LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prevare u atletici

Otkriveni podaci IAAF-a o dopingiranim atletičarima

Sumnjive rezultate krvnih nalaza ima preko 800 atletičara u razdoblju od 2001. do 2012. godine.

Sumnjive rezultate krvnih nalaza ima preko 800 atletičara u razdoblju od 2001. do 2012. godine.

Novine The Sunday Times i njemačka televizijska kuća ARD/WDR objavili su kako imaju podatke o 12 tisuća testova krvi koje je dalo 5 tisuća atletičara u razdoblju od 2001. do 2012. godine Ti podaci ukazuju na korištenje dopinga u velikim razmjerima na najvećim svjetskim atletskim natjecanjima.

Otkriveni podaci pripadaju Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF), a otkrio ih je zviždač. U svojoj izjavi IAAF je kazao da su podaci tajni i da su objavljeni bez pristanka. Lamine Diack, predsjednik IAAF-a, odbacio je sve optužbe.

Antidoping stručnjaci, Robin Parisotto i Michael Ashenden, pregledavali su podatke o obavljenim krvnim testovima i došli do sljedećih rezultata:

Trećinu medalja, njih 146 (od čega 55 zlatnih), u utrkama izdržljivosti između 2001. i 2012. godine osvojili su atletičari čiji su testovi krvi bili sumnjivi.

- Više od 800 atletičara (svaki sedmi u uzorku) ima sumnjive rezultate testa.

Deset medalja na OI u Londonu 2012. osvojili su atletičari sa sumnjivim rezultatima testova.

- Ruski atletičari imaju najveći broj sumnjivih testova (415), slijede Ukrajinci, Marokanci, Španjolci, Kenijci, Turci i drugi

- Rezultati krvnih testova Usaina Bolta nisu sumnjivi.

Predsjednik Svjetske antidopinške agencije (WADA) Sir Craig Reedie rekao je kako je organizacija potresena novim nagađanjima o dopinškom skandalu, dok će WADA-ina nezavisna komisija detaljno istražiti navode iz dokumentarnog filma u produkciji ARD/WDR.

BBC tvrdi kako dokazi ne potvrđuju sa sigurnošću sumnju u doping. Odstupajući rezultati krvnih pretraga kod sportaša mogu biti uzrokovani bolešću ili trudnoćom, ne samo dopingom. Ipak, ovi navodi podižu brojna pitanja radi li se dovoljno na suzbijanju dopinga, posebice nekoliko tjedana prije početka Svjetskog atletskog prvenstva u Pekingu.

Atletika
 
Foto: Facebook
 

Navodi o dopinškom skandalu u atletici dolaze i dva tjedna prije odabira novog predsjednika IAAF-a. Favorit za čelno mjesto Međunarodne atletske federacije je Britanac Sebastian Coe, a protivnik mu je sadašnji potpredsjenik Sergej Bubka. IAAF godišnje troši dva milijuna dolara za borbu protiv dopinga i prevara u atletici, a Coe u svom izbornom programu naglašava kako je potrebno uvesti i nezavisno testiranje sportaša.

Još u prosincu 2014. godine ARD/WDR je pretpostavio da ruskom atletikom vlada dopingiranje. Ruski atletski savez navode je prozvao lažnima, a Lamine Diack negirao je optužbe, usput priznavši kako je atletika ipak u krizi.

U njemačkom se dokumentarcu pak tvrdi da je neimenovani član IAAF-ovog medicinskog odbora imao listu od 150 sumnjivih uzoraka krvi prikupljenih od 2001. do 2008. koji nikad nisu istraženi. IAAF je na te navode odgovorio kako zviždač nije mogao znati je li istraga poduzeta ili ne i da rezultati prije uvođenja biološke putovnice 2009. godine nisu u potpunosti pouzdani za sve atletičare.

Zbog ovakvih i sličnih navoda proteklih godina, IAAF je puno pažljiviji kada je u pitanju doping. U zadnjih šest godina zbog dopinga je suspendirano čak 25 ruskih atletičara. S novim sumnjama u slučajeve dopinga u pitanju je i status OI u Londonu 2012. koje slove kao „najčišće” Igre u zadnjih 50 godina.

FOTO: FACEBOOK