LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zlostavljanje studenata

I ostala veća sveučilišta oštro osuđuju zlostavljanje; provjerili smo imaju li prijava

Osječko, splitsko i riječko sveučilište spremni su studentima pružiti pomoć i podršku ako bude potrebno, poručuju njihovi predstavnici.

Osječko, splitsko i riječko sveučilište spremni su studentima pružiti pomoć i podršku ako bude potrebno, poručuju njihovi predstavnici.

Nakon što je pokrenuta inicijativa Nisam tražila, osvanula su brojna svjedočanstva seksualnog zlostavljanja na Sveučilištu u Zagrebu, a odnedavno i na Sveučilištu u Zadru. Iako zadarsko sveučilište za sada nije zaprimilo prijave, o problemima na zagrebačkom sveučilištu puno se govori ovih dana, no što je s ostalim većim hrvatskim sveučilištima? Kontaktirali smo čelnike osječkog, splitskog i riječkog kako bismo doznali imaju li i oni prijavljenih slučajeva zlostavljanja. 
Vezano: 
Sveučilište u Rijeci

Slučaj zlostavljanja na Filozofskom fakultetu zabilježen je još prije nego što smo poslali upit rektorici Prijić-Samaržija, no novih prijava od tada nije bilo. 
– Sveučilište u Rijeci upoznato je sa slučajem koji se dogodio prije 13 godina na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, u kojem je prijavljeni profesor bio vanjski suradnik i trenutno je profesor Sveučilišta u Zagrebu. Osim navedenog slučaja Sveučilište u Rijeci nije zaprimilo niti je upoznato da je druga sastavnica zaprimila prijave za spolno uznemiravanje, bilo od strane studentica ili studenata bilo od strane zaposlenica ili zaposlenika.
Sa Sveučilišta žele naglasiti da nedvosmisleno osuđuju bilo koji oblik uznemiravanja, ali i relativiziranja spolnog uznemiravanja, što je jasno istaknuto u njegovu Etičkom kodeksu za čiju se provedbu brinu etička povjerenstva na sastavnicama i Vijeće časti na samom Sveučilištu. Na 49. sjednici Senata, održanoj 28. siječnja, osnovana je Radna skupinu za izradu protokola za postupanje u slučajevima spolnog uznemiravanja i nasilja.

Zajedno sa Studentskim zborom i studentskim pravobraniteljem kontinuirano provode aktivnosti osvješćivanja ovog kompleksnog problema, a jedna od posljednjih aktivnosti bila je i nedavno održana tribina na temu spolnog uznemiravanja u akademskoj zajednici, na kojoj je sudjelovalo više od 110 studenata i članova akademske zajednice iz raznih dijelova Hrvatske, kažu nam.
– Sveučilište u Rijeci čini sve da kreira prostor sigurnosti, uvažavanja i zaštite dostojanstva. – poručuju predstavnici.
Sveučilište u Splitu

Na Sveučilištu u Splitu i njegovim sastavnicama do sada nije prijavljen nijedan slučaj seksualnog uznemiravanja nakon pokretanja inicijative Nisam tražila, no i ono, baš kao i riječko poduzima niz aktivnosti kojima bi se unaprijedila pomoć studentima i studenticama u slučajevima kako seksualnog tako i svakog drugog oblika uznemiravanja.
– Naime, u Etičkim kodeksima Sveučilišta u Splitu i njegovih sastavnica jasno je iskazano da je svaki oblik uznemiravanja neprihvatljiv u akademskoj zajednici. Uspostavljeni su i mehanizmi stegovne odgovornosti, a dostupna je i psihološka potpora kroz Centar za savjetovanje. Nedavno je osnovana radna skupina koja će predložiti niz mjera za unapređenje sustava za prevenciju i zaštitu studenata i djelatnika od svih oblika zlostavljanja, diskriminacije i uznemiravanja, kao i mjere za bolju vidljivost dostupnih mehanizama. – tvrde predstavnici.
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Rektorat Sveučilišta u Osijeku nije zaprimio nijednu prijavu vezanu za bilo kakav oblik diskriminacije ili nasilja. Sveučilišne sastavnice, kažu nam s osječkog sveučilišta, imaju pravilnicima utvrđene procedure s kojima su u skladu, u eventualnim slučajevima prijave takvih neprimjerenih djela, dužni postupati te eventualne slučajeve proslijediti Etičkom povjerenstvu i Stegovnom povjerenstvu sveučilišne sastavnice.
– Ističemo da Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku strogo osuđuje svaki oblik diskriminacije, nasilja i drugih oblika nepoželjnog ponašanja.
FOTO: PIXABAY