LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pozitivna statistika

Hrvatsku prati pozitivan trend: sve se više žena odlučuje obrazovati u STEM područjima

Udio žena u Hrvatskoj sa STEM diplomom u pet godina povećao se za 2,6 postotnih bodova, a to ujedno i najveći porast koji ima neka od članica Europske unije. 

Udio žena u Hrvatskoj sa STEM diplomom u pet godina povećao se za 2,6 postotnih bodova, a to ujedno i najveći porast koji ima neka od članica Europske unije. 

Često možemo čuti kako Hrvatska u brojnim trendovima zaostaje za razvijenim državama zapadne Europe. No, kada je u pitanju zastupljenost žena u znanosti, Lijepa Naša može se pohvaliti itekako dobrim rezultatima.

Konkretno, 39 posto diploma u području STEM-a 2020. otišlo je u ruke žena, u usporedbi s Europom, gdje ih ima 33 posto. Udio žena u Hrvatskoj sa STEM diplomom u pet godina povećao se za 2,6 postotnih bodova, a to ujedno i najveći porast koji ima neka od članica Europske unije. 

Ja dolazim s tehničkog fakulteta, Građevinskog fakulteta, brojke u posljednjih nekoliko godina pokazuju da puno dama upisuje i one su bolji i uspješniji studenti - rekao je za Dnevnik Nove TV rektor Stjepan Lakušić. 

I situacija na zagrebačkom FER-u sve je bolja te zastupljenost studentica raste iz godine u godinu.

Posljednjih godina je stabilno, 25 posto studentica studira FER, ali vidimo napredak u odnosu na situaciju prije desetak godina kada je taj postotak bio oko 15 posto - istaknula je Ana Sušac, prodekanica s FER-a.

Statistikom se može pohvaliti i Institut Ruđer Bošković. Na Institutu radi čak 61 posto žena, a postotak doktorandica i istraživačica još je veći i iznosi ukupno 69 posto. Kako ističe poslijedoktorandica Ivana Brekalo, spomenuta zastupljenost znanstvenica pravi je fenomen i to na svjetskoj razini.
FOTO: UNSPLASH