LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnik Nebojša Vuković

Slavonski umjetnik ove će subote izvesti umjetnički performans sa – svojom svinjom

Performans slavonskog umjetnika moći će se pratiti uživo na njegovu YouTube kanalu.

Performans slavonskog umjetnika moći će se pratiti uživo na njegovu YouTube kanalu.

U subotu, 14. kolovoza, u oboru jedne slavonske farme umjetnik Nebojša Vuković izvest će jednodnevni performans sa svinjom fajfericom. Performans je dio višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, kojemu je od početka, tj. 2018. g., partner Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku.

Ta inscenirana interakcija čovjeka i crne slavonske svinje autorov je pokušaj da se približi životinji u kojoj prepoznaje potencijal za regeneraciju Slavonije te je ujedno, navodi se u priopćenju, poziv na složenije promišljanje slavonskog identiteta i njemu inherentnog odnosa prema hedonizmu, pobuni i optimizmu. 

– Godina 2019. bila je godina svinje po kineskoj astrologiji, a nažalost i godina COVID-19 pandemije (N. Vuković). Istodobno hara i afrička svinjska kuga, koja dodatno ugrožava domaće svinjogojstvo srozavajući gospodarsku, odnosno društvenu situaciju u Slavoniji do gotovo nepodnošljivog stanja stvari. Zatvarajući se u svinjski obor kao zajedničku karantenu naš umjetnik u gladovanju iskazuje i animalnu i transhumanu solidarnost, empatiju i razumijevanje prema našoj autohtonoj crnoj fajferici. Koju tim činom uzdiže, sublimira do mitske Hraniteljice Slavonije, što i jest i nije samo metafora – napisao je o performansu Branko Cerovac.

Livestream performansa Nebojše Vukovića, koji će se u neprekinutom tijeku odvijati od 9 ujutro do 9 navečer, moći će se pratiti putem interneta na YouTube kanalu autora, u Osijeku i na ekranu TV-a u izlogu Kulturnog centra, u Ulici kneza Trpimira 2/A.

FOTO: UNSPLASH