LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za zapošljavanje

Devet izraza kojima nije mjesto u životopisu

Kako biste što prije došli do željenog posla i istaknuli se među mnogobrojnim kandidatima, otkrivamo vam devet izraza koje ne biste trebali korisiti u životopisu jer vam umanjuju šanse.

Kako biste što prije došli do željenog posla i istaknuli se među mnogobrojnim kandidatima, otkrivamo vam devet izraza koje ne biste trebali korisiti u životopisu jer vam umanjuju šanse.

Kada se prijavljujete za neki posao, osim molbe, vrlo je važno imati dobar životopis u kojemu ćete istaknuti sve svoje kompetencije te pokazati poslodavcu zašto ste baš vi pravi izbor. Danas je moguće pronaći različite vrste životopisa, dizajna te raznih savjeta kako učiniti vašu prijavu za posao što boljom. No, ono što je najbitnije u životopisu jest sadržaj, a ako on nije nešto što vas ističe od mase drugih prijavljenih, onda niste na dobrom putu. 

Donosimo vam devet izraza koje, prema stranici Bright Side, vaš poslodavac ne želi ni vidjeti u vašem životopisu i koje vam umanjuju šanse za zaposlenje. 

1. Društveni

Vjerujemo da je većina vas ovu riječ napisala u svom životopisu, a poslodavci je ne vole jer se toliko često koristi pa se može reći da je postala ispraznica. Umjesto toga možete napisati da nemate problema u radu s ljudima različitih društvenih statusa ili se pohvaliti nekim uspjehom kada ste morali komunicirati s ljudima. Tako se vi, umjesto jedne riječi koju koriste gotovo svi, možete istaknuti konkretnim rečenicama, čime u isto vrijeme na poslodavca ostavljate dojam da ste društveni, komunikativni i da imate bogato iskustvo. 

FOTO: Pixabay
 
2. Aktivni

Ova riječ sama po sebi ne govori ništa o vama, preopćenita je da poslodavac može iz nje nešto zaključiti. Stoga predlažemo da ju zamijenite rečenicama u kojima ćete pohvaliti svoje radne navike i trud. Kao primjer, možete napisati da vrlo lako učinkovito planirate radno vrijeme ili da ste uspjeli provesti neki plan u cijelosti.

3. Dobro podnosite stres

Budući da vas poslodavac još uvijek nije upoznao, odnosno nije radio s vama i ne zna kako reagirate u određenim situacijima, isto tako ne zna što vama predstavlja stres. Stoga navođenjem ove fraze niste rekli ništa konkretno o sebi. Umjesto toga možete napisati kako ste imali iskustva u radu gdje su se mijenjali planovi, kada ste morali reagirati brzo ili je došlo do drugih promjena, a vi ste uz sve to uspjeli zadržati produktivnost . Znati se nositi s različitim stresnim situacijama, posebno u današnje vrijeme kada brzo dolazi do promjena, nešto je što daje prednost jednom kandidatu ispred drugoga. Ovakvim izražavanjem poslodavcu jasno dajete do znanja da ste se već susretali s izvanrednim situacija i da s tim nemate nikakvih problema. 

FOTO: Pixabay

4. Brzo učite

Baš kao prethodni izrazi, i ove su dvije riječi preopćenite da bi se moglo zaključiti kako ste vi bolji kandidat od onog drugog koji je isto ovu riječ napisao u životopisu. S obzirom na to da se želite istaknuti, trebali biste i svoj životopis učiniti takvim, a to ćete uspjeti ako svoju sposobnost i volju za učenjem predstavite na pravi način. Napišete li rečenicu u kojoj govorite da se brzo prilagođavate novim uvjetima rada ili ako navedete nešto što ste sami postigli bez pomoći drugih, vrlo je vjerojatno da će željeni posao biti vaš. 

5. Kreativni

Vjerojatno je ovo još jedna riječ koju ste napisali u svom životopisu jer ste vidjeli da svi traže kreativne i inovativne ljude. Pretpostavljamo da, ako se takvima smatrate, možete navesti primjere iz života koji to mogu potvrditi. Navedite one u kojima ste uspjeli nešto promijeniti. Tako ćete poslodavcu odmah pokazati da doista jeste kreativni i da razmišljate izvan okvira, a takvi ljudi gotovo su uvijek uspješni u poslu. 

6. Informatički pismeni

FOTO: Pixabay
 
Budući da živimo u 21. stoljeću, teško je pronaći nekoga tko barem ne zna osnove služenja računalom. Ako vi znate puno više od toga, korištenjem ovih dviju riječi u svojem životopisu poslodavcu nećete to pokazati. Prilikom prijave na posao podrazumijeva se da je osoba informatički pismena, a ako vi znate raditi u raznim programima, onda to i napišite. Navedite konkretne programe u kojima znate raditi, a uz to možete dodati i razinu znanja. 

7. Ambiciozni

Riječ koja je postala neizbježna u životopisima, a poslodavci na nju ponekad mogu gledati negativno. Kako biste to izbjegli, pokušajte napisati svoje planove usavršavanja ili vaša očekivanja vezana uz napredovanje ako odradite posao uspješno.

8. Mogućnost rada u timu

FOTO: Pixabay
 
Nismo sigurni može li se danas pronaći netko tko prema informacijama iz životopisa ne može raditi u timu. Kako biste pokazali da vi to doista i možete, predlažemo vam da napišete svoje iskustvo u vođenju nekog tima ako ste ga imali ili neki događaj na kojemu ste radili s više ljudi. To ostavlja puno bolji dojam na poslodavca od prethodno navedenih riječi koje koriste gotovo svi. Pokušajte što bolje formulirati rečenicu kako biste na poslodavca ostavili dojam da stvarno imate iskustva i volite raditi u timu. 

9. Privlačni

Preporučamo da ovu riječ uopće ne koristite u svom životopisu. Poslodavac treba i mora cijeniti vaše kompetencije, a privlačnost nije nešto što on u većini poslova traži. Ako mu je ipak važna, predlažemo da stavite profesionalnu fotografiju koje se inače stavlju u životopis. Smatramo da je to sasvim dovoljno, a vaše vještine, iskustvo i obrazovanje dokaz su da ste kompetentni i da ste baš vi prava osoba za posao. 

FOTO: PIXABAY