LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veličanstven prizor

U siječnju će se na nebu pojaviti dva puna Mjeseca

Nakon neprospavane novogodišnje noći, sljedeća noć zaljubljenicima u pune Mjesece također će biti bez sna jer se na nebu pojavljuje Vučji Mjesec.

Nakon neprospavane novogodišnje noći, sljedeća noć zaljubljenicima u pune Mjesece također će biti bez sna jer se na nebu pojavljuje Vučji Mjesec.

Nema vjernijeg prijatelja od Mjeseca koji cijelo vrijeme prati naš planet Zemlju. Od davnina su ljudi bili fascinirani njegovom pojavom vežući svoja vjerovanja uz njega. Posebno upečatljiva pojava je Mjesec u svojoj potpunoj pojavi – pun Mjesec. Naši preci nadjenuli su različite nazive svakom Mjesečevom obliku. Najpoznatiji je pun Mjesec koji je dobio još nekoliko imena ovisno o izgledu ili vremenu pojavljivanja. Najčešće možemo čuti neke od ovih naziva: Mliječni Mjesec, Pijani Mjesec, Stari Mjesec, Mjesec Jaje, Krvavi Mjesec, Vučji Mjesec.

Posljednja dva, Krvavi i Vučji Mjesec, u sljedećem će se mjesecu pojaviti na nebu. Već 2. siječnja, na dan nakon Nove godine, odnosno u noći s Nove godine na sljedeći dan moći ćemo uživati u pogledu na Vučji Mjesec. Tada će se pokazati tko je pravi zaljubljenik u pune Mjesece jer će te noći Mjesec svoju punoću doseći u 3 h i 24 min. Stoga tko zaista želi, naći će načina da ga vidi, makar žrtvovao svoj san. Vučji Mjesec krasi sreberna boja i sjaj te se vidi nešto veći nego obično. Mjesec poprima takav izgled kada je na najmanjoj udaljenosti od Zemlje.

Suprotno Vučjem, Krvavi Mjesec se nalazi na najvećoj udaljenosti od Zemlje. Zbog svoje žarko narančaste boje, gotovo crvene, dobio je naziv „krvavi“. Mjesec će u točku najveće udaljenosti od Zemlje doći 30. siječnja u 10 h i 54 min, a svoj puni oblik dosegnut će 31. siječnja u 14 h i 27 min. Vremenska zona u kojoj se nalazimo onemogućit će nam pogled na Krvavi Mjesec u siječnju, no ostaje nam mogućnost da uživamo u Vučjem Mjesecu. Budući da su tada studenti na praznicima, moći će si priuštiti još jednu neprospavanu noć. 

FOTO: FLICKR