LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Ivanom Močinićem

„Obrazovanje i profesionalni sport nisu nemogući ako si spreman puno uložiti“

– U Hrvatskoj postoji puno privatnih fakulteta koji sigurno olakšavaju svakom sportašu obaveze u daljnjem obrazovanju i mislim da svake godine raste broj obrazovanih profesionalnih sportaša – rekao nam je Ivan Močinić s kojim smo porazgovarali o sustavu visokog školstva i sporta u Hrvatskoj.

– U Hrvatskoj postoji puno privatnih fakulteta koji sigurno olakšavaju svakom sportašu obaveze u daljnjem obrazovanju i mislim da svake godine raste broj obrazovanih profesionalnih sportaša – rekao nam je Ivan Močinić s kojim smo porazgovarali o sustavu visokog školstva i sporta u Hrvatskoj.

Velik broj profesionalnih sportaša nije u mogućnosti uz sportske obaveze uskladiti i one na fakultetu. Sustav visokog školstva i sporta u Hrvatskoj još je uvijek nedovoljno razvijen te smo o tome popričali s nogometašem Ivanom Močinićem, jednim od mnogih koji su svoje visoko obrazovanje morali staviti na stranu za vrijeme bavljenja profesionalnim sportom. Nakon provedenih pet profesionalnih sezona u HNK Rijeci, 23-godišnji nogometaš od ove sezone igrač je bečkog Rapida. U svojoj karijeri igrao je za mlađe kategorije hrvatske reprezentacije, a dobio je i poziv za odlazak na Svjetsko prvenstvo seniorske reprezentacije 2014. godine Nažalost, ozljeda zadobivena na pripremama udaljila ga je od Brazila. Uz sjećanja na svoje školske dane Ivan je s nama podijelio i dojmove iz novog kluba kao i osvrt na hrvatsku i austrijsku ligu. 

Od ove sezone igraš u Rapidu iz Beča. Kakvi su ti dojmovi iz novog kluba?

U početku se sve posložilo super jer sam bio zadovoljan i s ekipom i atmosferom koja me dočekala, a i rezultati su nam bili odlični. Zadnjih par mjeseci nam je izostalo malo i sreće, ali to nam ne smije biti isprika za loše rezutate. Trenutno sam ozlijeđen pa je i to malo pokvarilo sveukupni dojam, ali vjerujem da će se sve vratiti na dobro.

FOTO: Ivan Močinić

Osjećaš li razliku između austrijske i hrvatske lige?

Austrijska je liga ipak na većoj razini i tu se osjeti razlika. Svaku utakmicu budu skoro pa skroz ispunjene tribine, tereni su odlični kao i ostali uvjeti te je na nama da samo razmišljamo o tome kako ćemo igrati.

Je li navijačka euforija jača u Beču ili Rijeci?

Trenutno je vjerojatno jača euforija u Rijeci što je i normalna stvar jer se klub nakon dugo vremena bori za naslov. U Beču je inače tradicija dolazak na stadione vikendom i što se tiče tih stvari teško se netko može nositi s Rapidom jer, i kad su rezultati lošiji, prati nas preko 20 tisuća navijača na svakoj utakmici na domaćem terenu.

Nedavno te zadesila ozljeda koljena. Kako teče tvoj oporavak?

Evo prošlo je više od dva mjeseca da me zadesila ozljeda i iskreno nisam očekivao da će vrijeme prolaziti tako brzo dok nisam zdrav. Koljeno svakim danom sve bolje reagira na veće napore i nadam se da ću početkom iduće sezone biti sto posto spreman za utakmice.

Kako provodiš svakodnevnicu u Beču?

Najčešće se družim s prijateljem i suigračem Jelićem s kojim odem do grada između treninga, a vikendom znamo otići i do Bratislave ili nekih bližih gradova. Također, pratim većinu sportova, ali najdraža mi je košarka čije sažetke pogledam na internetu ako ne uspijem gledati utakmicu.

FOTO: Ivan Močinić

Kakav si učenik bio tijekom svojeg obrazovanja? Jesi li zbog nogometa imao problema sa školskim obavezama?

Bio sam dobar učenik, uvijek čvrsta četvorka, a najviše sam volio povijest i geografiju. U srednjoj školi bilo mi je teško zbog sporta, pogotovo prva dva razreda, ali uz pomoć profesora i ravnatelja u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji sve sam uspio na vrijeme završiti.

Tijekom svoje nogometne karijere upisao si i fakultet?

Da, upisao sam Pomorski fakultet, ali zbog nogometnih sam obaveza morao odustati. Nakon što su krenuli prvi ispiti, počele su i pripreme pa nisam mogao duže vrijeme biti na predavanjima i dobro se pripremiti za ispite.

Što misliš je li moguće uskladiti profesionalni sport i fakultet u Hrvatskoj? Na primjer u SAD-u imamo mnoge košarkaše koji svoje sportske početke grade u sveučilišnoj ligi.

Sve je moguće ako si spreman u glavi na veliki trud i odricanje jer budimo iskreno nije lako nakon napornog sportskog vikenda i svih utakmica pojaviti se u ponedjeljak spreman za ispit. Ali ponavljam, nije nemoguće ako si spreman puno uložiti. U SAD-u postoje sveučilišta koja pomažu sportašima, ali sigurno je da uvelike na takvim mjestima posebnu pažnju daju talentiranim i perspektivnim sportašima i izlaze im u susret. U Hrvatskoj postoji puno privatnih fakulteta koji sigurno olakšavaju svakom sportašu obaveze u daljnjem obrazovanju i mislim da svake godine raste broj obrazovanih profesionalnih sportaša.

FOTO: Ivan Močinić

Čime se misliš baviti nakon nogometne karijere? Ostanak u sportu ili nešto novo?

Poslije karijere vjerojatno neću ostati u nogometnom svijetu, ali mi je svejedno želja ostati usko povezan sa sportom. Volio bih postati profesor tjelesnog odgoja ili nešto slično. 

FOTO: IVAN MOČINIĆ