LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javni prijevoz u Zagrebu

ZET-ovi aparati za poništavanje karata često ne rade, a što ako u tom trenutku naiđe kontrola?

Novinari Večernjeg lista izašli su na teren kako bi nasumce provjerili ispravnost spomenutih uređaja. Testiranje je provedeno u sedam autobusa i tri tramvaja, a ispostavilo se kako trećina aparata ne radi.

Novinari Večernjeg lista izašli su na teren kako bi nasumce provjerili ispravnost spomenutih uređaja. Testiranje je provedeno u sedam autobusa i tri tramvaja, a ispostavilo se kako trećina aparata ne radi.

Oni koji se češće voze zagrebačkim javnim prijevozom primijetit će kako vrlo često aparati za poništavanje karata ne funkcioniraju. Novinari Večernjeg lista izašli su na teren kako bi nasumce provjerili ispravnost spomenutih uređaja. Testiranje je provedeno u sedam autobusa i tri tramvaja, a ispostavilo se kako trećina aparata ne radi.

Većinom nisu funkcionirali dodirni zasloni, a ZET-ovi vozači su za Večernji list potvrdili kako brojni aparati ne rade dobro. Zbog navedenih poteškoća postavlja se logično pitanje - što napraviti kada su aparati izvan funkcije i može li se u toj situaciji "zaraditi" kazna?

Svi elektronički sustavi podložni su utjecaju tehničkih teškoća, no u najkraćem mogućem roku se otklanjaju te se o tome vodi evidencija. Primijete li korisnici nepravilnosti, molimo da dojave vozaču ili na javnost@zet.hr. U slučaju kvara jednog od šest ugrađenih poništavača u tramvaju, putnici mogu kartu poništiti odnosno registrirati na sljedećem, a u vozilima u kojima ih je manji broj ili je veća gužva, potrebno je u slučaju kontrole zadržati se u zoni neispravnog uređaja. Uz to, u sljedećem razdoblju u planu je postupna zamjena uređaja, a dio njih već je ugrađen u nove autobuse - objasnili su iz ZET-a za Večernji list.

Ako kontrolor u takvoj situaciji ipak odluči propisati kaznu, iz udruge Potrošač savjetuju pisanje žalbe. Naime, ZET u svom sustavu vidi kada je pojedini uređaj izvan funkcije te potencijalna žalba putnika iz tog razloga mora biti uvažena.




 
FOTO: UNSPLASH