LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija kratkometražnih filmova

Preko 30 nagrađivanih filmova prikazuje ovogodišnja Filmska RUNDA

Vođen kvalitetom, ovogodišnji program Filmske RUNDE donosi selekciju profesionalnih i studentskih filmova nagrađenih na domaćim i međunarodnim festivalima, koji će se napokon zavrtiti i pred osječkom publikom.

Vođen kvalitetom, ovogodišnji program Filmske RUNDE donosi selekciju profesionalnih i studentskih filmova nagrađenih na domaćim i međunarodnim festivalima, koji će se napokon zavrtiti i pred osječkom publikom.

Na konferenciji za medije održanoj u osječkoj Galeriji Kazamat, predstavljen je program Filmske RUNDE, revije hrvatskih kratkometražnih filmova, nastale u produkciji neprofitne umjetničke organizacije TEATAR TO GO, čije će se drugo izdanje održati od 26. do 28. svibnja u osječkom Kazamatu. Govorile su organizatorice Dalija Dozet, Marta Užarević, Ana Šimić i Ines Jokoš.

Vođen kvalitetom, ovogodišnji program donosi selekciju profesionalnih i studentskih filmova nagrađenih na domaćim i međunarodnim festivalima, koji će se napokon zavrtiti i pred osječkom publikom. Tijekom tri dana prikazat će se profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi, a glavni i popratni program broji preko 30 filmova.

–  Novost ovogodišnjeg programa je FOKUS Runda koja zajedno sa Fokus Profesijom gledatelju i polaznicima kroz projekciju, panel i scenarističku radionicu otkriva svijet pisanja za film kao početne točke svakog filmskog djela. U dugoročnom planu nam je svake godine predstaviti drugu filmsku profesiju kako bi gledatelji, kao aktivni sudionici, u kontinuitetu bili educirani o stvaranju filma iz njegovih različitih perspektiva te se jednoga dana možda odvažili napraviti i svoj film.  navodi Dalija Dozet.

Uz FOKUS Rundu, u kojoj su svrstani filmovi Popravilište za roditelje redatelja i scenarista Brune Ankovića i scenaristice Tanje Kirhmajer, I,J,K,L redatelja i scenarista Daria Juričana, Slonovi redateljice i scenaristice Daine Oniunas Pusić te Inkasator redatelja i scenarista Igora Mirkovića, glavni program broji još Studentsku RUNDU, FOKUS GRAD te Festivalsku RUNDU.

FOKUS GRAD je program u selekciji predsjednika Kinokluba Zagreb, Vedrana Šuvara. Inspirirani Osijekom kao čestom temom grada slučaja, ovaj program kroz niz filmskih klasika i recentne produkcije navodi gledatelja da o gradu promisli kao filmskom liku i početnoj inspiraciji za samo stvaranje filma, a ne samo kao o pozadinskoj scenografiji.

U Festivalskoj RUNDI, gledatelji će imati priliku pogledati animirani film Ježeva kućica, redateljice Eve Cvijanović; film Kino Otok redatelja Ivana Ramljaka, Dotu redateljice Petre Zlonoge, Po čovika redateljice Kristine Kumriće te Mliječni zub redatelja Saše Bana.

U sklopu Studentske RUNDE prikazat će se filmovi 13+ redateljice Nikica Zdunić, Why / Zašto redateljice Ive Božić, Djevojke, redatelja Luke Galešića, film Zauvijek redateljice Monike Rusak te film Cvijeće redateljice Judite Gamulin.

Popratni program donosi RUNDU FRKE i DJEČJU RUNDU. Specijaliteti RUNDE FRKE ponajbolji su filmovi studentske produkcije. U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti prikazat će se nagrađeni filmovi s ovogodišnje FRKE, Filmske revije kazališne akademije održane ovog travnja u Zagrebu.

U DJEČJOJ RUNDI prikazuju se kratki filovi čiji su autori osnovnoškolci. Ciljana skupina gledatelja jesu djeca i mladi te svi oni koji se tako osjećaju. Otvorit će se radovima polaznika Rundine dječje scenarističke radionice koju je vodila Nataša Dorić, a zatim slijedi izbor najboljih dječjih kratkih filmova s Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece nastali u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

 Ove godine organiziramo i EXTRA program koji je zamišljan kao kombinacija edukativnog i industry programa usmjerenog na filmsku i video publiku i struku i sve koje žele postati dijelom te uzbudljive struke. S našim fokusima – gradom i scenarijem započinjemo RUNDU kroz prezentaciju kratkog dokumentranog filma u nastajanju – Osijekana te uz razgovor s njegovim autorom Ivicom Šutom. – naglašava Marta Užarević.

Uz ideju fokusa povezuje se i Scenaristička FOKUS radionica namijenjena svima koji vole pisati i žele naučiti kako pisati za film. Redateljica i scenaristica Lana Kosovac polaznike će uputiti u teorijske tajne zanata, a producent i scenarist Matija Drniković će kroz Scenaristički panel otkriti detalje vezane uz daljnji razvoj scenarija i njegove realizacije u film.

Gostujuća RUNDA kroz predavanja otvorenog tipa predstavlja prijateljsku reviju Filmske runde Kratki na brzinu te Reviju studentskog filma. Za ZABAVNI program zasluženi su DJ UMBO i DJ MAX.

– Nakon prošlogodišnje uspješne RUNDE, ove godine očekujemo još više filmskih uzbuđenja, zabave i odlične publike. Svi organizacijski izazovi svakako su lakši uz potporu lokalne zajednice, pokrovitelja, suradnika i volontera. Posebno smo ponosni i zahvalni na tome sto su nas prepoznale filmske organizacije DHFR i HAVC. – istaknula je Ana Šimić.

FOTO: FILMSKA RUNDA