LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prema preporuci Lumen izdavaštva i Školske knjige

Za hladne jesenske noći odaberite štivo koje će vam zagrijati dušu

Kišovito jesensko vrijeme i tmurni zimski dani za sve su knjigoljupce idealno vrijeme za opuštanje u toplom domu uz dekicu, vrući čaj i zanimljivo štivo. U tu vam svrhu donosimo popis neodoljivih aktualnih naslova za nadolazeću sezonu dugih zimskih večeri po mjeri svakog ljubitelja pisane riječi.

Kišovito jesensko vrijeme i tmurni zimski dani za sve su knjigoljupce idealno vrijeme za opuštanje u toplom domu uz dekicu, vrući čaj i zanimljivo štivo. U tu vam svrhu donosimo popis neodoljivih aktualnih naslova za nadolazeću sezonu dugih zimskih večeri po mjeri svakog ljubitelja pisane riječi.

Jeste li znali da knjiga posjeduje supermoći? Ako vam se ova izjava doista čini pretjeranom, dopustite da objasnim i uvjerim sve one skeptične, koji se nevoljko hvataju čitanja, da se s vremena na vrijeme itekako isplati uzeti knjigu u ruke i zaroniti u neku drugu dimenziju. Ako ništa drugo, onda barem radi vlastita zdravlja! Naime, provedena znanstvena istraživanja pokazuju kako čitanje, kao vrlo korisna aktivnost koja stimulira pojedine neurološke regije u mozgu, može iznimno povoljno utjecati na podizanje osjećaja zadovoljstva, a time i na poboljšanje cjelokupne kvalitete našeg života.

Nebrojene blagodati ove aktivnosti odlikuju se i u činjenici da dugo čitanje može značajno oplemeniti i obogatiti naša iskustva, uvelike nam pomažući u kreiranju boljeg razumijevanja događaja i osjećaja koje svakodnevno proživljavamo. Stoga, ako želite vježbati mozak i održati ga aktivnim i mladim te barem nakratko rastjerati dugo i dosadno zimsko sivilo, oboružajte se dobrom knjigom. Čitanje ponosno zauzima dragocjeno mjesto na samom vrhu ljestvice najučinkovitijih saveznika u borbi protiv vječnog neprijatelja suvremenog društva – stresa.

Foto: Pinterest

A vi, knjigoljupci kreativnijega duha, koji ste u stalnoj potrazi za nepresušnim izvorom inspiracije i nije vam nimalo mrsko izgubiti se u čarobnom i nepredvidljivom svijetu knjiga, ne tražite dalje, jer će se na ovom popisu pronaći ponešto i za vas! Možda će baš neko od štiva koje donose Lumen i Školska knjiga postati vaši novi omiljeni naslovi kojima ćete upotpuniti one male, neiskorištene djeliće polica kućne biblioteke.

Kakvi god bili vaši interesi, naš je savjet da odvojite mrvicu slobodnoga vremena, udobno se smjestite u toplini najdražeg kutka (obiteljskog ili studentskog) doma i prepustite se uživanju u posebnim čarima knjiških noviteta koji vas neće razočarati.

Popis preporuka započet ćemo jednim od najupečatljivijih naslova godine, briljantnim distopijskim romanom Sluškinjina priča. Njegova je iznimno hvaljena ekranizacija stekla milijunski broj obožavatelja diljem svijeta i pomela žestoku konkurenciju na ovogodišnjoj dodjeli najuglednije televizijske nagrade Emmy. No vratimo se intrigantnoj fabuli ovog kontroverznog književnog djela. Ne bismo pretjerali kada bismo rekli da je radnja romana itekako zastrašujuća, jer njegova autorica, Margaret Atwood, priču smješta u totalitarnu Republiku Gilead u kojoj su ženama oduzeta sva prava, a njihova primarna uloga svela se na prisilno obavljanje dužnosti u pukom procesu reprodukcije. Za sve vjerne obožavatelje M. Atwood, „kraljice distopijske književnosti", tu je i uzbudljivi roman Ludi Adam. Radi se o završnom dijelu trilogije, kojom kanadska spisateljica opisuje život u ruševinama tek nekolicine preživjelih nakon namjerno proizvedene biotehnološke katastrofe, a koja je s lica zemlje izbrisala gotovo cijelu ljudsku vrstu.

