LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 178 godina počeli su se školovati prvi stomatolozi!

U 18. stoljeću suvremenu je stomatologiju utemeljio francuski kirurg Fauchard, a prvi stomatološki fakultet u svijetu započeo je s radom 1840. u Baltimoreu u SAD-u

U 18. stoljeću suvremenu je stomatologiju utemeljio francuski kirurg Fauchard, a prvi stomatološki fakultet u svijetu započeo je s radom 1840. u Baltimoreu u SAD-u

Danas, kada nam je u nastajanju 2018. godina, kada je u tijeku stoljeće tehnologije, nijedan čovjek ne može zamisliti da ne postoji stomatolog. Navikli smo na ljude koji liječe najjaču bol u zubima, na osobe u bijelim kutama  kojih se plaše ljudi svih generacija, i na osobe koje nam u usta stave malu napravicu i izliječe bol zbog koje noćima nismo spavali. Da, riječ o stomatolozima, a prije 178 godina počelo je njihovo školovanje.

Izvor: Pixabay

Suvremenu stomatologiju utemeljio je u XVIII. st. francuski kirurg P. Fauchard, koji ju je odvojio od kirurgije. Prvi stomatološki fakultet u svijetu započeo je s radom 1840. u Baltimoreu u SAD-u i trajao je dvije godine Otvoren je zahvaljujući akciji Generalne skupštine Maryland. Njegovi suosnivači bili su liječnici Horace H. Hayden i A. Harris, obojica uključeni u Pierre Fauchard Academy Hall of Fame. Liječnik Harris ujedno je imao i dvije vrlo bitne uloge na fakultetu – dekana i profesora praktične stomatologije gdje je svoje znanje prenosio na buduće stomatologe. Nakon njegove smrti, dekan je postao dr. Hayden.  

Utemeljenje ovakve vrste fakulteta označilo je bitnu karakteristiku za razvoj profesije stomatologa u SAD-u, ali i u svijetu. Uređenje i sama struktura fakulteta temelji se na kvalitetnoj zdravstvenoj literaturi, stručnom obrazovanju i formalnoj organizaciji. Također, ovakav fakultet povukao je i izradu prvog stomatološkog časopisa, American Journal of Dental Science. U to je vrijeme jako mali broj ljudi, njih tristotinjak u cijelom svijetu, bilo obrazovano za stomatologa. Ostali su imali vrlo površno i nestručno obrazovanje. Prvi pretplatnici na stomatološki časopis postali su vođe novoosnovane profesije –   stomatologije. 

Fakultet postoji i danas. Glasi za jedan od najnaprednijih fakulteta po pitanju stomatološkog obrazovanja. Nalazi se u Ulici West, u zgradi obnovljenoj 2006. godine s ukupno 12 katova. Nova zgrada zamijenila je staru, koja je bila relativno mlada s 30 godina starosti. U nju je uloženo preko 140 milijuna dolara, što je najveći iznos koje je sveučilište uložilo u izgradnju.

 

Izvor: Pixabay

U Hrvatskoj, prvi Stomatološki fakultet otvoren je u glavnom gradu 1948. godine na Odontološkom odsjeku Medicinskog fakulteta, a trajao je četiri godine Samostalni fakultet osnovan je 1962. godine i trajao je pet godina. Sada, u skladu s Bolonjskim zakonom, traje ukupno šest godina. Nakon završenih šest godina, student ima pravo specijalizaciju struke kao što su: obiteljska stomatologija, stomatološka protetika, ortodoncije, pedodoncije, dentalne patologije i endodoncije, oralne patologije, parodontologiije i oralne kirurgije. Također, umjesto stomatologija, često se rabi naziv odontologija odnosno zubarstvo, što podrazumijeva znanje o zubima. 

FOTO: WIKIPEDIA