LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uskršnji stol

Tradicionalne sirnice iz Dalmatinske zagore

Donosimo vam recept za pripremu tradicionalnih dalmatinskih sirnica.

Donosimo vam recept za pripremu tradicionalnih dalmatinskih sirnica.

Dalmatinska zagora poznata je po brojnim uskršnjim običajima, a u ovom članku donosimo vam recept za pripremu tradicionalnih dalmatinskih sirnica.

Sirnice, ili kako ih u dijelu Hrvatske nazivaju pince, obavezno su jelo na svakom stolu na dan Uskrsa. Pripreme počinju dva dana prije samog Uskrsa, kako bi se na Veliku subotu sirnice zajedno s jajima posevetile na misi.

Posvećene sirnice jedu se za doručak na Uskrs ujutro.

Potrebne namirnice za pripremu sirnica:

  • 1 kg brašna tip 550
  • 8 g svježeg kvasca
  • 20 dkg margarina
  • 25 dkg šećera
  • 1 vanilijin šećer
  • 5 jaja
  • 3 dcl mlijeka (domaćeg)
  • naribana kora od jednog limuna i jedne naranče

Priprema:

U posudu staviti tri cijela jaja i 2 žumanjka (od njih prethodno odvojiti bjelanjak), izmiješati mikserom i dodati rastopljeni maslac, toplo mlijeko, koru od limuna i naranče, vanilijin šećer te kvasac koji smo prethodno pripremili s mlijekom i šećerom (u decilitar mlijeka dodati žlicu šećera, zagrijati i dodat kvasac te ostaviti 10 minuta da se ukvasa). Lagano uz miješanje dodavati brašno. 

Priprema sirnica

Priprema sirnica, FOTO: Studentski.hr

Ostaviti na toplom 3-4 sata i onda ponovno dobro premijesiti. Oblikovati četiri kuglice, staviti na masni papir i ostaviti da odstoji pola sata (dok se kugle ne udvostruče). Na vrhu škarama razrezati sirnice i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva da se peče pola sata. 

Kad se sirnice ispeku, premazati ih razmućenim jajima i posuti šećerom. Vaše sirnice su spremne, uživajte!

Dalmatinske sirnice
 
Dalmatinske sirnice, FOTO: Studentski.hr
FOTO: J.G. / STUDENTSKI.HR