LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stanje u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji

Dio studenata medicine iz susjednih država plaćen za borbu protiv korone – evo što rade

S obzirom na to da se cijeli svijet već mjesecima suočava s koronavirusom i da zbog broja hospitaliziranih te sve gore situacije nedostaje zdravstvenog kadra, u zdravstveni sustav uključili su se i studenti kako hrvatski tako i oni iz susjednih država.

S obzirom na to da se cijeli svijet već mjesecima suočava s koronavirusom i da zbog broja hospitaliziranih te sve gore situacije nedostaje zdravstvenog kadra, u zdravstveni sustav uključili su se i studenti kako hrvatski tako i oni iz susjednih država.

Studenti medicine iz Hrvatske uključeni su u borbu protiv koronavirusa i već su neko vrijeme na prvoj crti obrane. Kako smo ranije doznali od jedne studentice koja i sama volontira u zdravstvenim ustanovama, hrvatska baza volontera broji nekoliko stotina studenata medicine u Zagrebu, a osim zagrebačkih, pomažu i splitski studenti. Međutim, nisu samo naši studenti uključeni u angažman ovakvoga tipa pa smo odlučili provjeriti kakva je situacija u susjednim državama: Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, no odgovore smo dobili samo od studenata iz prvih dviju država.
Vezano: 300-tinjak studenata medicine pomaže oko korone: „Dobro smo organizirani i uvijek imamo zamjenu.”

Slovenija


Početkom mjeseca slovenski portal 24ur pisao je o nezadovoljstvu studenata medicine koji priskaču u pomoć zdravstvenim ustanovama za vrlo malu ili nikakvu plaću. Naime, oni koji ne rade dobrovoljno, odnosno volonterski, rade preko tamošnjih studentskih servisa za oko 5 eura po satu, što, prema mišljenju jednog studenta koji radi u domu zdravlja, nije dovoljno s obzirom na to da su radili u punoj opremi, bez mogućnosti odlaska na toalet, ručak, pauzu i slično.

Kontaktirali smo, stoga, Udruženje studenata medicine Slovenije koje obuhvaća udruženja obaju medicinskih fakulteta u Sloveniji, a iz kojega su nam rekli da su za vrijeme pandemije počeli s akcijama pružanja pomoći zdravstvenom sustavu, od kojih ističu osnivanje baze studenata medicine i zdravstvene njege za koju su bili pokrenuli poziv i prikupili prijave i kontakte studenata u području zdravstva. Trenutno broje oko 950 studenata s dvaju medicinskih fakulteta i 450 studenata zdravstvene njege. Svakodnevno ih putem mailing liste obavještavaju o novim radnim mjestima na kojima postoji potreba za njima te im zdravstvene ustanove putem obrasca javljaju u kojem im je području potrebna pomoć. 
  • Teren 
Studenti, također, odlaze i na teren ondje gdje je stanje s kadrom kritično. Trenutno imaju 12 aktivnih interdisciplinarnih timova (studenata medicine, zdravstvene njege i fizioterapije) koji u obliku 10-dnevnih ekspedicija pomažu gdje je pomoć najpotrebnija, uz osiguran smještaj i hranu.

Više informacija o angažmanu Udruženja, ali i više o samim iskustvima studenata možete pročitati na poveznici. Postoji čak i stranica na kojoj se objavljuju priče studenata s terena – jedna je od njih studentica Katja, koja je istaknula zašto je prema njoj teren bio posebno, nezamjenjivo iskustvo rada s ljudima koji su ih obasipali malim znakovima pažnje, kao što su ručno rađeni pokloni:
– Bez obzira na to što smo primorani držati distancu, te nas vrijednosti svejedno i dalje spajaju. Iako nam iz odijela i ostale opreme vire samo oči, ono nije nepropusno na ljudsku toplinu. Pacijentima je dovoljno samo nekoliko suosjećajnih, dragih riječi i nježni dodir. Tvrde da smo hrabri jer pomažemo, ali smatram da su još hrabriji naši pacijenti koji se iz dana u dan trude i dokazuju sami sebi da mogu. Raduje me što sam dio toga, takve su prilike u životu rijetke i treba ih iskoristiti. Još više dođe do izražaja osobni kontakt s pacijentima koji nam uvelike pomažu u razvijanju razumijevanja i empatije prema drugima.
  • Skrb o djeci zdravstvenih djelatnika
Još je jedan problem koji su Slovenci prepoznali skrb o djeci dok su zdravstveni djelatnici na poslu. Naime, taj se problem proteže još od prvog vala pandemije jer djelatnici koji dežuraju u noćnim smjenama ili rade po 12 sati često nisu znali kome bi se obratili da im pričuvaju djecu jer vrtići ne rade po cijele dane. S obzirom na to da se u narednim tjednima očekuje još veći broj oboljelih i hospitaliziranih, zdravstveni djelatnici vjerojatno će morati raditi još više, pa je ponovno aktivirana baza studenata volontera koji su spremni priskočiti u pomoć kada je u pitanju čuvanje djece. Oni kojima su potrebne tete ili stričeki za čuvanje djece mogu se javiti na e-mail pomoc@medicinec.si uz navođenje imena, prezimena, starosti djeteta te termina i lokacije čuvanja, nakon čega slijedi pronalazak volontera. Ono što je tu zanimljivo jest da se otvara prilika za volontiranje studentima nemedicinskih studija, tj. primarno studentima pedagoških studijskih programa.

Uz sve to, u svrhu edukacije studenata medicine u Sloveniji su počeli s organizacijom tjednih online treninga kako bi im objasnili kako pravilno koristiti sigurnosnu opremu, kako se nositi sa stresom i slično. Osim toga, u bliskom su kontaktu s fakultetima gdje rješavaju neke administrativne prepreke i probleme kada je u pitanju organizacija rada i odrađivanje studijskih obaveza.
 

Sjeverna Makedonija


U Makedoniji u sustavu zdravstva pomažu studenti opće medicine s Medicinskog fakulteta u Skopju, kažu nam iz Udruženja studenata medicine. Prije otprilike tri tjedna studenti su se uključili u borbu protiv koronavirusa i to volonterskim angažmanom koji će trajati tri mjeseca. Angažman je podijeljen u tri faze tako što će se svaka dva mjeseca uključiti 50 novih studenata. Trenutno ih je između 40 i 50 dobrovoljno prijavljenih koji pomažu u makedonskom zavodu za javno zdravstvo te u centrima za javno zdravstvo diljem države, ali i u državnom sanitarnom i znanstvenom inspektoratu.

Posao se sastoji od usporedbe anketa koje se sastoje od epidemioloških podataka o osobama oboljelima od koronavirusa, praćenja, tj. pronalaženja kontakta potvrđenih slučajeva te obrade tih podataka i izrade rješenja za izolaciju i slično.
– Prema onome što nam je do sada poznato, studenti neće dobiti nikakvu novčanu naknadu za svoj posao. – kaže nam Ernes iz Udruženja studenata.
Меđutim, iako neće dobiti novčanu naknadu, kako prenosi Nova Makedonija, studentima će se ovaj angažman računati pod odrađeni staž te će istovremeno odraditi kliničke vježbe.
FOTO: PIXABAY