LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preporuka Naklade Ljevak

Svjetski publicistički hitovi za dugu, hladnu zimu koje ćete uživati čitati u toplini svoga doma

Povodom skorog obilježavanja značajne 15. godišnjice uspješnog postojanja Biblioteke Bookmarker Naklada Ljevak pripremila nam je zanimljiv popis nekoliko novih i atraktivnih književnih naslova iz područja publicistike koji bi mnogim knjigoljupcima mogli izmamiti veliki osmijeh na lice.

Povodom skorog obilježavanja značajne 15. godišnjice uspješnog postojanja Biblioteke Bookmarker Naklada Ljevak pripremila nam je zanimljiv popis nekoliko novih i atraktivnih književnih naslova iz područja publicistike koji bi mnogim knjigoljupcima mogli izmamiti veliki osmijeh na lice.

Ray Bradbury, poznati francuski pisac, scenarist i pjesnik, jednom je prilikom izjavio kako se knjigama trebamo uvijek iznova vraćati, a one nas, baš poput vjernih prijatelja, nikada neće iznevjeriti, nikada prestati voditi. I nekako nam se čini kako bi se istinski zaljubljenici u čitanje i knjige itekako složili s njime.

Mnogi od nas zasigurno mogu pretpostaviti koliko samo blagodati i koristi ljubav prema čitanju može imati ne samo na fizičko već i, možda još važnije, na mentalno zdravlje. Ukoliko iz nekog nepoznatog razloga još uvijek niste posve uvjereni u te sada već znanstveno potkrijepljene činjenice, dopustite da jednom zauvijek utvrdimo gradivo i, ističući barem nekoliko pozitivnih učinaka njegovanja ove iznimno korisne navike, otklonimo svaki preostali djelić sumnje koji vas potencijalno sprečava da vas čaroban svijet knjiga u potpunosti obori s nogu.

FOTO: Pinterest

Zaista je bezbroj načina na koje čitanje može uvelike oplemeniti i osnažiti naš duh i naše tijelo. Možda je najvažnije naglasiti izrazito povoljno djelovanje čitanja na proces poboljšanja našega pamćenja. Svakako nije naodmet spomenuti i fascinantnu znanstvenu činjenicu da se ovom aktivnošću može čak i „izbrisati" nekoliko godina starosti najmoćnijeg računala našega tijela – mozga. Dakako, ove su intrigantne informacije tek mali dio šarolike lepeze dragocjenih dobrobiti čitanja, a sigurni smo kako su oni okorjeli knjiški moljci među vama već odavno prepoznali nemjerljive vrijednosti koje može iznjedriti velika ljubav prema pisanoj riječi.

Vodeći se ovom filozofijom, Naklada Ljevak već dugi niz godina aktivno i predano radi na kreiranju izvanrednih mogućnosti za naše kulturno i intelektualno uzdizanje na području hrvatske i svjetske književnosti. Ovoga nam puta donosi kratak, ali kvalitetan popis preporuka specifično koncentriran na najistaknutije aktualne književne novotarije iz svijeta publicistike. Kako su se na odabranoj književnoj listi pronašla djela zaista raznovrsne tematike, na popisu će se moći pronaći ponešto za svakoga, no posebice će biti interesantan pravim ljubiteljima izvrsnih publicističkih djela.

FOTO: Pinterest
 
Za početak, predstavit ćemo zanimljivo, provokativno i pomalo nesvakidašnje djelo Utopija za realiste, čiji je autor talentirani suvremeni mislilac i pisac Rutger Bregman. Podrijetlom iz zemlje tulipana i vjetrenjača, ova nam mlada književna zvijezda u usponu u svojoj četvrtoj knjizi donosi svjež i inovativan pogled na kontroverzno pitanje uvođenja univerzalnoga temeljnog dohotka koje već godinama zaokuplja pažnju različitih društvenih i političkih centara moći. Kompleksna problematika oko koje se već više od nekoliko desetljeća lome koplja na globalnoj političkoj pozornici više nije, kako ističe autor, nedostižan utopijski mit, već realistička ideja koja danas nadilazi jednostavnu tradicionalnu podjelu na lijevo i desno orijentirane političke sustave. U duhu konkretiziranja i pretvaranja ideje o temeljnom dohotku iz utopističke vizije u samu stvarnost Bregman snažno argumentira svoje pozitivno stajalište prema strateškoj potrebi uvođenja ovakve mjere uvjerljivo razlažući razloge koji potkrepljuju tezu kako je stigao pravi, a možda i krajnji društveni trenutak za pokretanje ovog složenog procesa. Ako vam se opisana tema čini primamljivom, a usto i inače pokazujete veliko zanimanje za dubinska i slojevita promišljanja o važnim društvenim pitanjima, ovo bi vam onda svakako moglo zaokupiti pozornost jer je posebno namijenjeno svakome tko želi biti aktivno uključen u diskusiju o daljnjem razvoju i neposrednoj budućnosti našega društva. 
 
