LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Erasmus+ projekt

VIDEO: „Sunflower Power” doveo mlade Talijane, Rumunjce, Slovence i Turke u Hrvatsku

Prilike koje Erasmus+ pruža puno su šire od onih koje podrazumijevaju isključivo odlazak na semestar na studiranje u drugu zemlju, što dokazuje „Sunflower Power” projekt koji se upravo uspješno privodi kraju.

Prilike koje Erasmus+ pruža puno su šire od onih koje podrazumijevaju isključivo odlazak na semestar na studiranje u drugu zemlju, što dokazuje „Sunflower Power” projekt koji se upravo uspješno privodi kraju.

Suncokret centar za razvoj zajednice privodi kraju provedbu Erasmus+ projekta razmjene mladih Sunflower Power, u kojem sudjeluje 25 mladih iz Hrvatske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Turske. Tijekom projektnih aktivnosti kreiran je videoprikaz toga što su njegovi sudionici radili tijekom deset dana u Hrvatskoj.

 

Suncokret centar za razvoj zajednice (NGO iz Vrginmosta) počeo je s provedbom ovog projekta sredinom veljače 2017. godine, a on traje 10 mjeseci, odnosno do 14. listopada. U osmišljavanju projektne ideje i aplikacije sudjelovali su mladi iz pet partnerskih organizacija: ASK Yourself (Rumunjska), Belen Kaymakamlığı (Turska), Connect (Italija) i Razvojna agencija Kozjansko (Slovenija). Opći ciljevi ove razmjene mladih jesu podizanje svijesti o važnosti recikliranja i ekološki prihvatljivog svakodnevnog ponašanja, kao i promicanje održivog načina života i poduzetništva.

Nakon priprema u svojim nacionalnim grupama, 25 mladih okupilo se u Vrginmostu u periodu od 27. travnja do 6. svibnja 2017. godine kako bi sudjelovali u radionicama i aktivnostima zasnovanim na metodama neformalnog i informalnog učenja. Svaku od partnerskih organizacija predstavljalo je pet mladih osoba (jedan voditelj skupine i četiri sudionika) koje su sudjelovanjem na projektnoj aktivnosti u Vrginmostu dobile priliku za učenje otkrivanjem, kreativno izražavanje te razmjenjivanje znanja u interkulturalnom okruženju. Neke su od radionica koje su mladi osmislili i proveli: recikliranje i kompostiranje otpada, debate o održivosti, sadnja drveća, posjet Petrovoj gori i akvariju u Karlovcu, radionice javnog govora, osmišljavanje poduzetničkih ideja za mještane Vrginmosta, radionice recikliranja i lov na blago s lokalnom djecom i mladima, itd.

Nakon što su se vratili s aktivnosti razmjene mladih u Hrvatskoj, mladi su nastavili s primjenom novih znanja u području recikliranja i održivog razvoja. Neke od aktivnosti koje proveli u svojim lokalnim zajednicama jesu: promoviranje projekta i Erasmus+ programa na društvenim medijima, održavanje predavanja na svojim fakultetima, izrada projektnog postera, pisanje članaka o projektnom iskustvu, sadnja i održavanje vlastitog vrta, itd. U rezultate ovog projekta također se ubrajaju video i letak koje su kreirali sudionici. Više rezultata može se pronaći pretraživanjem hashtaga #sunflowerpowerye u internetskim tražilicama.

Ovaj projekt financiran je sredstvima Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu Erasmus+ programa. Sudjelovanjem u ovom projektu mladi su razvijali neke od osam ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, a na koji su način razvili nova znanja, vještine i stavove naveli su u Youthpass certifikatu. To je alat za usvajanje i priznavanje neformalnog učenja priznat od Europske komisije koji sudionici Erasmus+ projekata mobilnosti mogu priložiti uz životopis pri budućim prijavama za posao.

FOTO: PIXABAY