LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
27. Marulićevi dani

Ljubitelji kazališta na besplatnoj radionici mogu naučiti kako napisati dramski tekst

Novo izdanje Festivala hrvatske drame u Splitu omogućuje svima zainteresiranima da se okušaju u pisanju dramskih tekstova na Radionici dramskog pisanja pod vodstvom iskusnoga mentora.

Novo izdanje Festivala hrvatske drame u Splitu omogućuje svima zainteresiranima da se okušaju u pisanju dramskih tekstova na Radionici dramskog pisanja pod vodstvom iskusnoga mentora.

Zasigurno najčešće slušate o radionicama pisanja kratkih priča, eventualno poezije. No, u Splitu sada možete naučiti pisati i drame! U sklopu 27. Marulićevih dana, koji se održavaju od 21. do 28. travnja 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, polaznici će imati priliku pohađati Radionicu dramskog pisanja. Mentor će im biti Tomislav Zajec, peterostruki dobitnik nagrade Marin Držić za novi dramski tekst koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, čije su drame premijerno izvedene u deset zemalja. Zajec je inače docent na odsjeku Dramaturgije zagrebačke Akademije dramske umjetnosti čija knjiga Pravila igre – od prve ideje do dramskog teksta može pomoći svima zainteresiranima.

Na radionicu se možete prijaviti do 10. travnja na mail adresu drama@hnk-split.hr s naznakom „Za dramsku radionicu“. Potrebno je priložiti kratak životopis i sinopsis za dramsku situaciju, do jedne stranice teksta, na temelju dva zadana, povezana parametra – prostor i okolnost koje sami polaznici mogu odabrati. Kao primjer može se uzeti drama Krijesnice Tene Štivičić u kojoj su na aerodromu (prostor) zbog nevremena (okolnost) likovi prisiljeni provesti neko vrijeme zajedno što dovodi do slučajnih susreta i raspirivanja starih poznanstava koja stvaraju priču o samoći i osjećaju nepripadanja. Drugi primjer tiče se susreta dvaju muškaraca od 34 i 45 godina koji se međusobno ne poznaju u čekaonici na urologiji (prostor) dok čekaju pregled (okolnost) sa ženom od 35 godina koja poznaje obojicu.

Popis osam odabranih polaznika bit će objavljen 14. travnja na mrežnim stranicama HNK-a. Prijaviti se mogu svi, neovisno o dobi i spolu, a prijavljene će birati voditelj radionice. Radionica je besplatna i održavat će se u dvama terminima dnevno. Za sva pitanja polaznici se mogu javiti na mail drama@hnk-split.hr.

FOTO: PIXABAY