LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Život koji Marlon Brando nije mogao odbiti započeo na današnji dan

Na filmu vođa mafije, Napoleon, revolucionar, veteran, u privatnom životu zanemaren od strane roditelja, ljubitelj žena i hrane, a rođen je baš na današnji dan.

Na filmu vođa mafije, Napoleon, revolucionar, veteran, u privatnom životu zanemaren od strane roditelja, ljubitelj žena i hrane, a rođen je baš na današnji dan.

Slavu je stekao dvostrukom ulogom Stanleyja Kowalskog, no najzapamćeniji je ipak ostao kao Don Vito Corleone. Naravno, riječ je o glumcu Marlonu Brandu čijeg se rođendana prisjećamo na današnji dan, 3. travnja. Brando je rođen 1924. godine u Omahi, Nebraski, a odrastao je u Illinoisu. Pohađao je vojnu akademiju, no nakon isključenja kopao je jarke dok mu se otac nije ponudio da mu financira obrazovanje. Preselio se u New York kako bi studirao glumu u Lee Strasberg's Actors' Studio, gdje je usvojio tzv. metodu pristupa koja naglašava motivaciju likova za akcijom.

Na brodvejskim se kazališnim daskama prvi put pojavio 1944. godine u predstavi I Remember Mama, a radi uloge u predstavi Truckline Caf iz 1946. godine kazališni su kritičari glasali za Branda kao najobećavajućeg glumca. Samo godinu dana kasnije pojavio se u svojoj najvećoj kazališnoj ulozi kao brutalni Stanley Kowalski u A Streetcar Named DesireHollywoodu nije dugo trebalo da regrutira pred kamere, pa se tako 1950. pojavio u ulozi veterana iz Drugog svjetskog rata u filmu The Men, da bi godinu dana kasnije ponovio svoju ulogu Kowalskog zbog koje je dobio Oscara. Nakon toga su uslijedile uloge u filmovima Viva Zapata!, Julius Caesar, The Wild One, On the Waterfront


FOTO: Pinterest

Tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća njegova je karijera doživjela više padova nego uspona, osobito nakon remakea iz 1962. godine Mutiny on the Bounty gdje je bio kritiziran zbog izljeva bijesa na setovima i pokušaja mijenjanja scenarija. Van setova je pak imao brojne afere, previše je jeo i udaljio se od ekipe. No, njegova je karijera doživjela renesansu 1972. godine kada je utjelovio mafijaškog vođu Don Vita Corleonea u Kumu (The Godfather) redatelja Francisa Forda Coppole, uloga koja mu je ujedno donijela još jednog Oscara kojeg je odbio protestirajući protiv odnosa Hollywooda naspram američkih domorodaca. Sljedećih se godina pojavio još u filmovima Superman, Apocalypse Now, Last Tango in Paris, Don Juan DeMarco The Island of Dr. Moreau.


FOTO: Pinterest

Iako je napisao autobiografiju, neke detalje iz svog privatnog života ipak je ostavio za sebe. Poznato je kako je volio hranu i žene, poznato je i to kako je odrastao s roditeljima koji nisu puno marili za njega, što se odrazilo i na njegovu glumu upravo kroz uloge koje su od njega zahtijevale prikaz bijesa i patnje. Često je odbijao pričati o detaljima iz svojih brakova, no poznato je kako bio oženjen tri puta te da ima najmanje 11 djece. Tragičan privatni život svakako je ostavio traga na Branda zbog čega je utjehu nalazio u hrani, pa je tako sredinom 1990-ih godina težio više od 130 kg. Umro je od plućne fibroze u Los Angelesu 2004. godine u dobi od 80 godina.

FOTO: WIKIMEDIA