LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska umjetnost

Nekoliko gradskih lokacija u znaku Zagreb Film Festivala

Glavnina progama 15. izdanja Zagreb Film Festivala održat će se u kinima Europa i Tuškanac. Posjetitelje očekuje čitav raspon filmova s brojnim popratnim sadržajima.

Glavnina progama 15. izdanja Zagreb Film Festivala održat će se u kinima Europa i Tuškanac. Posjetitelje očekuje čitav raspon filmova s brojnim popratnim sadržajima.

Ove jeseni, od 11. do 19. studenog, Zagreb će ponovno postati središtem filmske umjetnosti jer će Zagreb Film Festival u svojem 15. izdanju još jednom publici predstaviti najzanimljivije igrane filmove dugog i kratkog metra iz čitavoga svijeta. U devet festivalskih dana projekcije će se održavati na nekoliko gradskih lokacija, s glavninom programa u kinima Europa i Tuškanac.

Debitantski autori u ZFF-ovom su fokusu od samoga početka pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok će nacionalni natjecateljski program (Kockice) publici predstaviti nova imena na domaćoj kratkometražnoj filmskoj sceni koja zadnjih godina doživljava svoj uzlet i procvat. Hrvatski autori i autorice svoje filmove u trajanju do 30 minuta mogu prijaviti u natjecateljski program Kockice na aktualni natječaj otvoren do 1. listopada.

U natjecateljskom će dijelu biti prikazan bosansko-hercegovački film Žaba, nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije uz potporu Eurimages prema istoimenoj kultnoj kazališnoj predstavi hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića, a u režiji debitanta Elmira Jukića. Film je premijerno prikazan ovog ljeta na Sarajevo Film Festivalu, gdje je s izuzetno visokom ocjenom dobio nagradu publike. Ujedno je to prvi film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Moj prvi scenarij Zagreb Film Festivala, što je u vremenima nestalne regionalne filmske produkcije veliki uspjeh. Industrija, zaseban ZFF-ov program, u sklopu kojeg se radionica održava svake godine i koji objedinjuje različite aktivnosti namijenjene filmskim profesionalcima, i ove će godine dovesti brojna imena filmskog svijeta.

Foto: Kino Europa

U programu Ponovno s nama, koji je od prošle godine natjecateljskog karaktera bit će prikazani filmovi renomiranih filmaša koji su na neki način odrastali sa ZFF-om, a ove godine uključivat će imena poput Andreja Zvjaginceva, velikog ruskog redatelja čiji je novi film Bez ljubavi u Cannesu ove godine nagrađen nagradom žirija. Zvjagincev je stari festivalski znanac, čak dvaput je nagrađen glavnom festivalskom nagradom za svoje filmove Povratak i Izgnanstvo.

Ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina, koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, sa stotom obljetnicom Oktobra za leđima, a pod pritiskom aktualnog vremena i prostora koji izaziva nove otpore, Zagreb Film Festival evocirat će u svom popratnom programu pod nazivom Revolucija / Neposluh provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti. U selekciji filmske kritičarke Diane Nenadić prikazat će se raspon filmova od klasika žanra do recentnih ostvarenja.

FOTO: KINO EUROPA