LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neki su „božićniji” od drugih

Osam božićnih filmova koji nisu „Sam u kući”

Donosimo popis osam božićnih filmova koje možete pogledati ove praznike. Trudili smo se izbjeći klasike, ali neke se jednostavno ne smije izostaviti s popisa.

Donosimo popis osam božićnih filmova koje možete pogledati ove praznike. Trudili smo se izbjeći klasike, ali neke se jednostavno ne smije izostaviti s popisa.

S obzirom na to da su praznici pred vratima, za to studente uglavnom znači odmor od obaveza na faksu, vraćanje kućama (ako ne studiraju u rodnom gradu) i cuganje s prijateljima koje nisu dugo vidjeli. Praznički se mamurluk, između ostalog, liječi i tako što dan poslije ostanete u kući, zamotate se u dekicu, jedete božićne kolače i/ili francusku salatu i odradite maraton božićnih filmova. Donosimo vam osam prijedloga za takav maraton…

1. LOVE ACTUALLY (2003)

Iako smo namjerno preskočili Sam u kući jer, koliko god taj film značio Božić, ipak smo ga se malo zasitili. Love Actually jednostavno nismo mogli preskočiti. Film je božićni klasik i poprilično smo sigurni da ste ga gledali pa ne treba pretjerano opisivati radnju. Dovoljno je samo podsjetiti na Hugha Granta u ulozi smušenog premijera, ekscentričnog pjevača Billya Macka, poznatu To me you are perfect scenu kada se Mark pojavi pred vratima udane Juliet na čijem je vjenčanju bio kum, malenog Samuela na bubnjevima i činjenicu da je redatelj filma Richard Curtis zaslužan i za Četiri vjenčanja i sprovod, Notting Hill, Dnevnike Bridget Jones i još mnogo poznatih filmova.

Izvor: Tumblr

2. IT'S A WONDERFUL LIFE (1946)

Ljubitelji crno-bijelih filmova sigurno su nekad pogledali ovaj film. Riječ je o klasiku koji se bavi filozofskim pitanjem značenja života. George Bailey (James Stewart) cijeli je svoj život stavljao druge ispred sebe, zbog čega nije ostvario vlastite ciljeve i želje. Izmoren i bez nade, u jednom trenutku svog života razmišlja o samoubojstvu. Međutim, tada ga posjeti anđeo imena Clarence koji mu pokaže kako bi život njegovih bližnjih izgledao bez njega. Osim lijepe poruke, film se isplati pogledati, naravno, i zbog šarma starih filmova.

Izvor: Tumblr

3. THE HOLIDAY (2006)

Kao i prva dva filma, i ovaj ste vjerojatno već gledali jer se nalazi na svakom popisu božićnih filmova. Film nije neko kinematografsko postignuće, ali uz komične elemente ima sve što vam treba za pustiti mozak na pašu i možda pustiti pokoju suzu. Osim toga, ima i Judea Lawa.

4. THE NIGHT BEFORE (2015)

Ako vam nije do plakanja, ovo je savršena božićna komedija u kojoj nije riječ o romantičnoj ljubavi, već o prijateljskoj. Radnja se vrti oko tri prijatelja koji su dugi niz godina svaki Božić provodili zajedno. Sada kada su prešli tridesetu, situacija je pomalo drugačija jer je jedan od njih postao velika faca i poznati sportaš, drugi se priprema za novu životnu ulogu, a to je uloga oca, a trećem se čini da im je ovo posljednja prilika za zajednički nemoralni božićni provod. I tako počinje priča u filmu koji se može smatrati svojevrsnim božićnim filmskim hibridom Mamurluka i Velikog Gatsbyja. Valja dodati da je i glumačka postava fantastična – Joseph Gordon Levitt, Seth Rogan i Anthony Mackie.

Izvor: Tumblr

5. EYES WIDE SHUT (1999)

Ovo je posljednji film redatelja svih redatelja Stanleyja Kubricka, koji nije doživio njegovu premijeru. Tom Cruise glumi njujorškog doktora koji se odlučuje na opasno putovanje otkrivanja tajni vlastite seksualnosti i morala nakon što mu supruga, koju glumi Nicole Kidman, prizna da ga je jednom prilikom gotovo prevarila. Šostakovičev Drugi valcer i scene orgija pod maskama u veličanstvenom ambijentu ne čine ovaj film savršenim za gledanje u krugu obitelji, u božićnoj atmosferi, ali radnja je smještena u božićno vrijeme, pa zašto ne?

6. METROPOLITAN (1990)

Ako volite intelektualnu masturbaciju mladih Njujorčana iz visokog društva kojima su glavni problem česte gala večere za vrijeme božićnih praznika, onda će vam ovaj film biti jako zanimljiv. Pomutnju u njihove redove, naviknute na razgovore o književnosti, socijalizmu i socijalnoj mobilnosti, uz kartanje bridža, donosi Tom, koji pripada nekoj drugoj socijalnoj skupini i koji osuđuje njihov način života.

Izvor: Tumblr

7. EDWARD SCISSORHANDS (1990)

The Nightmare Before Christmas i Edward Scissorhands obavezna su filmska božićna lektira iz opusa velikog Tima Burtona, iako se potonje rjeđe nalazi na ovakvim listama. Radnja filma vrti se oko Edwarda, čudovišta koje je cijeli svoj život živjelo u izolaciji. Znanstvenik koji ga je stvarao je pritom umro, pa Edward umjesto dlanova ima škare. Johnny Depp, vjerojatno najdraži Burtonov suradnik, utjelovljuje ovo čudovište mekog srca, a naša se srca slamaju uglavnom na scenu kada Kim (Winona Ryder), u koju je Edward zaljubljen (doduše i Depp je tada zaista bio zaljubljen u Ryder), uživa u snijegu koji Edward stvara i tijekom tog procesa ju nenamjerno ozlijedi.

8. WHEN HARRY MET SALLY (1989)

Osim poznate scene u kojoj Meg Ryan u punoj zalogajnici glumi način na koji žene glume orgazam, ovaj film ima i drugih kultnih scena. Radnja se vrti oko dosadnog pitanja mogu li žene i muškarci zaista biti prijatelji, ali je unatoč tomu riječ o kvalitetnoj romantičnoj komediji koja završava, ponovit ću epitet – kultnom scenom u kojoj Harry izjavljuje ljubav svojoj dugogodišnjoj prijateljici baš na Novu godinu. Dodali bismo još samo kako je odjeća Meg Ryan fantastična i podsjeća na androgene outfite Diane Keaton u Woody Allenovom filmu Annie Hall. Zapravo podsjeća na outfite Diane Keaton općenito (osim u Kumu). 

Izvor: Tumblr

FOTO: PIXABAY