LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret sajmu stipendija u Zadru

Tko dobiva stipendije u Hrvatskoj?

Nadolazeći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru pružit će detaljne podatke o stipendiranju studenata te otvoriti dijalog o unapređivanju studentskog standarda.

Nadolazeći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru pružit će detaljne podatke o stipendiranju studenata te otvoriti dijalog o unapređivanju studentskog standarda.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru organizira se kako bi građani na jednom mjestu mogli pronaći sve informacije o stipendijama i drugim oblicima financiranja studija te kako bi na jednom mjestu mogli saznati sve informacije o različitim studijskim programima u Zadru, drugim visokim učilištima u Hrvatskoj te u inozemstvu. Održava se 22. ožujka 2018, od 11 do 17 sati, u Arsenalu u Zadru, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) i Grada Zadra. 

Ususret sajmu, dobro je istaknuti tko sve dobiva stipendije u Hrvatskoj.

Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT, stipendije kao izvor prihoda za pokrivanje troškova studija navelo je nešto manje od četvrtine hrvatskih studenata (23%). Prosječan iznos stipendija za studij u Hrvatskoj iznosi 949 kn mjesečno. Visoka učilišta dodjeljuju najviše iznose stipendija (u prosjeku 1.375 kn mjesečno), hrvatska ministarstva u prosjeku dodjeljuju 908 kn mjesečno, dok se kod jedinica lokalne samouprave radi o najnižim iznosima (u prosjeku 765 kn mjesečno).

Istraživanje EUROSTUDENT V pokazalo je kako su stipendije izrazito neravnomjerno raspoređene među onima koji ih dobivaju pa tako studenti sveučilišnih studija znatno češće primaju stipendiju u odnosu na studente stručnih studija. Visoki udio redovitih studenata koji ne plaćaju školarinu prima stipendiju (36%), dok izvanredni studenti (koji plaćaju školarine) ne primaju gotovo nikakav oblik stipendije. Izrazito visok udio studenata koji živi u studentskom domu prima stipendiju (53%). Nadalje, studenti koji su završili gimnaziju češće primaju stipendije u odnosu na studente koji su završili strukovne srednje škole. Izrazito je visok udio studenata koji su prvi put upisali studij s 21 godinom i više ne primaju stipendije (93%). Slično vrijedi i za studente koji imaju djecu jer njih 91% ne prima stipendije. Time je ovo istraživanje identificiralo ranjive skupine studenata koje imaju izazove u pronalaženju dostatnih prihoda za pokrivanje troškova studija.

U izvješću EUROSTUDENT V preporučuje se nositeljima obrazovne politike preispitivanje kriterija za dodjeljivanje stipendija iz javnih izvora, kako bi se osiguralo da stipendije dobivaju oni koji imaju dokazivo najveću potrebu. Dodatno, potrebno je razmotriti mogućnost povećanja ukupno dostupnih stipendija iz javnih izvora kao mehanizma izravne pomoći studentima jer one obuhvaćaju relativno mali udio studenata – jedan je od mogućih mehanizama preusmjeravanje jednog dijela indirektnih oblika pomoći u obliku subvencija (koje su dostupne svima) u direktne oblike pomoći u obliku stipendija (koje bi bile usmjerene najpotrebitijima). Kako bi se stipendijama obuhvatio veći udio studenata, potrebno je razraditi mehanizme koji bi potaknuli i tvrtke, zaklade i udruge na aktivnije uključivanje u stipendiranje. Prema nalazima ovog istraživanja, stipendije koje dodjeljuju tvrtke, zaklade ili udruge obuhvaćaju najmanji udio od 8% među promatranim izvorima stipendija.

Institut za razvoj obrazovanja osmislio je i uređuje Stipendije.info, prvi hrvatski internetski portal posvećen stipendijama koje su dostupne hrvatskim građanima za studij u Hrvatskoj i u inozemstvu, na kojem se može pronaći više informacija o sajmu, a koje su dostupne i na Facebook stranici Tražim stipendiju.

FOTO: PIXABAY