Internet nije odgovor, nadasve zanimljivo i provokativno djelo koje kritički propituje temeljne sastavnice suvremenih globalnih društvenih odnosa, dolazi nam iz pera cijenjenoga britansko-američkog književnika i teoretičara Andrewa Keena. Pružajući detaljan povijesni pregled ekonomskog i tehnološkog razvojnog puta danas sveprisutnih informacijskih tehnologija, Christopher Hitchens Interneta uvjerljivo se i odvažno hvata u koštac s ne tako bajnim, a dalekosežnim posljedicama i utjecajima internetske revolucije na ekonomske sustave, kulturne vrijednosti, ali i na društvo u cjelini. Keen u djelu kvalitetno razmatra izrazito složen proces preobražaja modernoga društva u globalno umreženo društvo koje se u eri informacionalizma ne može obraniti od monetiziranja gotovo svih ljudskih aktivnosti, neupitne tržišne vladavine te strelovitog uspona veoma utjecajnih tehnoloških divova. Budući da i sam pripada skupini važnih protagonista internetske revolucije s godinama radnog staža u najznačajnijem svjetskom centru za tehnološke inovacije, famoznoj Silicijskoj dolini, autor nam donosi kvalitetan insajderski manifest o nepovoljnim društveno-ekonomskim ulogama Interneta u današnjem suvremenom svijetu prožetom gustim globalnim informacijsko-komunikacijskim mrežama.  
 
Još jedan hvaljeni svjetski publicistički hit, Islamski Isus, napisao je Mustafa Akyol, turski pisac i novinar. U ovom odlično prihvaćenom književnom djelu autor nas upoznaje s pričom o Isusu i njegovoj majci Mariji, no to čini upravo na onaj način na koji su ove centralne religijske figure prikazane u Kur'anu, svetoj knjizi muslimana koja predstavlja glavni izvor islamskoga naučavanja. Akyol temeljito istražuje ključne sličnosti i razlike između islamske slike o Nazarećaninu i njegova prikaza u najdragocjenijoj knjizi kršćana – Bibliji. Otkrivajući fascinantna poklapanja i sličnosti između islamske religijske tradicije i judeokršćanskoga nauka, autor nastoji pronaći konkretne odgovore na vrlo intrigantna pitanja o samim ishodištima islamske vjere i razmjera njezine povezanosti s judaizmom i kršćanstvom. Propitujući religijske prikaze i narative o Isusovu drugome dolasku utkane u muslimanska vjerovanja, Islamski Isus na provokativan način objašnjava koncept "islamske kristologije" i tako navodi na dubinska promišljanja o prošlim i sadašnjim te nerijetko izrazito problematičnim odnosima muslimana i kršćana. Glavnim premisama ove knjige autor želi pokazati kako upravo život i djelovanje Isusa Krista mogu posjedovati onu ujedinjujuću snagu koja u sebi krije izvanrednu sposobnost rušenja čvrsto postavljenih barijera među trima velikim religijama. Takvom atraktivnom tematikom, zanimljivim stilom pisanja i studioznom pronicljivošću ovaj je turski autor svoje književno djelo uspješno progurao u sam vrh aktualne svjetske publicističke književnosti. 
 
I posljednji na popisu, no ništa manje vrijedan, izvrstan je publicistički hit iz domaće književnosti Smrt u dalmatinskom zaleđu: Mirila od rituala do teatra. Autor Mario Katić, hrvatski antropolog i etnolog, iznosi nam saznanja i zaključke donesene tijekom vlastita višegodišnjeg istraživanja na prostoru zaobalnog dijela primorske Hrvatske. Središnji koncept autorova djela zauzima pojam mirila, koji označava prakse obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom na prostoru koji je odredila lokalna zajednica. Koristeći se sredstvima i metodolološkim okvirima multilokalne etnografije, Katić proširuje dosadašnje istraživačke radove na tom području koji su se posebice fokusirali na religijska i simbolička značenja mirila, no pritom su znatno zanemarivali njihova značenja u sklopu mnogo širih društvenih i kulturnih praksi. Upravo zbog toga glavni cilj autora jest upoznati nas s konceptom mirila i njihovih značenja koja je neophodno promotriti kao fundamentalne dijelove nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Iznoseći rezultate vlastita dugogodišnjega terenskog i arhivskog istraživanja, Katić nam otkriva sve tajne ovih zanimljivih praksi, a njihova povijesna značenja i antropološke vrijednosti opisuje kroz njihovo povezivanje s pojavom i širenjem turističke djelatnosti, izvedbenom umjetnosti i mjestom sjećanja. Kako ističe autor, promjenom životne svakodnevice, pojavom turizma i institucionaliziranjem smrti mirila su od gotovo nestale religijsko-simboličke prakse postala vrijedna nematerijalna kulturna baština i interesantna turistička atrakcija južnoga Velebita. Ovo bi inovativno publicističko djelo moglo posebice zanimati sve zaljubljenike u povijest i antropologiju koji žele proširiti i produbiti vlastita saznanja o hrvatskoj kulturnoj baštini, etnografskim istraživanjima i povijesnim praksama koje predstavljaju dio regionalnih specifičnosti hrvatskoga podneblja. 
 
bookmarker_press
FOTO: Naklada Ljevak
 
I za kraj možemo samo reći kako, čini nam se, dolazak dugih, hladnih zimskih dana predstavlja pregršt idealnih prilika da se zavalite u udoban naslonjač, odaberete jedan od zanimljivih ponuđenih naslova i upustite se u jedinstvenu i neponovljivu avanturu čarobnog svijeta knjiga koji vas gotovo nikada neće ostaviti ravnodušnim. 
FOTO: PINTEREST