LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posao u školi

Ministar Fuchs: Možda će se uvesti stipendije za studente deficitarnih nastavničkih smjerova koje bi bile uvjetovane radom u školi

Gostujući u HRT-ovoj emisiji „Ima li što novo?” s ostalim prosvjetnim stručnjacima, ministar Fuchs komentirao je nedostatak kvalificiranog nastavničkog kadra u školama.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji „Ima li što novo?” s ostalim prosvjetnim stručnjacima, ministar Fuchs komentirao je nedostatak kvalificiranog nastavničkog kadra u školama.

Uoči nove nastavne godine ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je sinoć u HRT-ovoj emisiji Ima li što novo? u kojoj je govorio o novoj nastavnoj godini, reformi školstva, problemu nedostatka kvalificiranog kadra za predavanje tzv. STEM predmeta u školama i ostalim relevantnim temama, prenosi HRT

Osim ministra, na pitanja HRT-ove novinarke Sunčice Findak odgovarali su ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić, ravnatelj XV. gimnazije Nikola Dmitrović te nastavnice Tamara Šoić iz Rijeke i Maja Kassa iz Osijeka.

Jedna od glavnih tema u emisiji bio je nedostatak stručnog kadra za predavanje matematike, informatike i fizike, ali i stranih jezika. 
 
VEZANO: Porazno mali broj brucoša upisao nastavnički smjer fizike

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja komentirala je navode o nestručno pokrivenoj nastavi i činjenici da primjerice svaki šesti nastavnik matematike nije kvalificiran. Kazala je kako ravnatelji na to upozoravaju već desetak godina. 

Kao rješenje tog problema vidi volju i novac, promjenu upisnih politika na nastavničkim studijima i stipendiranje. Smatra da je potrebno drugačije vrednovati rad nastavnika jer mlade osobe nisu motivirane raditi za male plaće.

Nikola Dmitrović, ravnatelj zagrebačke XV. gimnazije rekao je kako od studenata PMF-a čuje kako oni ne bi željeli raditi u školama. Oni koji su diplomirali u tzv. STEM području iz prosvjete traže izlaz. Gosti su komentirali i kako studenti informatike odlaze u IT tvrtke u kojima su početne plaće neusporedive s prosječnim plaćama u školstvu, a uz to su dodali i da matematičari odlaze raditi u banke. 

Ravnatelj Dmitrović dodao je i da trenutno ima otvoren natječaj za nastavnike informatike na kojem gotovo i da nema prijava, dok se na natječaj za nastavnika geografije prijavilo 19 kvalitetnih kandidata. 

Ministar Radovan Fuchs odgovorio je kako to nije samo problem Hrvatske, nego svugdje u svijetu. Na pitanje što će napraviti po tom pitanju najavio je da će se ići sa stipendijama koje bi možda bile uvjetovane radom u školama. Razgovara se, dodao je, i o povećanju plaća.

Na problematiku se osvrnuo i Boris Jokić. Dodao je da nije problem samo u nedostatku kadra nastavnika matematike i informatike, već sve više i stranih jezika te razredne nastave. Dijelom problema ne smatra samo novac, već i percepciju javnosti o nastavničkom zanimanju. Ljudi koji rade u školama, ističe Jokić, nisu nikakvi uhljebi, već jedni od najkonstruktivnijih činilaca u ovoj zemlji i treba ih staviti na društveni pijedestal. 
FOTO: UNSPLASH