LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Ne)dopuštene ljubavne veze

Intimni odnosi između profesora i studenata – što o tome misle pojedini fakulteti?

Kako ne bi sve ostalo na pričama, odlučili smo provjeriti kakva je situacija na Sveučilištu u Zagrebu kada su veze između profesora i studenata u pitanju i pokušati dobiti odgovore od nekoliko sastavnica na pitanja koja, sigurni smo, zanimaju dosta veliki broj studenata.

Kako ne bi sve ostalo na pričama, odlučili smo provjeriti kakva je situacija na Sveučilištu u Zagrebu kada su veze između profesora i studenata u pitanju i pokušati dobiti odgovore od nekoliko sastavnica na pitanja koja, sigurni smo, zanimaju dosta veliki broj studenata.

Kada govorimo o intimnim vezama na fakultetima, to se uglavnom veže uz studente od kojih većina uspije svoje životne partnere pronaći tijekom studiranja. To je nešto što u društvu nije neobično, a u krajnjem slučaju nije ni zabranjeno nekim posebnim propisima. No kako se na hodnicima fakulteta mogu čuti različite priče, tako postoje i one o intimnim odnosima studenata i zaposlenika fakulteta. Teško je pomisliti da postoji neki student koji za vrijeme studiranja nije čuo nekakvu takvu priču – svakih nekoliko mjeseci, ponekad i dana, čuje se nova glasina.

S obzirom na to da živimo u vremenu kada je gotovo nemoguće zamisliti život bez društvenih mreža, posebno studiranje bez popularnih grupa za studente na Facebooku, vrlo je lako primijetiti zanimljive upite studenata. Jedna od zanimljivijih svakako su upravo ona o intimnim odnosima studenata i zaposlenika fakulteta, odnosno nastavnog i znanstvenog osoblja. 

Kako ne bi sve ostalo na pričama, odlučili smo provjeriti kakva je situacija na Sveučilištu u Zagrebu i pokušati dobiti odgovore od nekoliko sastavnica na pitanja koja, sigurni smo, zanimaju dosta velik broj studenata. Odgovore smo prvo potražili u Etičkom kodeksu Sveučilišta, gdje je bitno za ovu temu razlikovati članove akademske i članove sveučilišne zajednice.

Tako se prema navedenoj definiciji kao članovi sveučilišne zajednice označavaju sve osobe koje studiraju, izvode nastavu, bave se znanstvenim i/ili umjetničkim radom, surađuju u izvedbi znanstvenih, umjetničkih i/ili nastavnih programa te djeluju u okviru zajedničkih i pomoćnih službi, neovisno o vrsti i trajanju ugovora na temelju kojega ostvaruju prava i obveze na Sveučilištu. Članovi akademske zajednice jesu sve osobe koje sudjeluju u nastavi, umjetničkom radu, znanstvenom istraživanju i mentorskim djelatnostima na Sveučilištu.

Prema Etičkom kodeksu Sveučilišta u Zagrebu, svi članovi sveučilišne zajednice trebaju izbjegavati sukobe interesa, a sukob interesa, prema navedenim odredbama, mogu uzrokovati obiteljski odnosi, blisko prijateljstvo, intimne veze, antagonizmi i slično.

Također, za članove akademske zajednice navodi se sljedeće:

– Uobičajena komunikacija, dobronamjerne šale i kritika kao i odnosi spolne i druge intimne naravi između članova akademske zajednice koji počivaju na pristanku i uzajamnom poštovanju smatraju se područjem privatnosti te nisu sami po sebi kršenje Etičkog kodeksa. Treba, međutim, izbjegavati situacije u kojima takvi odnosi između članova akademske zajednice mogu dovesti do kršenja pravila Etičkog kodeksa o objektivnosti i nepristranosti i sukobu interesa, posebno u odnosima između članova akademske zajednice koji su u neposrednom hijerarhijskom odnosu koji uključuje ocjenjivanje tuđeg rada i dostignuća i/ili odlučivanje o statusu, profesionalnom napredovanju, pogodnostima i nagradama. –

Također, od nadležnih tijela Sveučilišta očekuje se da djeluju pravodobno radi prevencije i suzbijanja povreda Etičkog kodeksa te bi ta tijela trebala u tu svrhu pokretati postupke i poduzimati druge radnje u granicama svoje nadležnosti te istražiti sve prijave u kojima se iznosi sumnja u etičnost ponašanja članova sveučilišne zajednice. 

Različite priče o intimnim odnosima na fakultetima i danas se šire brzinom munje, rijetko koji student neće poslušati ovakvu priču koja dođe do njega. No pitanje je koliko je bilo što od toga istinito, a ono još važnije pitanje jest jesu li uprave fakulteta upoznate s takvim sumnjama studenata koje se javljaju i što poduzimaju u vezi s navedenim pitanjem. 

U nastavku donosimo nekoliko odgovora na pitanje kako se etičko ponašanje regulira na fakultetima i jesu li do sada postojali neki slučajevi koji su bili vezani uz intimne odnose. 

