LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FSB Racing Team

FOTO: Hrvatski studenti novim bolidom projurili europskim stazama

Natjecanje je poznato kao „Formula 1 za studente“. Za razliku od prave Formule 1, u kojoj je jedini cilj biti najbrži na stazi, naglasak u natjecanju Formula Student stavljen je na tehnička rješenja bolida.

Natjecanje je poznato kao „Formula 1 za studente“. Za razliku od prave Formule 1, u kojoj je jedini cilj biti najbrži na stazi, naglasak u natjecanju Formula Student stavljen je na tehnička rješenja bolida.

Nakon napornog trogodišnjeg rada, mnogo neprospavanih noći i ispijenih šalica kave, tipkanja, crtanja i na kraju „šarafljenja“ i masnih ruku, studenti zagrebačkog sveučilišta predstavili su svoj novi bolid – Strix, s kojim su ove godine sudjelovali na dva natjecanja Formule Student – u Njemačkoj i Mađarskoj.

On je, pored njihovih starijih bolida Kune, Risa, Likosa i Arctosa, peti i dosad tehnološki najnapredniji bolid. S obzirom na to da se na natjecanjima ne ocjenjuje samo brzina bolida na stazi, već i inovativnost pojedinih komponenti, studenti Sveučilišta u Zagrebu postepeno su, s godinama, primjenjivali sve bolja i impresivnija rješenja.

FSB Racing Team već je u nekoliko navrata ostvario izvanredne rezultate na natjecanjima te time stekao titulu jednog od najboljih studentskih projekata u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu regije. Posljednji uspješni rezultat studenti su ostvarili 2014. godine na natjecanju Formula Student UK koje se odvija na legendarnoj stazi Silverstone u Velikoj Britaniji, gdje su zauzeli 10. mjesto od ukupno 97 momčadi iz cijeloga svijeta.

Foto: FSB Racing Team

FSB Racing Team prva je hrvatska momčad koja već 13 godina aktivno sudjeluje na prestižnim natjecanjima Formule Student u organizaciji FSAE (Formula Society of Automotive Engineers) i IMechE. Tim se sastoji od 30-ak članova s nekoliko različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Arhitektonskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i drugih. Formula Student najznačajnije je studentsko automoto sportsko natjecanje u osmišljavanju, konstruiranju, predstavljanju i na kraju samoj izradi bolida jednosjeda prema vrlo strogom i precizno definiranom pravilniku.

Natjecanje je poznato kao „Formula 1 za studente“. Za razliku od prave Formule 1, u kojoj je jedini cilj biti najbrži na stazi, naglasak u natjecanju Formula Student stavljen je na tehnička rješenja bolida. Na taj način promovira se i potiče inovativnost te razvoj sposobnosti studenata da teoriju naučenu na fakultetu primjenjuju u praksi.

Za detaljniji pregled putovanja studenata možete posjetiti njihov YouTube kanal – FSB Racing Team koji je poput bloga prenosio njihov život dva tjedna koliko je trajalo natjecanje. Isto tako, za više detalja i fotografija s natjecanja možete posjetiti FSB Racing Team Facebook stranicu te Instragram profil: @fsbracingteam ili se javiti na jednu od e-mail adresa: nediljko.jerkovic@fsb-racing.com, petra.adamovic@fsb-racing.com, antun.pongrac@fsb-racing.com. Djelić atmosfere možete pogledati u našoj fotogaleriji.

FOTO: FSB RACING TEAM