LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Borba studenata stručnih studija

Krenulo e-savjetovanje o Zakonu o HKO-u: studenti zadovoljni Zakonom, ne i rokom

Studenti stručnih studija i ostala zainteresirana javnost imaju priliku dati svoje mišljenje o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru najkasnije do 3. siječnja 2020. godine.

Studenti stručnih studija i ostala zainteresirana javnost imaju priliku dati svoje mišljenje o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru najkasnije do 3. siječnja 2020. godine.

Studenti stručnih studija okupljeni u inicijativi 300=300, ali i svi ostali studenti stručnih studija i njihovi predstavnici, dočekali su ono na čemu su mjesecima radili – mogućnost sudjelovanja u e-savjetovanju vezanom uz Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. 


Riječ je o izmjenama koje se tiču svrstavanja studenata stručnih i sveučilišnih studija na razine, odnosno podrazine HKO-a. Naime, trebali bi biti maknuti s razine 6. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih studija te s razine 7.1. – kvalifikacije stečene završetkom diplomskih studija. Primjenom izmjena u Zakonu studenti stručnih i sveučilišnih i stručnih studija bit će svrstani pod istu razinu, ali različitu podrazinu uz kratice sv. i st.:
  • Razina 6.st. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija
  • Razina 6.sv. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija 
  • Razina 7.1.st. – kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija
  • Razina 7.1.sv. – kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.
Donošenjem Zakona trebao bi se konačno riješiti problem konstantnog prepiranja oko razlikovanja dviju vrsta studija te bi se osigurali uvjeti za dosljednu primjenu binarnog sustava obrazovanja, nastavak reformskih procesa kojem je cilj povećanje kvalitete i prohodnosti hrvatskog visokog obrazovanja, a koji su temeljeni na Nacionalnom programu reformi i Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije, stoji na stranici e-savjetovanja:

– Osim što ovakav prijedlog udovoljava zahtjevima postavljenima kroz Odluku Ustavnog suda, ujedno omogućuje i jasno razlikovanje prohodnosti završetkom sveučilišnih studija, s obzirom na to da je uvjet pristupanja poslijediplomskim (doktorskim) studijima (razina 8.2) posjedovanje kvalifikacije na razini 7.1.sv.



Ono što je problematično jest rok do kojega je otvoreno e-savjetovanje jer je komentar moguće dati do 3. siječnja, dok se konačno razrješenje situacije ne očekuje prije veljače, a Odluka koju je Ustavni sud donio u ožujku ove godine i zbog koje je inicijativa pokrenuta stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine. Tada se službeno s razine 6. i 7. uklanjanju stavci koji se tiču studenata stručnih studija. Studenti i pokretači inicijative nisu, stoga, u potpunosti oduševljeni viješću koja je rezultat višemjesečnog bavljenja ovom problematikom:

– Ne mogu reći da smo zadovoljni probijanjem roka od 31. 12, ne zato što smatramo da će se nešto dramatično dogoditi nakon tog datuma, nego zato što je bilo i više nego dovoljno vremena da se zakon donese u roku koji je propisao Ustavni sud. Opetovano smo upozoravali na to svih ovih mjeseci, ali u MZO-u nismo naišli na sugovornika. Također, nismo zadovoljni komunikacijom s resornim ministarstvom i ministrom, smatramo da su nas kao zainteresiranu javnost koje se ovo izravno tiče trebali puno više uključiti u konstruktivni dijalog te, iako brojimo nešto više od 12 500 članova u ovom trenutku, nisu nas prepoznali kao relevantnog sugovornika. Sa samim zakonom smo zadovoljni, smatramo da je ponovno izjednačavanje jedino ispravno i pravedno rješenje te smatramo da se tim minimalnim odvajanjem kraticama st. i sv. udovoljilo traženoj formi iz odluke Ustavnog suda. Inicijativa nastavlja s radom jer smo prepoznali potrebu kolega za postojanjem jedne ovakve, za sada još neformalne organizacije te se nadamo boljoj suradnji s MZO-om i ministrom u budućnosti. – kaže nam Dijana Radovniković, jedna od pokretačica Inicijative.



Rok, međutim, ne bi trebao previše zabrinjavati studente jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u više navrata napominjalo da studenti, ako dođe do njegova probijanja, neće ostati bez diplome ili kvalifikacije:

– Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru nije jedini zakon koji propisuje vrste i razine studija te kvalifikacije koje se stječu visokim obrazovanjem. Vrste i razine studijskih programa, uključujući i stručne (vokacijske), te kvalifikacije koje se njima stječu propisane su Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (čl. 74) te Zakonom o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, i to člancima od 8. do 11. Prema tome, nema nikakvih stvarnih formalnih ni suštinskih razloga da bi studenti stručnih studija koji su legalno i legitimno stekli svoje diplome imali problema. Naime, kvalifikacije stečene završetkom stručnih studija dokazuju se valjanim javnim ispravama koje izdaju akreditirana visoka učilišta slijedom završetka akreditiranih stručnih studijskih programa. – reli su nam u studenom iz Ministarstva.


Vezano: Fuchs otkrio izmjene u Zakonu o HKO-u; na panelu spomenut problem stručnih naziva


Prijedlog Zakona i pokretanje e-savjetovanja pozdravilo je i Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, koje probijanje roka ne vidi kao nešto tragično:

– Početkom studenog održan je online-panel na kojem je Ministar Radovan Fuchs prvi put iznio ključne dijelove Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koji se tiču studenata, i baš što smo tada rekli, jako smo zadovoljni s tim prijedlogom zakona. Vjerujemo kako je ovo najbolje moguće zakonsko rješenje s obzirom na ono što je Ustavni sud propisao. Smatramo da će zakonsko rješenje poput spomenutog, kao posljedicu imati približavanje HKO-a i EQF-u, odnosno da će ono dodatno pospješiti društvenu afirmaciju stručnih studija, te se nadamo kako će jednoga dana studenti stručnih studija moći upisivati i završavati doktorske studije u Republici Hrvatskoj. 

Uzimajući u obzir da se prethodni put kada se radilo o izmjenama HKO-a probio rok od nekoliko mjeseci, u ovom slučaju, kada savjetovanje završava 3. siječnja, možemo zaključiti da će zakon vrlo vjerojatno biti usvojen do kraja siječnja. S obzirom na to da HKO nije jedini i temeljni zakon o visokom obrazovanju, sve moguće nedoumice u praznom prostoru od početka 2021. godine se mogu riješiti ZZDVO-om. – kaže nam predsjednik Vijeća studenata Ivan Pnjak.

U e-savjetovanje možete se uključiti na poveznici.

FOTO: UNSPLASH