Američka književnica Stephenie Meyer, vjerojatno najpoznatija po megapopularnoj, ali i donekle omraženoj Sumrak sagi o vampirima i vukodlacima, u napetom nas trileru Kemičarka uvodi u uzbudljiv svijet špijuna, tajni i ubojstava. U bondovskom stilu, u djelu pratimo genijalnu znanstvenicu, zaposlenicu američke tajne službe koju upravo vlastiti poslodavac svim silama pokušava smaknuti. Nadasve zanimljivo i inovativno ili već viđeno; procijenite sami nakon čitanja. Ako je M. Atwood zaslužila titulu prve dame distopijskog romana, mnogi bi američkog pisca Stephena Kinga jednoglasno proglasili kraljem horora. Sve ljubitelje njegovih djela razveselit će vijest o izdanju Izvlačenja trojke, drugog sveska popularnog epskog serijala Kula tmine. U fokusu fabularne linije nalazi se revolveraš Roland koji na svom putovanju alternativnim svemirom mora stići i u naš svijet te, pogađate, pronaći Kulu tmine. 

Zanimljivu priču o neobičnom dječaku donosi nam američki pisac David Levithan, autor fikcijskog romana Svakoga dana. I zaista, svaki novi dan za glavnog junaka, 16-godišnjeg dječaka nazvanog A, znači samo jedno - novo tijelo, novo lice, novi identitet. To je jedino što poznaje, jer je u tijelu druge osobe proveo doslovce svaki dan svoga života. No što će se dogoditi kada susretne djevojku Rhiannon i prvi put u životu osjeti ljubav? Odgovor na ovo pitanje možete dobiti samo na jedan način - čitanjem knjige. Ako vas pak više intrigira svijet samoiscjeljenja i energetskih tokova povezanih s različitim razmatranjima koncepata ljudskog zdravlja, mogla bi vas zanimati knjiga Inne Segal. Ona je iscjeliteljica i tv voditeljica koja Tajnim jezikom vašeg tijela donosi sasvim novi pogled na povezanost tijela i duha te baca novo svjetlo na naše shvaćanje zdravstvenih problema i njihovih uzroka. 

FOTO: Pinterest

Oni koji se vole prošetati povijesnim stazama mogli bi se vratiti u prošlost čitajući Mladu caricu - Sisi u potrazi za ljubavlju, knjigu koja nas upoznaje s djelićima iz života Habsburgovaca, najmoćnije europske vladarske obitelji. Allison Pataki, autorica romana, u knjizi detaljno prikazuje dvije potpuno različite dimenzije carskog života. S jedne strane blještavilo i raskoš bogatog europskog dvora, a s druge ispraznost, intrige i mračne tajne naizgled lagodnog života na dvoru. Ako ste pak skloniji naslovima s domaće književne scene, izdvojit ćemo nekoliko knjiških noviteta hrvatskih autora po stručnoj preporuci Školske knjige. Farrel, novopečeno djelo poznatog hrvatskog pisca Ivana Aralice, uvodi nas u fascinantnu priču o životu obavijenom ljubavi, izdajom i idealima. U središtu ovog povijesnog romana nalazi se mladić Gašpar Grbeša, član hrvatske emigrantske zajednice u američkom industrijskom gradu Farrelu, a kako je tijek radnje ove zanimljive priče povezan s komunizmom i velikim političkim ideologijama, saznajte tijekom čitanja knjige. 

Svakako je vrijedno spomena i djelo hrvatskog književnika Hrvoja Hitreca, koji nas u intrigantnom biografskom romanu Špilberg upoznaje s povijesnim narativom o neobičnom barunu Trenku, prozvanom ni manje ni više nego hrvatskim Jamesom Bondom 18. stoljeća. Zaljubljenici u hrvatske pjesničke opuse svakako bi trebali zalutati među stihove novog pjesničkog rukopisa Petra Gudelja, jednog od najznačajnjih predstavnika hrvatskog pjesništva 20. stoljeća. Očaravajući opisi mediteranskih krajolika i južnjačkih arhetipova te tradicionalna misaonost i nadrealna vizualnost koji krase Gudeljevu književnost pretočeni su u djelo Da zađe Mjesec, da izađe Sunce. Ono će zadiviti sve ljubitelje istinskog pjesničkog umijeća hrvatske književne i umjetničke scene. 

Na kraju možemo istaknuti samo jednu, ali posve očitu činjenicu - uz ovako šarolik i raznovrstan izbor domaćih i stranih književnih djela, ne preostaje vam ništa drugo nego dočepati se nekog od ponuđenih naslova i aktivirati svoje radoznale moždane vijuge. Jer nikako ne morate biti strastveni knjiški moljac kako biste se nepovratno zaljubili u pisanu riječ!

FOTO: PIXABAY