LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvedbe u kazalištu Komedija

Već 50. put „Bljesak zlatnog zuba” oslikava stereotipe iz Ričica pokraj Imotskog

– Eto, došli smo i do pedesete izvedbe predstave 'Bljesak zlatnog zuba'. To je Matišićev najraniji komad, međutim, jedan je od najboljih i nije nam bilo teško na osnovu tog predloška napraviti odličnu predstavu. – rekao je Damir Lončar koji u predstavi igra gastarbajtera Stipu.

– Eto, došli smo i do pedesete izvedbe predstave 'Bljesak zlatnog zuba'. To je Matišićev najraniji komad, međutim, jedan je od najboljih i nije nam bilo teško na osnovu tog predloška napraviti odličnu predstavu. – rekao je Damir Lončar koji u predstavi igra gastarbajtera Stipu.

Ova je zima posebno uzbudljiva na daskama kultnog zagrebačkog kazališta Komedija. Nakon premijere glazbenog krimića Faraon iz Ilice je mrtav, veselog i raspjevanog operetnog vlaka koji je najvjerniju kazališnu publiku uveo u novu 2018. godinu, stiže jos jedna prava poslastica. 

Predstava Bljesak zlatnog zuba svestranog autora, scenarista, dramatičara i glazbenika Mate Matišića u svoj će kalendar upisati 50. izvedbu, a ova obljetnica samo je još jedna potvrda sjajne 67. sezone ovog kazalište koje za sve ljubitelje odličnih tekstova, vrhunske glumačke postave te jedinstvenog humora sprema još brojne premijere i reprize te koncertne izvedbe. Gastarbajterska kronika u režiji Zorana Mužića prvi je put u Komediji izvedena u listopadu 2015. godine, a 50. izvedba na rasporedu je 27. siječnja 2018. godine s početkom u 19:30 sati.  

Široku lepezu zanimljivih i komičnih likova utjelovili su Damir Lončar, Nina Kaić Madić, Vanda Winter koju je, dok je bila na rodiljnom dopustu, mijenjala Franka Klarić, a koja će također nastaviti igrati u alternaciji s Vandom, Davor Svedružić, Nada Abrus, Ronald Žlabur, Nera Stipičević, Jan Juričić, Vinko Kraljević, Saša Buneta, Ivica Zadro, Filip Juričić, Igor Mešin, Ljebo Zečević, Goran Malus, Vanja Ćirić, Jasna Palić Picukarić i Marija Borić. Scenografiju potpisuje Darko Bakliža, kostimografiju Elvira Ulip, a glazbu Šimun Matišić i Mate Matišić.  

Foto: Ines Novković

Bljesak zlatnog zuba Mate Matišića jedan je od najboljih kazališnih komada u novijoj hrvatskoj dramskoj književnosti. godine 2016. osvojila je nagradu Vanja Drach kao najbolja predstava u cjelini na 23. Festivalu glumca, a gostovala je i u Akzent Theateru u Beču. Iako je napisana prije trideset godina, i dalje je aktualna te jasno oslikava stereotipe hrvatskog društva. Radnja ove mentalitetne komedije odvija se sedamdesetih godina prošlog stoljeća i smještena je u mjesto Ričice pokraj Imotskog čije stanovnike očekuju velike zajedničke i osobne promjene. Težak život u selu, mukotrpan rad muškaraca u Njemačkoj prevladan je životnom borbom i optimizmom, oporim humorom i neuništivim duhom. Sjajno napisani karakteri i prepoznatljive životne situacije s tvrdog kamenjara zabavit će sve ljubitelje kazališta Komedija.

– Eto, došli smo i do pedesete izvedbe predstave 'Bljesak zlatnog zuba'. To je Matišićev najraniji komad, međutim, jedan je od najboljih i nije nam bilo teško na osnovu tog predloška napraviti odličnu predstavu koja je već osvojila i nagrade i koja nikoga ne ostavlja hladnokrvnim, bilo da su u pitanju smijeh ili suze. Toplo preporučujem da nas i dalje nastavite gledati. – izjavio je Damir Lončar koji u predstavi igra gastarbajtera Stipu.

Ulogu njegove žene Truste igra Nina Kaić Madić koju posebno raduje obljetnička izvedba:

– Beskrajno se veselim pedesetoj izvedbi, a zaista je pravi užitak igrati Trusu i dijeliti pozornicu sa svim svojim kolegama. Jako sam sretna i zahvalna što sam dio ove izuzetne predstave koja još uvijek oduševljava brojno Komedijino gledalište. –

Ulaznice po cijeni od 50 i 70 kuna mogu se osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave. Također, mogu se kupiti i na službenoj stranici kazališta. Najnovije informacije dostupne su i na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu.

FOTO: INES NOVKOVIĆ