LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske prehrambene navike

Jesu li studenti skloniji menzi ili vlastitoj kuhinji?

Vjerojatno je prvo pitanje koje student dobije od bake i mame kad krene na faks: „Što jedeš tamo?“ Prehrana zbilja jest važna, prvenstveno za zdravlje, a onda i za kvalitetno učenje. Stoga smo istražili preferiraju li studenti više odlazak u menzu ili vlastitu kuhinju te koji su razlozi tome.

Vjerojatno je prvo pitanje koje student dobije od bake i mame kad krene na faks: „Što jedeš tamo?“ Prehrana zbilja jest važna, prvenstveno za zdravlje, a onda i za kvalitetno učenje. Stoga smo istražili preferiraju li studenti više odlazak u menzu ili vlastitu kuhinju te koji su razlozi tome.

Uvijek je bolje ono što drugi naprave, pa studenti često posjećuju studentske menze. Cijeli obrok za malo kuna primamljiv je velikom broju studenata, mnogi zbog napornog rasporeda ne stignu kuhati sami, a u hrani iz menze posebno uživaju oni koji nisu naročito spretni u kuhinji. Da je menza najbolja mjera uštede na hrani tijekom studentskih dana, potvrdila je Maja iz vlastitog iskustva:

– To je stvarno jeftino, za koliko se najedeš tamo. Nema šanse da spremiš ručak za taj novac, a i nije mi daleko tako da definitivno preferiram više menze. U domu si složim eventualno nešto sitno, tipa čokolino ili kavu, ako se računa pod kuhanje. – kaže Maja.

Na pitanje znaju li inače kuhati Maja i njezine prijateljice rekle su da znaju i da kuhaju kod kuće kad je potrebno, no kad se vrate u studentski život, odlazak u menzu postaje linijom manjeg otpora. No nekim se studentima menze baš i ne sviđaju jer hrana bude hladna ili bezukusna. Zato preferiraju svoju kuhinju, a i ručanje je u stanovima, kažu, opuštenije. Studentske menze nisu prilagođene ni noćnim pticama. Zato je naša sugovornica Lidija ponekad  primorana pripremiti jelo u stanu:

– Napravim si više pa imam za više puta: i za večer, a i za ujutro (mislim u 2 sata poslije ponoći). – iznijela nam je Lidija svoje navike.

Bivši student Sebastijan Kuprešak prisjetio se studentskih dana u Splitu. Menza mu je bila daleko, pa je ponekad zavrtio kuhaču.

– Najbolja je kombinacija kuhanje i menza. Jer za meso ne možeš proći jeftinije od menze. Ali recimo, lonac graha u frižideru s mesom koje si platio cca. 10 kn po tanjuru  spasi te za 5 odlazaka u menzu i nije loša stvar, pogotovo ako je menza daleko, a imaš rokove. – kazao je Sebastijan.

S vremenom je njegovo kuhanje radi preživljavanja preraslo u ljubav, pa je razvio i cijelu teoriju kako je moguće najesti se u udobnosti doma po cijeni menija iz menze.

– Podrazumijeva se da imas frižider i voljan si jesti hranu više dana zaredom. Jela poput graha, kupusa, krumpira, koja radiš kao variva, mogu izaći, kad se podijele na obroke, otprilike jednako ili čak i, ako izbaciš meso, trunku jeftinije od menze. Naravno, moraš jako paziti kad i što kupuješ, tj. koliko te košta, ali izvedivo je u potpunosti. Recimo, varivo od graha ili kupusa bez mesa može koštati 15 kn za 7 obroka. Ekstreman primjer, naravno. – objasnio je.

Studenti su, dakle, podijeljeni u vezi s kuhanjem i odlaskom u menzu. U njihovom odabiru presudan je financijski kriterij. No važno im je i uživati u hrani pa se, ako im ne odgovara hrana iz menze, znaju uhvatiti kuhanja.  

FOTO: LARRY MILLER/FLICKR