LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Financijski uvjeti bitniji su od rada u struci za 69 posto građana

– Možda tijekom faksa shvatimo da želimo raditi nešto izvan struke. Ako je dobro plaćeno, zašto ne? – ističe jedna ispitanica.

– Možda tijekom faksa shvatimo da želimo raditi nešto izvan struke. Ako je dobro plaćeno, zašto ne? – ističe jedna ispitanica.

Današnji stil života povezan s konceptom cjeloživotnog učenja utječe na češće mijenjanje posla pa čak i kad nije riječ o poslu u struci. Bi li građani prihvatili posao izvan struke ako su financijski uvjeti bolji ili se drže posla u struci, istražio je EduCentar na više od 820 ispitanika.

Čak 69% ispitanika radije bi prihvatilo bolje plaćen posao izvan struke, a svoje su odgovore potkrijepili komentarima.

– Kada odabiremo struku, bilo pri upisu u srednju školu ili na fakultet, premladi smo da bismo znali što želimo raditi u životu. Rijetki su oni koji s nepunih 18 godina pronađu zanimanje za cijeli život. Možda tijekom faksa shvatimo da želimo raditi nešto izvan struke. Ako je dobro plaćeno, zašto ne? Ionako danas ljudi češće mijenjaju zanimanja i rade na nekoliko različitih pozicija tijekom radnog vijeka – ističe jedna ispitanica, dok se drugi nadovezuju ističući da je posao izvan struke sasvim u redu ako radimo ono što volimo.

S obzirom na stanje ekonomije i gospodarstva u Hrvatskoj, mnogi se komentari odnose upravo na novac pa tako ispitanici komentiraju kako se sve da naučiti, a novac nam svima treba i da veća plaća znači i veće mogućnosti. Osim toga, neki navode kako je bitno zaraditi i moći živjeti od rada, a ne biti ponosan na posao u struci i živjeti s roditeljima jer drukčije ne možeš.

Da novac ipak nije glavni pokretač, smatra nekolicina ispitanika. Nova saznanja i iskustva uvijek su dobrodošla, a bolje plaćen posao samo je bonus, ističu. Tek 31% ispitanika uvijek bi odabralo struku, a oni navode da nema smisla raditi nešto drugo ako te posao u struci ispunjava.

Mnogi vjeruju da se, bez obzira na trenutno stanje, trud i rad isplate. Nije uvijek sve u novcima. Ako nešto volim raditi, napredovat ću kad-tad i postoji šansa da na sadašnjem poslu zaradim više, jedan je od komentara. Na sličan način razmišljaju i drugi pa zaključuju da će se dokazati u struci i zaslužiti povišicu. U konačnici, bitno je raditi posao koji volite, bez obzira na financijske uvjete, tvrde pojedini ispitanici.

FOTO: PIXABAY