– Etičko ponašanje na našem fakultetu regulirano je pravilnicima o ponašanju studenata i zaposlenika te pravilima etike Agronomskog fakulteta, pri čemu se primjenjuje i Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu. Permanentno se održavaju radionice za zaposlenike i studente iz područja etike, rade ankete o mogućem neetičnom ponašanju i daju izvješća etičkog povjerenstva. Posljednjih godina (barem 5 kako sam u upravi) nije bilo prijava po tome pitanju. Stav fakulteta je vrlo jasan, nulta tolerancija na neetično ponašanje. Fakultet je donio pravilnike i procedure te sustavno obavještava studente (tjedan brucoša, centar za savjetovanje studenata, radionice, brošure, oglasne ploče i sl) o mogućnostima prijave neetičnog ponašanja studenata i zaposlenika fakulteta. – odgovor je dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića.

Provjerili smo izvješća spomenutog etičkog povjerenstva i nismo uspjeli pronaći nikakve podatke koji bi nam ukazali na to da je zadnjih nekoliko godina bilo ovakvih odnosa na Agronomskom fakultetu, no svakako su pohvalne radionice koje se održavaju za zaposlenike i studente. S obzirom na takav sustav, posebno ako se i u praksi pokazuje dobrim, nitko ne može reći da nije znao što sve ulazi pod etičko ponašanje članova akademske i sveučilišne zajednice. 

U nadi da ćemo dobiti neke konkretnije informacije od drugih fakulteta, možda informacije o nekom slučaju koji se dogodio prije nekoliko godina, poslali smo upite na što više fakulteta, a odgovor od gospođe Ivane Obad, stručne savjetnice za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, jest sljedeći: 

– Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ima propisan Etički kodeks zaposlenika te Etički kodeks studenata Ekonomskog fakulteta Zagreb te se sve odvija u skladu sa spomenutim kodeksima, kao i etičkim kodeksom Sveučilišta. Od članova fakultetske zajednice očekuje se da odgovorno, savjesno, profesionalno i etički besprijekorno ispunjavaju sve svoje obveze prema studentima, kolegama i ostalim djelatnicima na Fakultetu te da u svojem djelovanju slijede načela objektivnosti, nepristranosti, razboritosti, ljubaznosti i tolerancije. Isto tako se i od studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu očekuje da se ponašaju kao odgovorni članovi fakultetske i sveučilišne zajednice poštujući zakone i propise, temeljna ljudska prava, integritet i dostojanstvo drugih osoba, akademske slobode, načela ravnopravnosti i pravednosti te da savjesno i profesionalno ispunjavaju svoje obveze. –

Konkretniji odgovor na pitanje o intimnim vezama dobili smo od Službenika za informiranje s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gospodina prof. dr. sc.Hrenara, koji nam je dao sljedeće informacije: 

– PMF u svom djelovanju izravno primjenjuje Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu, kojeg se striktno pridržava, kao i svih pozitivnih propisa RH, Sveučilišta u Zagrebu te vlastitih pravnih akata. Pritom se, naravno, vodi računa o izbjegavanju svih mogućih sukoba interesa, a tako i onih koji su vezani uz nepotizam te intimne veze i bliska prijateljstva. Iako na Fakultetu postoje primjeri intimnih veza među zaposlenicima (znanstveno i nastavno osoblje), nemamo saznanja o takvoj vrsti veza između studenata/ica i zaposlenika/ca niti smo ikada zaprimili pritužbu studenata na tu temu. –

Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu postoji anonimni sandučić u koji studenti mogu staviti primjedbe koje imaju. A kako to funkcionira, objasnio nam je izv. prof. dr. sc. Tomislav Krstičević, dekan navedenoga fakulteta:

– Sukladno Etičkom kodeksu Sveučilišta u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu usvojeni su Pravilnik o stegovnoj i materijalnoj odgovornosti nastavnika i suradnika Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Kodeks nastavničke etike u kojima se govori o povredama radnih obveza nastavnika i suradnika. Do sada na fakultetu nije bilo prijava vezano za isto, pa shodno tome nije se vodio niti jedan postupak.

Povjerenstvo za nastavu i studente i Povjerenstvo za upravljanje kvalitetom blisko surađuje te ima otvoren diskurs kako s predstavnicima Studentskog zbora tako i sa svim ostalim studentima Fakulteta. Studentima se ukazuje kome se trebaju obratiti za pojedini problem i na koji način. Na početku svakog semestra organizira se sastanak sa svim studentima na kojem u ime Fakulteta prisustvuju prodekan za nastavu i studente, prodekan za osiguranje i unapređenje kvalitete te ostali članovi spomenutih povjerenstava. Takvi sastanci služe kako bi se izravno raspravilo o različitim temama, problemima, studentskim pravima i svemu što studente u tom trenutku interesira.

Također, na fakultetu postoji i tzv. „anonimni sandučić putem kojeg studenti mogu anonimno dostavljati svoje primjedbe i pohvale vezane uz kvalitetu uvjeta studiranja na Kineziološkom fakultetu, kao i prijedloge za njezino unaprjeđenje. Sandučić se otvara dva puta mjesečno. „Anonimne predstavke Povjerenstva shvate vrlo ozbiljno te se o tome obavezno vodi razgovor na sastancima zajedno s predstavnicima studenata, provjeri se i istraži ozbiljnost i analizira situacija; ako je predstavka usmjerena na nekog osobno, traži se i pisano očitovanje od te osobe u svrhu prilagodbe ili rješavanja problema. –

Nadamo se kako će se studenti i svi zaposlenici fakulteta i ubuduće pridržavati svih navedenih pravila te kako neće doći u pitanje objektivnost i nepristranost rada zaposlenika. 

FOTO: FACEBOOK