LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završni rad

Riječka studentica izradila edukativnu aplikaciju o prometnim pravilima za najmlađe

Upoznajte mladu specijalisticu poslovnih informatičkih sustava i njenu aplikaciju pomoću koje najmlađi mogu naučiti prometna pravila i znakove i biti sigurniji u prometu.

Upoznajte mladu specijalisticu poslovnih informatičkih sustava i njenu aplikaciju pomoću koje najmlađi mogu naučiti prometna pravila i znakove i biti sigurniji u prometu.

Studentica Veleučilišta u Rijeci Davorka Tonković svoj završni rad odlučila je posvetiti najmlađima. Naime, izradila je aplikaciju Upoznaj prometna pravila namijenjenu djeci predškolskog uzrasta. Tom prigodom odlučili smo porazgovarati s ovom mladom specijalisticom poslovnih informatičkih sustava.

Kako nam je rekla, do ideje za ovu aplikaciju došlo je u razgovorima s mentoricom profesoricom Marinom Rauker Koch, pod čijim ju je nadzorom i stručnim vodstvom i razvila. Veleučilište u Rijeci ima potpisanu suradnju s dječjim vrtićima, čiji je cilj povećanje sigurnosti djece u prometu te su u tu suradnju već uključeni studenti Prometnog odjela, pa se došlo do odluke da i odjel Informatike da svoj doprinos.

 – Cijela ova suradnja mi se učinila jako zanimljivom i prihvatila sam temu baš iz razloga što se nikad prije nisam susrela s razvojem igara. Svaki dio procesa razvoja aplikacije predstavljao mi je novi izazov. Bilo je potrebno dosta istraživanja i planiranja prije samog početka razvoja aplikacije kako bi se u konačnici zadovoljila sva pravila vezana za dizajn i ostvarivanje zadanih ishoda učenja za ciljanu dobnu skupinu (predškolce), ali zapravo me svaki trenutak tijekom tog procesa posebno veselio. Činjenica da radim nešto što će imati stvarne korisnike i k tome imati edukativnu svrhu bila mi je dodatni izazov i motivacija za rad. – rekla je Davorka Tonković.

Foto: Davorka Tonković/privatni album


Aplikacija je podijeljena u 3 glavna segmenta – Pravila, Kviz i Igre – koji odgovaraju zadacima slušanja, prepoznavanja, otkrivanja, razvrstavanja i slaganja. Sve aktivnosti uključuju razne slušne, taktilne, vizualne i intelektualne podražaje, a s obzirom na to da su namijenjene i čitačima i nečitačima, prati ih audiozapis koji olakšava snalaženje. Autorica je napomenula da je u realizaciji tog audiozapisa pomogla njena sestra Lara, koja je posudila svoj glas.

Naravno, morali smo za kraj saznati i kakvi su planovi za budućnost ove talentirane djevojke. Otkrila nam je da bi se voljela nastaviti baviti područjem programskog inženjerstva kao i razvojem web i mobilnih aplikacija. A što se tiče aplikacije Upoznaj prometna pravila, u planu je kontinuirani razvoj s ciljem unaprjeđenja postojećih funkcionalnosti te prilagodba za mobilne i tablet uređaje.

Ako je i vas zaintrigirala ova aplikacija, pristupiti joj možete na poveznici. Možete se igrati online, dakle preko web-preglednika ili je besplatno preuzeti na računalo te pokrenuti kao samostalnu aplikaciju.

FOTO: DAVORKA TONKOVIĆ/PRIVATNI ALBUM