LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tea Tizaj

Umjerenost je smrt života

Ne dozvoli da ti se vlastita egzistencijalnost svede na preživljavanje. Budi najneumjereniji i najluđi. Sve je u ekstremnosti. Ekstremno sretan, ekstremno tužan, sve je bolje od biti okej.

Ne dozvoli da ti se vlastita egzistencijalnost svede na preživljavanje. Budi najneumjereniji i najluđi. Sve je u ekstremnosti. Ekstremno sretan, ekstremno tužan, sve je bolje od biti okej.

Životna lekcija. Duhovna obnova. Life coaching. Kako ti srcu drago. Ionako je to sad u trendu. Dala bih se kladiti da je do ovog trenutka izmišljen još jedan naziv. Naziv za pojam koji zovem moraliziranje. Moralizirati (franc. preko njem.) – davati, dijeliti nekomu moralne pouke, propovijedati moral. Ne mogu ne primijetiti kako se svi osjećaju pozvanima vršiti gore navedenu radnju. Jer svi znaju bolje od tebe. Očigledno.

Sjedim na terasi zagrebačke špice, upijam sunčevu svjetlost, uživam. Idiličnu sliku prekidaju biološke jedinke za suprotnim stolom. Kaos. Pokolj. Uši mi već polako krvare. Dvadeset minuta biološka jedinka broj 1 govori biološkoj jedinki broj 2 kako ga nije smjela ostaviti. Imala je osiguranu budućnost pored njega. Siguran život. Bila je to kap koja je prelila čašu. Meni, ne njoj. Da popijem tri gutljala kave odjednom i ustanem se (gastritis me stigao dan poslije, ali hej, sve za potrebe dramatičnosti). Iako bih voljela da je ona bila ta kojoj je kap prelila čašu. Za neki šamar, recimo. Ok, možemo biti i malo manje radikalni. Kap koja joj je prelila čašu da veli „stop“. Izgleda da dotična biološka jedinka broj 1 tog dana nije naučila lekciju.

Nemoj se zadovoljiti doziranim količinama. Kad si u vezi – nađi nekog koga se ne možeš zasititi. Imaj ga cijelog. Nemoj se ograničavati. Nemoj dozirati. Pošalji mu 30 poruka. Ljubav i pažnja se ne doziraju. Ne kalkuliraj. Ne živi u sigurnoj luci. Iako to značilo da će ti biološka jedinka broj 2 moralizirati. Pardon, držati life coaching. Ipak zvuči prihvatljivije, jel?

Doziranje je smrt ljubavi, a umjerenost je smrt života. Ako imaš jedan život, zašto biti umjeren? Koji filmovi i koje knjige su doživjeli svoje svjetlo dana u umjerenim okolnostima i potekli od umjerenih ljudi? Zašto bi netko želio da mu život bude dosadan? Ne dozvoli da ti se vlastista egzistencijalnost svede na preživljavanje. Budi najneumjereniji i najluđi. Sve je u ekstremnosti. Ekstremno sretan, ekstremno tužan, sve je bolje od biti okej. Ako opisuješ sebe s okej, to nije sreća. To je prihvaćanje realnosti. A zar nije cijela poanta života biti sretan?

FOTO: PIXABAY