LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upoznavanje s društvenim poduzetništvom

Studentsko natjecanje Pokretač prošle godine izazvalo ogromnu pažnju javnosti; novo izdanje – uskoro!

2. studenog počinje novo izdanje Pokretača. Studenti će i ove godine učiti o društvenom poduzetništvu, kreiranju poslovnih modela i u konačnici se za novčane nagrade boriti rješavanjem gorućih društvenih problema.

2. studenog počinje novo izdanje Pokretača. Studenti će i ove godine učiti o društvenom poduzetništvu, kreiranju poslovnih modela i u konačnici se za novčane nagrade boriti rješavanjem gorućih društvenih problema.

Nakon vrlo uspješnog prvog izdanja održanog 2019. godine, koje je privuklo pažnju kako studenata tako i šire javnosti, Centar za razvoj mladih najavljuje novo Studentsko natjecanje Pokretač. Sa strateškim partnerima projekta – Zagrebačkim inovacijskim centrom, STEP RI-jem, Uredom za upravljanje karijerama Sveučilišta u Splitu i Inovativnim Zadrom – upoznat će sudionike s društvenim poduzetništvom te sa stvaranjem poslovnih modela pomoću business model canvas metodologije.


Čovječanstvo se, naime, suočava s mnogim problemima – od siromaštva, nejednakosti i održavanja mira u svijetu pa sve do klimatskih promjena i narušavanja bioraznolikosti. Pregled takvih problema dao je UN postavljajući 17 samoodrživih razvojnih ciljeva. Kao odgovor na te izazove u zadnjih stotinjak godina javilo se tzv. društveno poduzetništvo koje u prvi plan stavlja upravo rješavanje društvenih problema.

Zadatak je sudionika Pokretača napraviti svoj prvi korak u poduzetništvu – odabrati jednu od zadanih kategorija i osmisliti inovativni poslovni model koji će rješavati važan društveni problem. Kategorije su: obrazovanje, ekonomija, mir i sigurnost, zdravstvo i očuvanje dostatnosti resursa (hrane i vode) – proizvodnja. Po odabiru kategorije, sudionici počinju s online dijelom natjecanja – izradom business model canvasa. Najboljih 10 modela očekuje pitch pred stručnim žirijem, nakon čega se 3 prvoplasirana bogato novčano nagrađuju. 

Cjelokupni projekt obuhvaća i edukacije za sudionike za vrijeme trajanja online dijela natjecanja koje će ih upoznati s društvenim poduzetništvom, pripremiti ih za izradu poslovnih modela, ali i za prezentiranje poslovne ideje. Planirane su u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Zadru.

Valja napomenuti da u studentskom natjecanju mogu sudjelovati svi studenti i studentice (redovni i izvanredni) koji studiraju na jednom od hrvatskih sveučilišta, veleučilišta ili visokih škola. Sudjelovanje je moguće pojedinačno ili u timu do dvije osobe.

Prijave počinju 2. studenog, a uskoro otkrivamo i pregršt novih informacija, stoga pratite Cerm.hr, Studentski.hr te službenu Facebook i Instagram stranicu natjecanja.

 

FOTO: STUDENTSKI.HR