4ee9e349255bd69f02a0a856f9a83d82fc6bc114

Visiš ovdje svaki dan?

Ne moraš klikati po studentskom da bi došao do informacija. Ako želite Pratiti novosti ili se na Studentski.hr

O projektu

Membrain je koncept, odnosno ime samoodržive kuće koju će UNIZG tim sa Sveučilišta u Zagrebu izgraditi u sklopu Solar Decathlona - dvogodišnjeg međunarodnog natjecanja sveučilišta.

Projekt Membrain veže se uz sveučilišni Kampus na Borongaju, tj. po završetku natjecanja, kuća će biti smještena u sklopu Kampusa. Činjenica da je ovaj projekt jedan od najvećih sveučilišnih projekata u Hrvatskoj, na kojemu u najvećem dijelu sudjeluju studenti, dodatno upućuje na njegov potencijal.

Primarni je cilj tima Sveučilišta u Zagrebu projektirati i izgraditi građevinu koja će biti održiva, tj. koja će se, osim za samo natjecanje, moći koristiti i u obliku informativnoga centra, izložbenoga prostora partnera, edukativnoga materijala u nastavnim programima fakulteta te brojnih drugih primjena. Osim toga, od prvih faza projektiranja nastojalo se uključiti hrvatske tvrtke, proizvođače, sirovine te ostale čimbenike kojima sudjelovanje na ovakvom projektu može pomoći pri ulasku i/ili povećanju udjela na tržištu. Zbog toga, vjerujemo da ovaj projekt može potaknuti razvijanje barem dijela hrvatskoga gospodarstva, a sigurno će pomoći promidžbi samoga Sveučilišta i Republike Hrvatske u Europskoj zajednici.

Jedna od glavnih osobina koje se vežu uz ovaj projekt jest neizmjerna ambicioznost 38 studenata i 10 profesora mentora, što je ujedno i garancija da će ovaj projekt ispuniti svoje ciljeve.

Solar Decathlon Europe je međunarodno dvogodišnje natjecanje koje potiče sveučilišne timove da projektiraju, izgrade i upravljaju samoodrživom montažnom kućom, koja svoje potrebe za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora energije, prvenstveno Sunca.

Pohvale, kritike, savjeti...

Pogledaj sve projekte