LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert u Tvornici kulture

Fleet Foxes pred zagrebačkom publikom opravdava zavidan uspjeh novog studijskog uratka

Voljena petorka Fleet Foxes ponovno se vraća u Hrvatsku, ovoga puta povodom promocije „Crack-Upa”, albuma koji je ugledao svjetlo dana u lipnju ove godine. Koncert će održati 9. studenog u Tvornici kulture.

Voljena petorka Fleet Foxes ponovno se vraća u Hrvatsku, ovoga puta povodom promocije „Crack-Upa”, albuma koji je ugledao svjetlo dana u lipnju ove godine. Koncert će održati 9. studenog u Tvornici kulture.

Šest je godina prošlo od posljednjeg studijskog izdanja seattleskog folk-rock diva Fleet Foxes, ali je gotovo šest godina prošlo i od njegovog prvog i jedinog hrvatskog koncerta održanog u Tvornici kulture u studenom 2011. godine Izlazak nasljednika megauspješnog Helplessness Blues albuma već je neko vrijeme poznat, a upravo je najavljena i velika europska turneja u sklopu koje će Zagreb opet biti jedini grad na istoku Europe u kojem će uživo predstaviti svoj novi album Crack-Up.

Kada u svojoj diskografiji imate takva sjajna izdanja kao što su istoimeni album Fleet Foxes te već spomenuti Helplessness Blues, koji ne samo da su objavljeni u milijunskim nakladama već su proglašavani albumima godine u nizu najcjenjenijih svjetskih glazbenih magazina kao što su The Times, Pitchfork, Mojo ili Billboard, onda je jasno da je zadatak koji se nalazi pred nadolazećim albumom sve samo ne lagan. No, čini se da malo tko sumnja u uspjeh novog studijskog uratka, a u nadmetanju najvećih igrača glazbene industrije, koji u njima nedvojbeno vide još veći potencijal, pobjedu je odnio veliki Warner, preotevši ih kultnom Sub Popu, i potpisao za svoju ništa manje legendarnu podetiketu Nonesuch Records, za koju izdaju, između ostalih, Björk, Wilco, Billy Bragg i Conor Oberst.

Helplessness Blues je 2012. osvojio Grammy nominaciju za najbolji folk album, ali je Fleet Foxes u isto vrijeme ostao bez dotadašnjeg bubnjara Josha Tillmana, koji je odlučio reaktivirati svoju samostalnu karijeru stvorivši pritom nov i iznimno uspješan alter ego Father John Misty. Premda je rad na novom albumu krenuo već u proljeće 2013., to se naprasno prekida jer pjevač i gitarist Robin Pecknold seli u New York kako bi završio studij na Columbia Universityju. Tek tri godine kasnije počinju dolaziti vijesti o ponovnom okupljanju grupe kojoj se umjesto Tillmana na bubnjevima pridružio Neal Morgan, i tako upotpunio sastav koji uz Pecknolda i dalje čine Skyler Skjelset na gitari, Casey Wescott za klavijaturama te Christian Wargo na bas gitari.

Prvi singl s novog albuma Third of May / Ōdaigahara priskrbio je Fleet Foxesu Best New Track titulu od strane sveprisutnog Pitchforka te je dodatno učvrstio uvjerenje da nas očekuje još jedno spektakularno izdanje ove voljene petorke.

Cijena ulaznica za koncert koji će se održati 9. studenog u Tvornici kulture iznosi 170 kuna, a na samom ulazu porast će na 200 kuna, ako ih još bude. Mogu se kupiti u Dirty Old Empireu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13), kao i preko njihovih web shopova.

FOTO: FLEET FOXES/FACEBOOK