LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kriza na zagrebačkom fakultetu

FFZG-ovci pristaju samo na demokratski izbor dekana: „Alternative nema!”

Studentski predstavnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu prokomentirali su nam teško stanje na Fakultetu prouzrokovano dugotrajnom krizom koja je posljedica neslaganja Sveučilišta i ove njegove sastavnice.

Studentski predstavnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu prokomentirali su nam teško stanje na Fakultetu prouzrokovano dugotrajnom krizom koja je posljedica neslaganja Sveučilišta i ove njegove sastavnice.

Kao što već ranije pisali, Filozofski fakultet u Zagrebu sada je jedina visokoškolska ustanova koja nema dekana ili dekanicu. Do toga je došlo nakon što je u petak, 29. siječnja, odbijeno financijsko izvješće tadašnjeg obnašatelja dužnosti dekana i prorektora Miljenka Šimprage, što je sukladno čl. 26 st. 3. Statuta Filozofskog fakulteta jedan od uvjeta prestanka mandata dekana. Što i kako dalje ne zna ni Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu jer ih prorektor Šimpraga još nije kontaktirao.
Vezano: Vrhunac krize na FFZG-u? Od danas službeno više nema dekana!
Sljedeći je korak izbor novog obnašatelja dužnosti dekana kojega, kako nam kažu predstavnici, bira Fakultetsko vijeće, a potvrđuje Senat Sveučilišta u Zagrebu.
– Mnogo je toga ostalo nejasno i Fakultet se nalazi u krizi upravljanja dok ne dobijemo reakciju iz rektorata. Cijela situacija zapravo je žalosna, opsjednutost rektora i nekolicine njegovih prorektora jednom sastavnicom sveučilišta već postaje bizarnom, a motivirana je sitnim, uskogrudnim interesima i osobnim osvetama prema nastavnicima i studentima kojima je do Filozofskog fakulteta stalo, a s kojima se rektori i ljudi oko njega ne slažu. Naravno, posljedica je narušen odnos uprave i studenata te nerazumijevanje procesa studiranja na najvećem društveno-humanističkom fakultetu u državi u kojem su studenti zakinuti za prava koja su imali prije rektorove intervencije u upravljanje Filozofskim fakultetom.
Predstavnici nam govore da je pred njima neizmjerno važan događaj – odluka o tome kakvo Sveučilište treba biti.
– Može li se sveučilište zasnovano na feudalnim odnosima u kojem fakulteti mogu funkcionirati jedino ako su u posjedu elita bliskih centru moći uspješno baviti obrazovanjem novih generacija studenata? Ili bi u njegovim temeljima trebala biti demokratska načela odlučivanja, rasprava bez prijetnji i ucjena i međusobno uvažavanje svih njegovih članova? Zato nas, ipak, veseli kada u studentima koji su druga ili treća godina studija možemo prepoznati odgovorne i savjesne osobe kojima je jasno što je to visokoškolsko obrazovanje, akademski standardi i poštenje. Nažalost, većini dekana koji su trenutno u Senatu Sveučilišta i koji nekritički glasaju za sve što im se ponudi na dnevnom redu to još uvijek nije jasno, a čini se da ni neće biti.
O problemu se, pak, još nitko osim studenata i djelatnika FFZG-a nije oglasio, pa tako na naš odgovor o krizi na Fakultetu još uvijek nisu odgovorili ni MZO ni sveučilišni zbor. Studenti se nadaju da će vrh Sveučilišta konačno shvatiti da se ništa neće postići silom i nepravdom te da će omogućiti Filozofskom fakultetu da demokratski izabere svog dekana:
– Alternative nema!
FOTO: WIKIPEDIA