LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kriza na FFZG-u

Jovanović o uskrati suglasnosti: „Sveučilište u Zagrebu danas je bolesno”

Sutra u 12 sati ispred FFZG-a održat će se konferencija na temu uskrate suglasnosti na programe kandidata za dekana i cjelokupnoj situaciji na Sveučilištu u Zagrebu, problemu koji za Studentski.hr prokomentirao jedan od kandidata – profesor Neven Jovanović.

Sutra u 12 sati ispred FFZG-a održat će se konferencija na temu uskrate suglasnosti na programe kandidata za dekana i cjelokupnoj situaciji na Sveučilištu u Zagrebu, problemu koji za Studentski.hr prokomentirao jedan od kandidata – profesor Neven Jovanović.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras 15. siječnja potpisao je dvije odluke koje se tiču uskrate suglasnosti na programe dvaju kandidata za dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nakon čega su ga 26. siječnja 2021. članovi Senata podržali, čime su one stupile na snagu, a Filozofski fakultet ponovno ostao bez čelnika.
Vezano: FFZG ponovno bez novog dekana – Senat podržao odluku rektora Borasa
Kontaktirali smo profesora Nevena Jovanovića i Renatu Geld kako bismo dobili njihov komentar o ovim spornim odlukama. Odgovor smo dobili od profesora Jovanovića koji kaže da odluka za njega nije bila neočekivana iako se trudio novi program sastaviti prema uputama iz prošle odbijenice.
– Iz obrazloženja ove uskrate, kako ga je sastavio rektor Boras, a podržala većina članova Senata Sveučilišta, očito je da Filozofski fakultet smije voditi samo osoba bezuvjetno odana rektoru Borasu i prorektorima Čoviću i Šimpragi. To što na Filozofskom fakultetu, koji živi od kritičkog i slobodnog mišljenja i izjašnjavanja, takva osoba ne može dobiti većinu glasova – to nije važno. Tim gore po Filozofski; treba mu, znači, slomiti kičmu.
Kako piše Nezavisni sindikat znanosti i obrazovanja u svojem priopćenju, uskrata suglasnosti opravdava se javnim istupanjem i djelovanjem obaju kandidata pri čemu se jednog kandidata optužuje za „opstruktivni aktivizam“, a drugu kandidatkinju proziva za javno kritiziranje kandidature kolege koji je dio svog dekanskog programa prepisao. 
Vezano: Prekopiran program za kandidaturu, prekinuta sjednica Vijeća – krizi na FFZG-u nema kraja
– Obrazloženje implicira da se bezuvjetna poslušnost rektoru Borasu zahtijeva i na drugim sastavnicama, u suprotnom će i tamo biti "problema": "vi bo kako, sva će brda tako". Time na Sveučilištu u Zagrebu kultura demokracije, rasprave i borbe mišljenja biva zamijenjena zakonima šutnje i straha, volterovskim "obrađivanjem vlastitog vrta". Ali sveučilište gdje svi obrađuju vlastite vrtove ne treba ni Hrvatskoj ni svijetu; u takvim vrtovima bujaju manipulacije, zlostavljanja, znanstvena irelevantnost. Sveučilište u Zagrebu danas je bolesno; u njegovu se organizmu znanost bori protiv formalizma, mišljenje protiv straha. Nadam se da ćemo ozdraviti – da će prevladati znanost i mišljenje. – kaže nam Jovanović.
Osim javnih istupa, kako navodi Sindikat, rektor Boras kandidatima zamjera i izostanak negativne deklaracije o radu smijenjene Uprave Filozofskog fakulteta
– Brine i činjenica da rektor kao razlog uskrate suglasnosti navodi i izostanak očekivane negativne deklaracije kandidata o radu nedavno smijenjene Uprave Filozofskog fakulteta, kao dokaz privrženosti kandidata za dekana sadašnjoj upravi Sveučilišta. Takvim deklaracijama ne može biti mjesta u sveobuhvatnim planovima rada jednog visokog učilišta koje gleda u budućnost, a ne u prošlost Fakulteta. Jedinu deklaraciju koju jedan rektor ima pravo tražiti kao preduvjet izbora na dužnost dekana je bezuvjetna odanost sveučilišnim i akademskim vrijednostima, zakonima, statutima i etičkim propisima. – piše Sindikat.
Podsjećamo, dio članova Senata kao najveći problem u radu Sveučilišta i izglasavanju ove odluke ističe to da je sjednica Senata i vijećanje ponovno održano isključivo e-poštom, bez online rasprave. Zbog svega navedenoga sutra, 29. siječnja, u 12 sati ispred zgrade Filozofskog fakulteta održat će se konferencija za medije o najnovijim događajima na Sveučilištu u Zagrebu i FFZG-u, a posebno o uskrati suglasnosti rektora i Senata na programe obaju kandidata za dekana koje je podržalo Fakultetsko vijeće. Na konferenciji će govoriti Renata Geld, Neven Jovanović, Zvonimir Komar i Josip Majsec (predstavnik studenata).
FOTO: WIKIPEDIA