LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Traži se očitovanje Vlade RH

Oborili smo neslavni rekord i postali najgori u EU-u: 76,9% mladih živi s roditeljima

– Zašto su mladi i dalje posljednja rupa na svirali? – pitaju se iz Mreže mladih nakon poraznih podataka o nezaposlenosti i nesamostalnosti mladih u Hrvatskoj.

– Zašto su mladi i dalje posljednja rupa na svirali? – pitaju se iz Mreže mladih nakon poraznih podataka o nezaposlenosti i nesamostalnosti mladih u Hrvatskoj.

Da mladi u Hrvatskoj nisu u zavidnoj situaciji, najbolje pokazuje Eurostatova statistika o životu s roditeljima u prošloj godini, prema kojoj mladi Hrvati najdulje borave u roditeljskom gnijezdu. 

Naime, u tablici u kojoj se nalaze sve zemlje EU-a, čak 76.9% Hrvata u dobi od 18 do 34 godine živi s roditeljima, čime ne samo da smo zauzeli posljednje mjesto nego smo oborili i svoj rekord iz 2019, kada je s roditeljima živjelo 74,5% mladih te dobi.

Zabrinjavajuća je još i činjenica da je u doba pandemije bez posla ostalo 8 tisuća ljudi u dobi od 21 do 29 godina, pa iz tog razloga, kako to potvrđuje i Mreža mladih Hrvatske, ne čudi što mladi dugo žive s roditeljima. Ne ide im u prilog ni to što su, primjerice, ukupna sredstva za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva smanje sa 700 na 100 milijuna, pa je upitno kako će takve organizacije plaćati svojim zaposlenicima.

Mreža mladih zato je prozvala Vladu, odnosno tražila očitovanje o svemu navedenom. Traže od Vlade da ukaže na preporuke mladih koje su uvrstili u svoje planove, one koje su već u provedbi i njihove rezultate, prema svemu onome što je vidljivo u stvarnom životu. Za kraj se pitaju:
– Zašto su mladi i dalje posljednja rupa na svirali?     
FOTO: PEXELS