam srdačno izašli ususret te odgovorili na sva naša pitanja.

Tko organizira Studentski dan sporta i aktivizma? Imate li potporu drugih institucija osim Sveučilišta?

Studentski dan sporta (u Splitu popularno nazvan „i aktivizma“) organizira Hrvatski akademski sportski savez koji je krovna organizacija studentskog sporta u RH i koji vodi brigu o sportskom dijelu života za preko 200 000 studenata. U svakom gradu za tehničku provedbu samog dana zadužena je po jedna od njegovih ukupno 19 članica.

Tako recimo u Splitu ove godine natjecanja i organizaciju provodi Splitski športski sveučilišni savez, u Zagrebu Veleučilište VERN, u Rijeci Riječki športski sveučilišni savez, u Osijeku Sveučilište u Osijeku, a u Varaždinu Sportska Udruga Sveučilišta Sjever.

Imamo značajnu podršku našeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kao i svih gradova domaćina.

Održavaju li se ovakvi Studentski dani sporta paralelno u nekoliko gradova ili je svake godine jedan grad domaćin?

Studentski dan sporta zamišljen je, te će se u budućnosti težiti k tome da bude paralelno u svim većim gradovima. Za sada, u skladu s organizacijskim mogućnostima ove će se godine, 23. listopada održati u Zagrebu ,Splitu i Varaždinu, a nakon toga 8. studenog u Rijeci i Osijeku

Kako ste došli na ideju za organiziranje jednog ovakvog dana? Kada ste osjetili da je studentima potrebna jedna ovakva aktivnost?

Prvenstveno smo htjeli skrenuti pozornost javnosti da studentski sport postoji i da je jako bitan, no katkad nedovoljno zastupljen.

Druga važna stvar koju želimo pokrenuti je da se sport vrati na ulice. Želimo da se izađe iz dvorana i da se iz čiste zabave, rekreacije i sa mnogo sportskog duha zaigra nogomet ili košarka. Na taj način bi se stvorila neka pozitivna energija kakva je nekada bila, a koja danas u našoj svakodnevici itekako fali. Sport ipak potječe s ulice…      

Ima li neke poveznice između Studentskog dana sporta i Europskih sveučilišnih igara koje će se održati u Hrvatskoj? Je li ovo svojevrsno "zagrijavanje"?

Ovo je jedan od mnoštva WARM UP, ili popularno nazvanog ZAgRIjavanje projekata za 2016. godinu. Inicijator i glavni nositelj kandidature za Europske sveučilišne igre 2016 upravo je Hrvatsko akademski sportski savez koji je nositelj studentskog sporta, preko 50 UNISPORT (sustav studentskog sporta) natjecanja diljem Hrvatske te svih događanja vezano za isto.

Koje će se sve aktivnosti odigravati na taj dan? Za koje se sve discipline studenti mogu prijaviti? 

Ovisno o Gradovima studenti se mogu prijaviti ili sudjelovati na demo poligonima u:

uličnoj košarci, uličnom nogometu, američkom nogometu, stolnom tenisu, graničaru, skakanju u vrećama, igri znanja, potezanju konopa, frizbiju, crossu, rolanju, aerobicu, zumbi, veslanju na trenažerima, sportskom penjanju i još mnogo toga..

Programi po gradovima

Zagreb

Svi koji žele sudjelovati u natjecateljskom dijelu programa obavezni su prijaviti interes najkasnije do 22. listopada na mario.kralj@vern.hr (uz naznaku: sport, ime i prezime – ekipa, kontakt podaci) ili 098 983 6900.

Raspored Zagreb

Split

Manifestacija se održava na splitskoj rivi s početkom u 10 sati.

Športsko natjecateljski dio:

  • uličnoj košarci (street ball) - 3 igrača + 1 zamjena
  • uličnom nogometu (street soccer) - 4 igrača + 2 zamjene
  • američki nogomet – 5 igrača + 1 zamjena
  • graničari – 5 igrača
  • Stolni tenis – 1 igrač

Pojedinačni turnir:

  • skakanje u vrećama
  • turnir u PES-u
  • poligon izdržljivosti

Zabavno-natjecateljski dio:

  • Ekipe od 5 članova
  • Potezanje konopa
  • Kviz znanja
  • Igra iznenađenja

Varaždin

Raspored Varaždin
FOTO: HASS