LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Rođen Umberto Eco, autor kojem je „Ime ruže“ donijelo svjetsku slavu

Kad bi danas bio živ, Umberto Eco slavio bi 86. rođendan. Svjetsku slavu stekao je djelom „Ime ruže“, ali njegov opus krije još mnoga zanimljiva i važna djela.

Kad bi danas bio živ, Umberto Eco slavio bi 86. rođendan. Svjetsku slavu stekao je djelom „Ime ruže“, ali njegov opus krije još mnoga zanimljiva i važna djela.

Grad koji je poznat još od davne 1168. godine, smješten na sjeveru Italije, turiste privlači svojim klasičnim talijanskim građevinama, ne baš tako poznatim muzejima, ali svakako vrijednima divljenja, dao je čovjeka koji je cijelom svijetu u naslijeđe ostavio djela koja će čitati generacije. U gradu Alessandriji na današnji dan, 5. 1. 1932. godine, rođen je Umberto Eco, talijanski romanopisac, lingvist, esejist i filozof. 

Veliki broj njegovih djela, koja su tematski bila vezana uz kriticizam, povijest i komunikaciju, prevedena su na brojne strane jezike. 

Ionako zanimljivo prezime obitelji Eco zapravo je akronim od riječi ex caelis oblatus, što bi u prijevodu s latinskog značilo poklon od BogaNjegov otac, Gulio Eco, prije odlaska u rat bio je knjigovođa, a Umberto se s majkom Giovannom tijekom rata preselio u malo mjesto, u PiedmonteseOtac je htio da se bavi pravom, ali umjesto toga on je studirao na Sveučilištu Turin srednjovjekovnu filozofiju i književnost, a 1954. godine doktorirao je na temi Tome Akvinskog. Ono što je zanimljivo jest da je u to vrijeme proživljavao krizu vjere te je tada i napustio Katoličku Crkvu i kasnije se izjašnjavao kao ateist. 

Jedno vrijeme radio je i kao urednik RAI televizije u Italiji, a predavao je i na Sveučilištu Turin. godine 1962. oženio je Renatu Ramge, njemačku profesoricu umjetnosti s kojom je imao dvoje djece, kćer i sina. 

Bolja je stvarnost od snova: ako je nešto stvarno, onda je stvarno i ti nisi ništa tu kriv. – Umbertove su riječi.

Prvu knjigu, koja je ujedno bila i nastavak njegove doktorske teme, objavio je 1956. godine pod nazivom Estetički problemi Tome Akvinskog, a već tri godine kasnije objavljuje drugu knjigu Razvoj srednjovjekovne estetike

Godine 1962. piše Otvorena djela, a kasnije esej Fenomenologija Mikea Bongiorna. Nakon toga napisao je još nekoliko eseja i knjiga, postajao je sve popularniji u Italiji, bio je gost predavač na različitim sveučilištima te su njegove radove objavljivali u časopisima i novinama diljem Italije. 

Veliki broj talentiranih osoba u svijetu nikada ne doživi slavu kakvu zaslužuje, neki od njih nikada ne dosegnu onu publiku koju njihovi radovi zaslužuju. Priče o uspjesima različite su kod svake osobe, kod svih onih koji pišu to je različito, neki postanu poznati već nakon prvog djela, a neki tek svojim zadnjim djelom ili čak posmrtno postanu svjetski priznati. Umberto Eco popularnost je stekao svojim djelom Ime ruže koje je bilo gotovo 1980. godine i to je ujedno bilo djelo koje mu je donijelo svjetsku slavu. Kao veliki ljubitelj i poznavalac srednjega vijeka, svoje znanje stavio je na papir, u knjigu koja je danas postala djelo koje bi svaki akademski obrazovani građanin trebao pročitati. Po uzoru na knjigu snimljen je i film sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. 

Već 1988. godine objavljeno je Umbertovo novo djelo koje je publika dobro prihvatila te je izdano u mnogobrojnim primjercima. Foucaultovo njihalo novela je o tri izdavača koji su podcijenjeni na mjestu gdje rade i radi zabave smišljaju teoriju zavjere u koju se na kraju i sami upetljaju.

FOTO: Pinterest

Ostala njegova djela su Otok prethodnog dana čija je radnja smještena u 17. stoljeće; 2000. godine piše djelo Baudolino, priču o vitezu koji spašava povjesničara Niketasa Koniatosa i priča mu o svojim dogodovštinama; Tajanstveni plamen kraljice Loane gdje je protagonist radnje prodavač knjiga koji ima djelomičnu amneziju i pokušava se sjetiti svoje prošlosti. godine 2010. piše djelo Praško groblje, a 2015. godine Nulti broj

Osim svega, Umberto je bio i professor emeritus na Sveučilištu Bologna od 2008. godine  

S obzirom na to da mu je bio dijagnosticiran rak, borba s teškom bolesti prestala je 19. veljače 2016. godine, kada je Eco umro u Milanu. 

FOTO: PINTEREST