LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava na daljinu

Nacionalnim manjinama dostupni materijali za nastavu na daljinu na njihovu jeziku

Talijanska, srpska, češka i mađarska manjina, prema informacijama sa stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja, od početka imaju mogućnost sudjelovanja u nastavi na daljinu uz sadržaje na njihovu jeziku i pismu.

Talijanska, srpska, češka i mađarska manjina, prema informacijama sa stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja, od početka imaju mogućnost sudjelovanja u nastavi na daljinu uz sadržaje na njihovu jeziku i pismu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na svojoj stranici informacije o nastavi na daljinu, koja je dio cjelokupnog sustava odgoja i obrazovanja, a kako stoji na stranici, nastava na daljinu za nacionalne manjine održava se od samog početka uvođenja takvog oblika nastave. To se obavlja uz pomoć različitih izvora i uporabom digitalnih materijala, izradom te dijeljenjem sadržaja među učenicima i nastavnicima, neovisno o kojemu je modelu obrazovanja riječ.

Škole koje izvode nastavu na jeziku i pismu nacionalnih manjina pripremile su za novi oblik nastave, pa je tako dostupan određeni broj sadržaja za talijansku, češku, srpsku i mađarsku manjinu.

– Za talijansku nacionalnu manjinu, inicijativom istarske regije, od 17. ožujka vodi se na TV Novi, od 10 do 12 sati program Programma didattico in lingua italiana (Obrazovni program na talijanskom jeziku), koji je početno bio namijenjen učenicima razredne nastave, a od 30. ožujka ponuda se proširila i za učenike predmetne nastave od 5. raz. OŠ do 4. raz. SŠ s nastojanjem pokrivanja svih predmeta, a ne isključivo talijanskoga jezika. – stoji na stranici MZO-a.

Učenici srpske nacionalne manjine uključeni su u različite online grupe i nastava im se odvija nesmetano uz različit sadržaj i videomaterijale. Također, izdavači u Republici Srbiji otvorili su za slobodno korištenje svoje digitalne sadržaje. Učenici prate Školu na Trećem za sve predmete, a za izborni predmet Srpski jezik i kultura (Model C) dobivaju zadatke i materijale od učitelja uglavnom na Viberu ako su u nižim razredima osnovne škole te na Teamsu za one koji su stariji. 

Učenicima češke nacionalne manjine, koji nastavu pohađaju na češkome jeziku prate nastavu na hrvatskoj državnoj televiziji i od učitelja dobivaju upute elektroničkim kanalima za nastavu Češkoga jezika, Češkoga jezika i kulture i predmeta na češkome jeziku. Upute su na češkome jeziku te prate i udžbenike od kojih je većina prevedena na češki jezik. Digitalni materijali uz udžbenike na hrvatskome su jeziku, a osim toga imaju još dio sadržaja dostupnog na YouTubeu i drugim lako dostupnim izvorima.
  
Ministarstvo obrazovanja u Mađarskoj omogućilo je učenicima slobodan pristup digitalnim materijalima za učenje na daljinu zbog koronavirusa, pa se njime mogu služiti nastavnici, kao i učenici pripadnici mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

– U školama u kojima se nastava izvodi na mađarskome jeziku i pismu (Model A) nastavnici odrađuju nastavu na daljinu na mađarskome jeziku iz svih nastavnih predmeta te su učenici u mogućnosti pratiti nastavu i na hrvatskome jeziku na HRT-u 3 kao nadopunu nastavnome procesu.

Digitalni sadržaj za srpsku i talijansku nacionalnu manjinu dostupan je na poveznici.

FOTO: PIXABAY