LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Prvi put nakon dugo vremena manje od 1000 zaraženih, pojavio se novi soj virusa?

Današnji broj novozaraženih koronavirusom manji je nego proteklih tjedana, a obuhvaća 766 osoba među više od 4 614 testiranih. Alemka Markotić osvrnula se na novi soj virusa.

Današnji broj novozaraženih koronavirusom manji je nego proteklih tjedana, a obuhvaća 766 osoba među više od 4 614 testiranih. Alemka Markotić osvrnula se na novi soj virusa.

Danas, 21. prosinca, u 11 sati održana je konferencija Stožera civilne zaštite RH na kojoj je prim. Katalinić-Janković iznijenila najnovije informacije o koronavirusu. Danas je 301. dan od njegove pojave u Hrvatskoj te je u protekla 24 sata zablježeno 766 novih slučajeva zaraze.

Sada imamo 16 105 aktivnih slučajeva zaraze, od čega je na bolničkom liječenju 2956 osoba, odnosno njih 294 na respiratoru. U posljednja 24 sata preminulo je 80 osoba, što znači da je od 25. veljače preminulo 3257 osoba kojima je bio potvrđen koronavirus Od veljače je potvrđena zaraze kod 195 728 osoba, od kojih se oporavilo 176 366 osoba.

U samoizolaciji je trenutno 50 799 osoba. Do danas je ukupno testirano 955 225 osoba, od toga 4 614 u posljednja 24 sata.

Novi soj virusa

Prema onome što je rekla Alemka Markotić, nema previše dostupnih informacija, no vidi se da je u ovom valu veći broj oboljelih i umrlih:
– Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mjutacije. Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa, to brže i jače vezivanje definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno. Čini se da je kod ovog tipa virus Ro puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT